Ελλάδα

Τι είναι το "φαινόμενο του ακορντεόν": Ο κίνδυνος μετά την άρση των μέτρων

Τι είναι το "φαινόμενο του ακορντεόν": Ο κίνδυνος μετά την άρση των μέτρων

Και τώρα υπάρχει μεγάλο άγχος μήπως η προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα προκαλέσει νέα έξαρση σε κρούσματα.

Σε ένα καινούργιο αχαρτογράφητο τοπίο παρόμοιο με εκείνο που επικρατούσε κατά την έναρξη της πανδημίας, αναμένεται να εισέλθει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες, όταν μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την προοδευτική άρση των μέτρων.

Όπως και κατά την αρχή της κρίσης που υπήρχε μεγάλη αγωνία και φόβος για την πορεία της πανδημίας αφού σε άλλες χώρες όπως και στην γειτονική μας Ιταλία είχε ήδη ξεκινήσει το δράμα με τους χιλιάδες νεκρούς, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλο άγχος μήπως η προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα προκαλέσει νέα έξαρση σε κρούσματα.

Πρόκειται για το φαινόμενο του "ακορντεόν", δηλαδή μιας κατάστασης που ο αριθμός όσων ασθενούν, αλλά και εκείνων που χάνουν τη "μάχη" ανοιγοκλείνει για εβδομάδες.

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας περιέγραψε (REALFM 97,8) με μεγάλη σαφήνεια ποιες είναι οι ανησυχίες των ειδικών.

"Ένας από τους κυριότερους πυλώνες της άρσης των μέτρων θα είναι η πολύ αυστηρή παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Εάν κάποια στιγμή θεωρήσουμε ότι η καμπύλη ανεβαίνει όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ή των θανάτων τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά και στη συνέχεια εάν επανέλθουν σε μία κανονική πορεία τα μέτρα θα ελαφρώσουν. Θα υπάρχει το φαινόμενο του 'ακορντεόν' αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πολύ έντονο ιδιαίτερα το καλοκαίρι που θεωρούμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο είναι τώρα. Το φαινόμενο του 'ακορντεόν' μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα μέτρα προστασίας των πολιτών θα ισχύσουν αυστηρώς και για τις καλοκαιρινές διακοπές

"Θα κάνουμε, αλλά θα είναι λίγο διαφορετικές. Δηλαδή, θα ισχύουν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, δεν θα συνωστιζόμαστε σε πολυσύχναστες παραλίες. Έχουμε μεγάλες ακτογραμμές στην Ελλάδα. Θα φροντίζουμε να κάνουμε απολύμανση των χεριών και γενικά θα φερόμαστε έξυπνα για να μην έχουμε διασπορά κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Οι διακοπές νομίζω ότι μπορούν να γίνουν με ασφάλεια" κατέληξε.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την πανδημία βρίσκονται σε μεγάλη ένταση εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι να μην ξαναγυρίσουμε στο σημείο "μηδέν" με την πανδημία να επιστρέφει δριμύτερη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "PROTAGON” κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι υπάρχει πάντα ο φόβος του "ακορντεόν" το οποίο μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις και μέσα στο καλοκαίρι όπου θα επισκεφτούν τη χώρα και ξένοι τουρίστες για τις διακοπές τους

Το ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η χώρας μας είχε έξι μόνο κρούσματα και μόλις έντεκα ημέρες μετά που έκλεινε τα σχολεία τα κρούσματα είχαν εκτοξευθεί στα 100.

Κατά υπολογισμούς αν τα μέτρα είχαν ληφθεί μόλις δύο ημέρες αργότερα υπήρχε ο κίνδυνος οι θάνατοι και τα κρούσματα να ήταν αυξημένοι κατά 40%.

Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και το επόμενο διάστημα, λόγω της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος" χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινόμενου του "ακορντεόν" αποτελούν οι περιπτώσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας.

Το Βέλγιο πήρε μέτρα στις 13 Μαρτίου δύο 24ωρα μετά την Ελλάδα είχε 559 κρούσματα και τρείς θανάτους. Όμως η καθυστέρηση αυτή φαίνεται πως έκρινε τη συνέχεια καθώς σήμερα η χώρα μετά 40.956 κρούσματα και 5.998 νεκρούς.

Αντίστοιχα και στην Πορτογαλία που υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο lockout σε σχέση με την Ελλάδα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 21.379 και οι θάνατοι τους 762.

Επί του θέματος μίλησε χθες και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εξήγησε ότι έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας (ΕΟΔΥ, Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ) μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν τις τάσεις της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο.

"Αυτά θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή. Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρας μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία, ακόμα κι αν αυτή σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς" εξήγησε ο λοιμωξιολόγος και κατέληξε: "Ο συστηματικός σχεδιασμός και διάλογος συνεχίζεται. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τα μέτρα και τη σχεδιαζόμενη σταδιακή χαλάρωσή τους"

Πηγή: TheToc.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup