Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 13:29

Ιωάννινα: Χιόνια και στα ορεινά της Ηπείρου

Γράφτηκε από
Ad Slot

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Σε περιοχές της Κόνιτσας, στο Πληκάτι, την Αετομηλίτσα, το Δίστρατο, αλλά και στη Βασιλίτσα, το Μέτσοβο και τη Μηλιά, το χιόνι φτάνει από τα 5 έως 15 εκατοστά. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -2 βαθμούς έως και 0.

Η Πολιτική Προστασία Ηπείρου έχει βγάλει 11 μηχανήματα αποχιονισμού από τα ξημερώματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, προκείμενου να διατηρηθεί καθαρό το οδόστρωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 13:01

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!
    Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!

    Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες καθώς βρήκαν μια νέα πρωτόγονη μικροήπειρο, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά που ρίχνει φως στην πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της περιοχής της Αρκτικής, και θα τους βοηθήσει στην κατανόηση των ηπειρωτικών σχηματισμών και διαχωρισμών.

    Πώς σχηματίστηκε η μικροήπειρος πριν από περίπου 61 εκατ. χρόνια

    Καθώς οι τεκτονικές πλάκες μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας μετατοπίστηκαν για να σχηματίσουν το Στενό Ντέιβις, το οποίο συνδέει τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, ο φλοιός της Γης αναδιαμορφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παχύς φλοιός στον ωκεανό, δηλαδή μια μικροήπειρος.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gondwana Research, μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε τις τεκτονικές κινήσεις των πλακών της περιοχής γύρω από τον Πορθμό Ντέιβις που έγιναν πριν από 33 έως 61 εκατομμύρια χρόνια.

    Η μελέτη της μικροηπείρου και οι θεωρίες γύρω από τον σχηματισμό του ανοίγουν όντως τον δρόμο για την κατανόηση παρόμοιων γεωγραφικών δομών.

    «Ο μηχανισμός σχηματισμού της μικροηπείρου που εντοπίσαμε μπορεί να είναι ευρέως εφαρμόσιμος σε άλλες μικροηπείρους σε όλο τον πλανήτη και αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω για να κατανοηθεί ο ρόλος των αλλαγών της κίνησης των πλακών και της μετατόπισης στη σύγκλιση των μικροηπείρων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Meteo: Πολύ μικρό το ποσοστό χιονοκάλυψης τον φετινό χειμώνα στη χώρα
    Meteo: Πολύ μικρό το ποσοστό χιονοκάλυψης τον φετινό χειμώνα στη χώρα

    Ιδιαίτερα χαμηλό ήταν ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα για τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo.gr.

    Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του meteo, μόλις τρεις-τέσσερις ήταν οι χειμερινές κακοκαιρίες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο ποσοστού χιονοκάλυψης στην Ελλάδα.

    Αναλυτικότερα, το πρώτο χιόνι έκανε την εμφάνιση του στα τέλη Νοεμβρίου 2023, το δεύτερο στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου 2023 και τα άλλα δύο μέσα στον Ιανουάριο 2024, οπότε καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό χιονοκάλυψης (22%) για τον χειμώνα 2023-2024.

    Τον Φεβρουάριο του 2024, από τα μέσα του μήνα μέχρι και σήμερα, το ποσοστό χιονοκάλυψης κινήθηκε εντυπωσιακά χαμηλά, διατηρώντας τιμές κάτω από το 3% της χώρας.

    Φτάνοντας στα μέσα της άνοιξης 2024, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες 15 ημέρες κατάφεραν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την έκταση χιονοκάλυψης, μειώνοντάς την κατά το ήμισυ.

    Στις 21 Μαρτίου 2024 η έκταση χιονοκάλυψης ανήλθε στα 1.450 km2, ενώ στις 6 Απριλίου 2024 περίπου 720 km2 της χώρας καλύπτονται ακόμη με χιόνι. Επομένως, μέσα σε διάστημα 15 ημερών χάθηκαν περίπου 700 km2 χιονιού από τα βουνά της χώρας.

    diagramm_snow_cover_perc.jpg

    Διάγραμμα που καταγράφει την χιονοκάλυψη στην Ελλάδα

    Meteo

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλάβρυτα: Χιόνι στον Χελμό - Ανοίγει το Χιονοδρομικό Κέντρο
    Καλάβρυτα: Χιόνι στον Χελμό - Ανοίγει το Χιονοδρομικό Κέντρο

    Η χθεσινή κακοκαιρία άφησε στο βουνό την απαραίτητη ποσότητα χιονιού προκειμένου να δοθούν σε λειτουργία οι αναβατήρες Θέτις και Ηρακλής!

    Με χαρά σας ενημερώνουμε πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ξεκινάει τη λειτουργία του και τις επόμενες ώρες θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να δοθεί από αύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σε λειτουργία και ο αναβατήρας της Στύγας!

    Πηγή: Kalavrytanews.com

  • Τα χιονοδρομικά της Ιταλίας ξεμένουν από χιόνι - Καμπανάκι κινδύνου στην Ευρώπη για τον ζεστό χειμώνα
    Τα χιονοδρομικά της Ιταλίας ξεμένουν από χιόνι - Καμπανάκι κινδύνου στην Ευρώπη για τον ζεστό χειμώνα

    Oι υψηλές για τα δεδομένα θερμοκρασίες πλήττουν ανεπανόρθωτα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη, με την κλιματική αλλαγή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη χιονιού.

    Ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο στην κεντρική Ιταλία βρίσκεται σε αδράνεια αυτόν τον χειμώνα, με τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, που έχουν αφήσει ολόκληρα βουνά χωρίς χιόνι.

    Οι αναβατήρες σκι είναι απενεργοποιημένοι και τα κανόνια χιονιού βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στο γρασίδι του όρους Τερμινίλο, το οποίο υψώνεται 2.217 μέτρα στα Απέννινα Όρη και συνήθως αποτελεί αγαπημένο προορισμό των σκιέρ από τη Ρώμη.

    Φέτος τα καταστήματα και τα μπαρ είναι σχεδόν όλα κλειστά, χωρίς κανείς να έρχεται να νοικιάσει εξοπλισμό ή να αγοράσει ένα ζεστό ποτό στον δρόμο προς τις πίστες, μεταδίδει ο Independent.

    «Λείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια για μια χιονοδρομική εγκατάσταση: το χιόνι», παραπονέθηκε ο Βιντσένζο Ρεγκνίνι, πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τοπικές μεταφορές και τους αναβατήρες.

    Ούτε το τεχνητό χιόνι δεν μπορεί να καλύψει το κενό

    Όχι μόνο δεν έχει χιονίσει ποτέ, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστήσει αδύνατη ακόμη και την παραγωγή τεχνητού χιονιού με τη χρήση κανονιών, δήλωσε ο Ρεγκνίνι στο Reuters.

    «Η μετατροπή του νερού σε χιόνι απαιτεί θερμοκρασία τουλάχιστον κοντά στους μηδέν βαθμούς. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 12 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε.

    Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τη βιομηχανία του σκι σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ιταλία, με τα πολλά σχετικά χαμηλού υψομέτρου θέρετρα στα Απέννινα, καθώς και στις Άλπεις, πλήττεται ιδιαίτερα.

    Γύρω από το Τερμινίλο, το οποίο συνήθως προσφέρει περισσότερα από 9 χιλιόμετρα πίστες σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τη Ρώμη, οι ντόπιοι φοβούνται ότι το σκι και η επιχειρηματική δραστηριότητα που συνοδεύει θα γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος.

    «Δεν είχαμε ποτέ τέτοια σεζόν, είναι δύσκολο», δήλωσε ένας κάτοικος Domenico Cerza, ενώ μια άλλη κάτοικος αποφάσισε να δει τη θετική πλευρά.

    «Μοιάζει με Ιούνιο… Τι μπορούμε να κάνουμε; Ας απολαύσουμε τον ήλιο», είπε με χιούμορ.

    Περίπου το 90% των χιονοδρομιών κέντρων της Ιταλίας βασίζεται σε τεχνητό χιόνι, σε σύγκριση με το 70% στην Αυστρία, το 50% στην Ελβετία και το 39% στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού λόμπι των Πρασίνων, Legambiente.

    Η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano-Cortina d'Ampezzo το 2026 για να παρουσιάσει τους πιο διάσημους προορισμούς χειμερινών σπορ, αλλά με τη μείωση των χιονοπτώσεων ένας αυξανόμενος αριθμός χιονοδρομικών κέντρων εξετάζει εναλλακτικές πηγές τουριστικών εσόδων.

    Η Κίνα έγινε η πρώτη χειμερινή Ολυμπιάδα που βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε τεχνητό χιόνι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, χρησιμοποιώντας αρκετό νερό για να στεγνώσουν ξηρές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

    Πρόβλημα για τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη

    Στη Γαλλία, οι εικόνες έδειχναν σκιέρ να γλιστρούν πάνω σε λεπτά στρώματα χιονιού σε χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλό υψόμετρο, που κατά τα άλλα είναι στρωμένα με γρασίδι - μια ανησυχητική τάση καθώς τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται για την περίοδο αιχμής τους.

    Τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη την ήπειρο συνεχίζουν να μάχονται με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τις πίστες σε χαμηλότερο υψόμετρο - και έχουν ήδη θέσει πολλές εκτός λειτουργίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

    Ο Ρομπ Στιούαρντ, εκπρόσωπος του χιονοδρομικού κέντρου Crans Montana στις ελβετικές Άλπεις, δήλωσε σήμερα στην Daily Mail: «Ήταν ένας περίεργος χειμώνας. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα έγινε πάλι ήπιος».

    Είπε ότι τα νέα από την Ιταλία «δεν προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τον πιο ήπιο καιρό που επικρατούσε πρόσφατα. Ευτυχώς οι Άλπεις δεν έχουν αυτό το πρόβλημα λόγω των πολύ μεγαλύτερων υψομέτρων».

    Ο Στιούαρντ πρόσθεσε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα με πίστες σε χαμηλό υψόμετρο «βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τεχνητό χιόνι για τη δημιουργία της βάσης, κι αυτό λειτουργεί εφόσον οι θερμοκρασίες παραμένουν γύρω ή κάτω από το μηδέν».

    Οι μηχανές τεχνητού χιονιού λειτουργούν διοχετεύοντας κρύο νερό σε συμπιεσμένο αέρα, παράγοντας μικρούς κρυστάλλους πάγου στους οποίους προσκολλάται το νερό.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές της κεντρικής Ευρώπης έχουν υποφέρει λιγότερο από άλλα μέρη της ηπείρου, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες φαίνεται ότι το περισσότερο χιόνι έρχεται αργότερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι συνθήκες μπορεί να είναι μερικές από τις καλύτερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι απρόβλεπτο όμως, όπως μπορεί να είναι ο καιρός».

    «Υψηλός κίνδυνος» έλλειψης χιονιού

    Στα τέλη του περασμένου έτους η Daily Mail ανέφερε ότι η διάρκεια της «χιονοκάλυψης» στις Γαλλικές Άλπεις ήταν 36 ημέρες μικρότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με τις υψηλότερες βροχοπτώσεις να στερούν από τους τουρίστες την πρόσβαση στις πίστες μέχρι μόλις δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

    Tα χιόνια στις Άλπεις γενικότερα μειώθηκαν κατά 8,4% ανά δεκαετία κατά τη διάρκεια των βασικών εποχών μεταξύ 1971 και 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

    Μέχρι και το 98% των χιονοδρομικών κέντρων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται τώρα ότι θα διατρέχουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» έλλειψης χιονιού εάν η θερμοκρασία θερμανθεί μόλις κατά 4 βαθμούς Κελσίου - και το 53% με ένα άλμα μόλις δύο βαθμών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.

    Με την Ευρώπη να βασίζεται στα βουνά για το 90 τοις εκατό του νερού της, τα ευρήματα προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λένε ότι η «χιονοκάλυψη» έχει υποστεί μια «άνευ προηγουμένου» μείωση από τον Μεσαίωνα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; - Πλεονεκτήματα και προβλήματα της κάθε επιλογής
    Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; - Πλεονεκτήματα και προβλήματα της κάθε επιλογής

    Λόγω της κακοκαιρίας Avgi και μέχρι νεωτέρας όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κάποιο αντιολισθητικό μέσο, εφόσον δεν είναι εξοπλισμένα με χειμερινά ελαστικά ή ελαστικά παντός καιρού. Τόσο για να μην επιβαρυνθούν οι οδηγοί τους με πρόστιμο (80 ευρώ) όσο και για να μην ταλαιπωρηθούν σε περίπτωση που η χρήση τους επιβάλλεται.

    Τα πιο συνηθισμένα και οικονομικά προσιτά αντιολισθητικά μέσα είναι οι αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες, με την κάθε επιλογή να έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

    Οι αλυσίδες, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν η μόνη επιλογή, είναι διαθέσιμες σε πολλά μεγέθη και στην πράξη καλύπτουν όχι μόνο όλα σχεδόν τα επιβατικά αλλά και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα.

    Όταν τοποθετηθούν εξασφαλίζουν ικανοποιητική πρόσφυση και σχετικά μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης, ενώ σημαντικό είναι πως αν μεσολαβήσει ένα μικρό τμήμα δρόμου χωρίς χιόνι ή άσφαλτο δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς είναι ανθεκτικές και δεν καταστρέφονται.

    Από την άλλη η τοποθέτησή τους δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί εξοικείωση και δοκιμές -αν δεν ξέρει κανείς πως να τις βάλει η ταλαιπωρεί είναι δεδομένη όπως και το ότι θα παγώσει προσπαθώντας να τις τοποθετήσει στο κρύο.

    Επίσης πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σωστά -καλό είναι διανύοντας κάποια μέτρα να τεντωθούν εκ νέου- γιατί αλλιώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους θόλους των τροχών και την ανάρτηση.

    Ζημιά μπορεί να προκληθεί -οι έντονοι κραδασμοί είναι δεδομένοι- και αν κινηθείτε για μεγάλη απόσταση σε καθαρή άσφαλτο.

    Ένα στοιχείο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι πως αν η ανάρτηση του αυτοκινήτου είναι χαμηλωμένη ή τα λάστιχα μεγάλα και η απόσταση από τους θόλους των τροχών μικρή τότε μπορεί η χρήση αλυσίδων να μην είναι δυνατή και η μόνη λύση να είναι οι χιονοκουβέρτες.

    Οι οποίες τοποθετούνται σαφώς πιο εύκολα, μιας και τις περνά κανείς σαν «γάντι» πάνω από τους τροχούς.

    Σημαντικό είναι επίσης το μικρό τους βάρος και οι περιορισμένες διαστάσεις τους, οπότε δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο πορτμπαγκάζ, ενώ όταν είναι αποθηκευμένες δεν μπλέκονται όπως ενδεχομένως συμβαίνει με τις αλυσίδες.

    Θετικό είναι πως καλύπτουν όλο το πλάτος του πέλματος και καθιστούν τη λειτουργία του ABS πιο αποτελεσματική και το ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητο αν βγουν από τη θέση τους ή καταστραφούν.

    Συγκριτικά όμως με τις αλυσίδες η πρόσφυση που εξασφαλίζουν είναι πιο περιορισμένη, ενώ η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται όσο αυξάνεται το βάρος του αυτοκινήτου.

    Το μεγάλο μείον τους είναι αφενός πως στον πάγο δεν είναι αποτελεσματικές και πως πρέπει να αφαιρεθούν μόλις το αυτοκίνητο πατήσει καθαρή άσφαλτο γιατί αλλιώς θα καταστραφούν μιας και είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό υλικό.

    Αυτός είναι και ο λόγος που και η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη σε σχέση με τις αλυσίδες.

    Για να επιλέξετε λοιπόν σωστά λάβετε υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας καθώς και τις συνθήκες στην περιοχή που θα κινηθείτε. Καλό πάντως είναι σε κάθε περίπτωση να είστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτησή τους.

    Τόσο οι αλυσίδες όσο και οι χιονοκουβέρτες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς του αυτοκινήτου, ενώ αν πρόκειται για 4x4 στους εμπρός προκειμένου να υπάρχει τιμόνι.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Oziel Gómez: https://www.pexels.com/el-gr/photo/845406/
  • Αχαΐα: Έντονη χιονόπτωση - Μόνο με αλυσίδες προς Καλάβρυτα - Που έχει διακοπή κυκλοφορίας 
    Αχαΐα: Έντονη χιονόπτωση - Μόνο με αλυσίδες προς Καλάβρυτα - Που έχει διακοπή κυκλοφορίας 
    Μόνο με αλυσίδες θα πρέπει να κινούνται όσοι οδηγοί κινούνται προς τα Καλάβρυτα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή χιονίζει από το πρωί, με αποτέλεσμα όσα οχήματα μετακινούνται προς τα Καλάβρυτα, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
    Διακοπή κυκλοφορίας: Οδικό δίκτυο από Δ. Δ. Περιστέρας Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας έως χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.
    Δυσχέρεια κυκλοφορίας:

    1. Ε.Ο. Καλάβρυτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου).
    2. Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χιον. Κέντρου.
    3. Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσων).
    4. Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (Μέσω Χαλανδρίτσας).
    5. Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου).
    6. Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).
    7. Επ. Ο. Ελαιώνα – Καλαβρύτων (μέσω Μαμούσιας, Δουμενών, Ζαχλωρούς)
    8. Επ. Ο. Αιγίου – Παρασκευής στο 14 χ/θ, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με δυσχέρεια λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ρεύμα πορείας προς Αίγιο.
    Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων: Επ. Ο. Καλαβρύτων –Χιονοδρομικού Κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χλμ.
    Συνεργεία εκχιονισμού Περιφέρειας και Δήμου από τις πρώτες πρωινές ώρες καθαρίζουν τους δρόμους
    Πηγή: Τempo24.news
  • Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά - Πότε εντείνονται τα φαινόμενα
    Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία: Οι περιοχές που θα ντυθούν στα λευκά - Πότε εντείνονται τα φαινόμενα

    Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

    Παράλληλα, θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

    Πιο αναλυτικά:

    Πού θα χιονίσει μέσα στην ημέρα

    Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

    α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

    β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

    γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

    δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

    στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

    Άνεμοι μέχρι και 10 μποφόρ

    Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

    α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

    β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Εντείνονται τα φαινόμενα την Τρίτη

    Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch