Ελλάδα

Ανέλπιστος σύμμαχος στη μάχη κατά του κορονοϊού το ελληνικό καλοκαίρι - Τι λένε οι επιστήμονες

Ανέλπιστος σύμμαχος στη μάχη κατά του κορονοϊού το ελληνικό καλοκαίρι - Τι λένε οι επιστήμονες

Όλο και περισσότερα μέλη της κοινότητας των επιστημόνων θεωρούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να καταστήσουν τον θανατηφόρο ιό πιο ευάλωτο.

Ανέλπιστος σύμμαχος στη μάχη κατά της αναχαίτησης του κορονοϊού εκτιμάται ότι μπορεί να αναδειχθεί το ελληνικό καλοκαίρι.

Όλο και περισσότερα μέλη της κοινότητας των επιστημόνων θεωρούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να καταστήσουν τον θανατηφόρο ιό πιο ευάλωτο. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, εντούτοις αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για θετικότατη εξέλιξη καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Επικαλέστηκε αναφορές του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ που αφορούν την αντοχή του ιού στην θερμοκρασία και την υγρασία σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο κορονοιός εντός 18 ωρών χάνει τη ισχύ του σε ένα σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον ο ιός "πεθαίνει" μέσα σε έξι ώρες. Αν στο προαναφερόμενο περιβάλλον υπάρξει και αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών τότε ο ιός χάνει τη δύναμη του μέσα σε δύο λεπτά.

Ο Ουίλιαμ Μπράιαν που ασκεί χρέη επικεφαλής στην συγκεκριμένη υπηρεσία δήλωσε σχετικά ότι "το πιο σημαντικό συμπέρασμα μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα".

Ο κ Τσιόδρας από την πλευρά του ανέφερε ότι σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα η μετάδοση του ιού μπορεί να πέσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 20%. Βέβαια και αυτό το 20% εξήγησε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αν δεν υπάρξουν μέτρα ελέγχου.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας. Ο κ. Τούντας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ανέφερε αρχικά, παραθέτοντας και τα σχετικά δεδομένα, ότι η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας, έγινε στις αρχές Απριλίου, δύο με τρείς

εβδομάδες νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί αρχικά. Όπως εξήγησε η επιλογή της χώρας μας να λάβει εγκαίρως μέτρα εκτός του ότι οδήγησε σε μικρό, συγκριτικά με άλλες χώρες αριθμό θανάτων, είχε ως αποτέλεσμα μια πιο αργή άνοδο του επιδημικού κύματος., αλλά και πολύ γρηγορότερη πτώση του, σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του για τη συμπεριφορά του κορονοιού το καλοκαίρι εκτίμησε ότι από τον Μάιο ο ιός θα χάσει την ισχύ του αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε και μετά τον μήνα αυτό σποραδικά κρούσματα, λίγους νοσηλευόμενους και ακόμα λιγότερους θανάτους.

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής εκτίμησε πάντως ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όμως όπως είπε θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό αυτό. Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας το Καλοκαίρι είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κορονοιός δεν θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που θα δώσει το χρόνο στους επιστήμονες εν όψει φθινοπώρου.

Πηγή: ΤheToc.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup