Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που επιβεβαιώθηκαν σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα, ενώ αντίστοιχα περιστατικά -αλλά προς το παρόν μη επιβεβαιωμένα- εντοπίστηκαν από κτηνοτρόφους και στην Κέρκυρα.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα μου μαρτυρούν τον καταρροϊκό πυρετό.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τις πληροφορίες, ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα σοβαρό νόσημα των μηρυκαστικών, το οποίο εκδηλώνεται πιο βαριά στα πρόβατα. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται με κάποια είδη μολυσμένων κουνουπιών, ο οποίος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα.
Τα βοοειδή συνήθως αποτελούν δεξαμενή μόλυνσης, χωρίς τα ίδια να έχουν συμπτώματα, ενώ οι αίγες νοσούν ελαφρά.
Τα κύρια συμπτώματα στα πρόβατα είναι πυρετός, ανορεξία, αδυναμία, οίδημα χειλιών, γλώσσας, στόματος, ματιών και αυτιών, ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, ενώ η γλώσσα μπορεί να γίνει μπλε και να υπάρχει έντονη σιελόρροια. Παρατηρείται επίσης χωλότητα (κουτσαμάρα) και το πάνω μέρος των χηλών είναι έντονα κόκκινο. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον ιό βαδίζουν με δυσκολία και με κυρτωμένη ράχη, χάνουν βάρος, ενώ και υπάρχουν αποβολές ή γεννήσεις μη βιώσιμων ζώων.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν επιπλοκές πνευμονίας και μείωση γαλακτοπαραγωγής και η θνησιμότητα είναι από 2-30% και φτάνει το 70%.
Όσον αφορά τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εξηγεί ότι αυτά ζουν κατά τη διάρκεια της μέρας μέσα στο στάβλο σε υγρές και σκοτεινές γωνιές, δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, από το σούρουπο ως το ξημέρωμα και μετακινούνται λίγες εκατοντάδες μέτρα, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και σε αποστάσεις πάνω από 100χλμ με ρεύματα αέρα.
Για τον καταρροϊκό πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, δίνεται συμπτωματική θεραπεία. Οι τρόποι ελέγχου της αρρώστιας είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ζώων, ο έλεγχος των κουνουπιών με ψεκασμούς στους στάβλους, η απομάκρυνση κοπροσωρού, οι απολυμάνσεις, η χρήση εντομοαπωθητικών πάνω στα ζώα, ο περιορισμός στις ώρες που τα ζώα βόσκουν (όχι σούρουπο) και ο εμβολιασμός.
Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία για κάθε ύποπτο περιστατικό και θάνατο στο κοπάδι τους και να επικοινωνούν με την κτηνιατρική υπηρεσία πριν από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή μετακίνηση ζώων.
Η ύπαρξη της νόσου σε ένα κοπάδι δεν επιφέρει την θανάτωση ζώων, είναι όμως σημαντικό για λόγους επιδημιολογικούς και υγειονομικούς να αναφέρεται η παρουσία κρουσμάτων. Οι απολυμάνσεις, εντομοκτονίες και χρήσεις εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα φάρμακα και να τηρούνται οι χρόνοι αναμονής.