Η συνολική επίπτωση των εξωνοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών το 2020 έχει στενή συσχέτιση με την παρουσία της πανδημίας Covid-19
Aπότομη αύξηση του αριθμού των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείων κατά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προκύπτουν από επιστημονικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα πριν δύο ημέρες δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, άρθρο σχετικό με τον αριθμό των καρδιακών ανακοπών, τα οποία καταγράφηκαν εκτός νοσοκομείων στη βόρεια Ιταλία.
Σύμφωνα με το άρθρο κατά την περίοδο της πανδημίας σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας καταγράφηκαν 362 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2019 καταγράφηκαν 229 περιπτώσεις (αύξηση 58%). Η συνολική επίπτωση των εξωνοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών το 2020 έχει στενή συσχέτιση με την παρουσία της πανδημίας Covid-19. Η αύξηση του αριθμού καρδιακών ανακοπών το 2020 σε σχέση με το 2019 φαίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι ακολούθησε την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης της πανδημίας Covid-19. Οι 103 από τους ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου ήταν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα για Covid-19.
Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος, «ανάλογα δεδομένα υπάρχουν και από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Λονδίνο φαίνεται ότι κατά την κορύφωση της πανδημίας δεκάδες περισσότεροι άνθρωποι από το συνηθισμένο πέθαναν στο σπίτι κατόπιν καρδιακής ανακοπής. Είναι πιθανό η αύξηση αυτή να οφείλεται απευθείας στη νόσο COVID-19. Ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί μήπως η αύξηση στις καρδιακές ανακοπές σχετίζεται και με την απροθυμία ή το φόβο των ασθενών να προσέλθουν στο Νοσοκομείο φοβούμενοι το ενδεχόμενο να έρθουν σε επαφή με τον νέο κορονοϊό. Ένα επιπλέον φαινόμενο που ίσως σχετίζεται με την αύξηση των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου είναι η σημαντική μείωση των εμφραγμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομεία όλων των Χωρών που επλήγησαν από την πανδημία. Η μείωση στα εμφράγματα σε περιοχές της Ισπανίας έφτασε το 70% και στη Νέα Υόρκη στο 50%».
Και προσθέτει ότι, «είναι θλιβερό άνθρωποι να πεθαίνουν στο σπίτι ενώ θα έπρεπε να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη. Όποιος χρειάζεται επείγουσα βοήθεια, άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή άλλη νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος δεν πρέπει να διακινδυνεύουν την υγεία τους παραμένοντας από φόβο μακριά από τα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία έχουν λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς. Πρέπει να ζητήσουν βοήθεια αν τη χρειάζονται, για αυτό είμαστε εδώ».
Πηγή: Protothema.gr