Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 13:38

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον υπ. Άμυνας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονται φυλάκια σε Οινούσσες και Φαρμακονήσι - Εικόνες μέσα από το ελικόπτερο του υπουργού

Το ελικόπτερο (ΝΗ-90) που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονται φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.


nikos_panagiotopoulos

Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 στις 11:38 και στις 11:58 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στα 3.500 πόδια και στα 1.700 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και το Αγαθονήσι, αντίστοιχα.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από το ελικόπτερο ΝΗ-90 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας


elikoptero2

eliko4
elikopte3
elikptero5

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 14:41

Σχετικά Άρθρα

  • «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας
    «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας

    Την κοινή επιθυμία της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τονίζοντας πως «η ηρεμία αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι πολύτιμη», την ίδια ώρα όμως, επαναλαμβάνει τις προκλητικές δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στην Δυτική Θράκη.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Haber Global, σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.

    «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    «Προβλήματα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

    «Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

    Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».

    Δεν είναι η Ελλάδα το «έτερο εγώ» μας

    «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».

    Μιλώντας για τις περιφερειακές συγκρούσεις «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».

    Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.

    «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται 'έτσι είναι' χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS

  • Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης
    Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    Ο κίνδυνος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι παρεμβάσεις

    Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι πρώτες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως:

    - Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια

    - Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών

    - Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    - Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Με μισθό 609 ευρώ οι σπουδαστές και πρόσβαση από τρία Πεδία

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

    Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

    Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

    Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι δράσεις που δρομολογούνται

    Μακροπρόθεσμα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

    Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

    Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν:

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - Υπουργός Άμυνας

    - το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    - παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    -  Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι ένοπλες δυνάμεις αν συνεχιστεί αυτό

    -  Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

    -  Οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ

    -  Οι Στρατιωτικές Σχολές θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.Υπάρχει διασύσνδεη των διδακτορικών τίτλων- της έρευνας με το δημιουγούμενο σύστημα αμυντικής καινοτομίας.

    - Xορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων και κατά την καριέρα.

    - Έχουμε συνενοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης για το τι είναι ο αξιωματικός. Στοχευμένες δράσεις στα σχολεία Day camp στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να ζει μία ολόκληρη ημέρα. Επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας. Χρήση εξομοιωτών και κυρίως πτήσης.

    - Στους φοιτητές θα χορηγείται ακαδημαϊκή ταυτότητα.

    - Νέο σύστημα μετάθεσης, νέο μισθολόγιο. Αν η πατρίδα θέλει να έχει τους καλύτερους θα πρέπει να έχει άλλο μισθολόγιο.

    -  δωρεάν στέγη - το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει είναι για 3000 κατοικίες

    -  κάθε οικογένεια να μπορεί να αφήνει σε βρεφονηπιακό σταθμό.

    -  θα δημιουργήσουμε κέντρα αναπτυξιακής φροντιδας παιδιών - ειδικές δομές με παιδιά με αυτισμό

    -  βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη και δημιουργία μονάδας φροντίδας αποστράτων. Θέλουμε να δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαστε μία οικογένεια.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ - Υπουργός Παιδείας

    -  Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία Επιστημονικά Πεδία: το 2ο, 3ο και 4ο. Θα αλλάξει από το 2026 - Αυτό τετραπλασιάζει την δεξαμενή υποψηφίων. Το 10% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μπορεί να δοθεί και εδώ.

    -  Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    -  Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ουκρανία: Πλήγμα η συντριβή του F-16 - Πώς επηρεάζει το αίτημα για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς
    Ουκρανία: Πλήγμα η συντριβή του F-16 - Πώς επηρεάζει το αίτημα για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

    Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, το πρώτο από τα λίγα μαχητικά που έλαβε η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της, συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα (26/08) κατά τη διάρκεια της μαζικής πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία, σκοτώνοντας και έναν από τους κορυφαίους Ουκρανούς πιλότους.

    Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν στο CNNi, ότι η συντριβή συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των πολυαναμενόμενων μαχητικών στη χώρα, ενώ υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα δεν έγινε από λάθος του πιλότου.

    Τα αίτια της συντριβής διερευνώνται και από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

    Το περιστατικό είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς ο Oleksiy Mes που σκοτώθηκε, ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν για να πετάξουν τα πρώτα F-16 που έφτασαν λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε τα εν λόγω F-16 για να καταστρέψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία τη Δευτέρα, την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε μάχη.

    Το Κίεβο περίμενε πολύ καιρό για να αποκτήσει τα F-16 και ο Ζελένσκι ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους του τα μαχητικά αεροσκάφη από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας.

    Αλλά όπως και με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, οι δυτικές χώρες εμφανίζονταν διστακτικές πριν τελικά συμφωνήσουν να παάσχουν τα F-16. Η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύτηκαν να δώσουν τα μαχητικά στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, αλλά χρειάστηκαν μερικές ακόμη εβδομάδες για να δώσουν το πράσινο φως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όταν, τα F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός και η κυβέρνησή του πραγματοποίησαν «εκατοντάδες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις» για να εξασφαλίσουν τα αεροσκάφη.

    Μια ομάδα Ουκρανών πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, μία εκπαίδευση που ενώ υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί χρόνια, οι Ουκρανοί πιλότοι έπρεπε να ολοκληρώσουν σε έξι μήνες.

    Χθες, η Ολλανδία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16, με τον Ολλανδό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται το δίκαιο του πολέμου.

    Επίσης, εδώ και ένα χρόνο, οι ΗΠΑ έχυν δώσει την έγκριση για τη μεταφορά περισσότερων από 60 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, η μεταφορά των οποίων ξεκίνησε σταδιακά πριν μερικές εβδομάδες. Πάντως, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 130 μαχητικά και ελπίζουν ότι θα δώσουν στη χώρα την απαραίτητη ώθηση απέναντι στη Ρωσία.

    Τα F-16 είναι πολλαπλών ρόλων: μπορούν να παρέχουν αεροπορική κάλυψη για στρατεύματα, να επιτίθενται σε επίγειους στόχους, να καταλαμβάνουν εχθρικά αεροπλάνα και να αναχαιτίζουν πυραύλους. Με τον κατάλληλο οπλισμό, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά από το να πλησιάσουν το πεδίο της μάχης.

    Βέβαια, ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα F-16 δεν θα άλλαζαν τον πόλεμο τονίζοντας ότι οι δυνατότητές τους είναι κατώτερες από τα πιο σύγχρονα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πιθανότατα θα επικρατούσαν σε μια αερομαχία με τα F-16, όμως οι Ουκρανοί είχαν καλωσορίσει την ευκαιρία να «απαντήσουν» στη ρωσική πολεμική αεροπορία.

    Βάσει των παραπάνω, η συντριβή του F-16 αποτελεί χτύπημα στην Ουκρανία και τον ίδιο τον Ζελένσκι, ο οποίος ζητά το πράσινο φως από τους δυτικούς συμμάχους του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθειά στη ρωσική επικράτεια.

    Κι όλα αυτά την ώρα που αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο πάιντεν και τους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη

    Ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ηλεία, συζήτησε η Βουλευτής Ηλείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

    Ψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συζητήθηκε η απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς και η αναβάθμιση της 117 Π.Μ Ανδραβίδας που θα φιλοξενήσει τα πρώτα F-35, ένα σημαντικό όπλο για την χώρα μας για την ενίσχυση της άμυνάς της αλλά και το θέμα της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Εκπαιδεύσεως Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) του Στρατού Ξηράς.

    avgerinop den xou 1

    Η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για τα σημαντικά αποτελέσματα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» για την προστασία των Ωκεανών και των θαλασσών, που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Ηλεία Βουλευτής. Ένα θέμα για το οποίο ο κ. Δένδιας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός γιατί η ανάληψη από την χώρα μας αυτής της παγκόσμιας διάσκεψης σε επίπεδο ηγετών, έγινε όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου γιατί το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τον κ. Δένδια και για την 10η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα, το 2025, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δεσμεύσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

    avgerinop den xou 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης
    Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές

    Σταδιακή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπεται τις επόμενες ημέρες. Η έντασή τους θα φτάσει τα 6 με 7 μποφόρ αρχικά στο ανατολικό και βαθμιαία σε όλο το Αιγαίο, επηρεάζοντας και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό να φτάσουν και τα 8 μποφόρ.
    Παράλληλα θα συνεχιστεί η αστάθεια, με πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου Αναστασίας Τυράσκη.
    Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι -απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά και θα εκδηλωθούν πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και στα ανατολικά τμήματα 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί που πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά 37 βαθμούς.
    Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, το απόγευμα πρόσκαιρα από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

    Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς.

    Παράλληλα η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και πάλι. Στο τέλος της εβδομάδας προβλέπονται μέγιστες τιμές που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς.

    Δείτε χάρτη: Οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα το Σάββατο 10 Αυγούστου - 39άρια στη Θεσσαλία

    zesti-savvato-augoustos

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα και αύριο - Η αναλυτική πρόγνωση

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη (7 & 8/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο τα απογεύματα στα ηπειρωτικά θα αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση μικρής ενίσχυσης την Πέμπτη στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.

    okairos-augustos
    augoustos-pemptikairos

    Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Με τη ζέστη να συνεχίζεται τον Αύγουστο, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τουλάχιστον ένα τετραήμερο με θερμοκρασίες πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του έδειξε τον πίνακα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας τις επόμενες επτά ημέρες και συγκεκριμένα από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου σε όλη την χώρα.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές, ενώ στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές ο υδράγυρος θα κυμανθεί από 30-31 βαθμούς Κελσίου.


    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-08-2024
    ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς στη Θεσσαλία τοπικά τους 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά έως 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικότερα τμήματα έως το μεσημέρι, βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη 33 με 35, τοπικά στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς και στις Σποράδες 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 08-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και το μεσημέρι - απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 έφτασαν - Πάνω από 100 θέλει το Κίεβο
    Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 έφτασαν - Πάνω από 100 θέλει το Κίεβο

    Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και τον λιθουανό υπουργό Εξωτερικών. Το Κίεβο ζητούσε επίμονα εδώ και πολλούς μήνες πολέμου τα μαχητικά από τη Δύση ώστε να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της, που έχει υποστεί απώλειες τα δυόμισι χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία.

    Τα F-16 (της Lockheed Martin) βρίσκονταν ψηλά στον κατάλογο των όπλων που ζητούσε η ουκρανική κυβέρνηση να της προμηθεύσουν οι σύμμαχοί της, λόγω των δυνατοτήτων τους και της ευρείας διεθνούς διαθεσιμότητάς τους. Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων, εφοδιασμένο με πυροβόλο 20 χιλιοστών, μπορεί να αξιοποιεί πολύ ευρύ φάσμα όπλων.

    «Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό»

    «F-16 στην Ουκρανία. Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό», ανέφερε με ικανοποίηση ο λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις μέσω X.

    Αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ακόμα σχολιάσει την είδηση.

    Πάνω από 100 αεροσκάφη θέλει το Κίεβο

    Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 16 μαχητικά του τύπου, η Ολλανδία άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6. Η κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία «συνασπισμού» για την προμήθεια των αεροσκαφών στο Κίεβο. Συνολικά, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να της παραδοθούν πάνω από 100, ώστε να ανακτηθεί όπως λέει η υπεροχή στους αιθέρες.

    Δεκάδες χειριστές και μέλη του προσωπικού εδάφους εκπαιδεύονται από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

    Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε —συγκριτικά μικρό— στόλο αεριωθούμενων της σοβιετικής εποχής στον πόλεμο ως τώρα και το Κίεβο θεωρεί την προμήθεια των F-16 ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

    Αναλυτές και αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως από μόνα τους, τα F-16 δεν θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου, που ξέσπασε όταν εισέβαλαν ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch