Ελλάδα

Ο νέος χάρτης των πτήσεων: Οι "κόκκινες", οι "πορτοκαλί" και το σενάριο να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια

Ο νέος χάρτης των πτήσεων: Οι "κόκκινες", οι "πορτοκαλί" και το σενάριο να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ενδέχεται να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Στις χαρακτηρισμένες με "ΚΟΚΚΙΝΟ" και "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" χρώμα αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για COVID-19 στο σύνολο των επιβατών τους.

Στην περίπτωση εντοπισμού θετικών κρουσμάτων σε ταξιδιώτες που έχουν έρθει για τουρισμό στην χώρα μας θα μεταφέρονται σε καταλύματα αναφοράς στα νησιά προορισμού τους ή την ενδοχώρα για να μείνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Οι ομάδες κρούσης (task force) θα κάνουν διαλογή των πτήσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών και περιοχών προέλευσής τους.

Ερωτηματολόγιο… ιχνηλάτησης

Στα πρωτόκολλα ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνεται και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους επιβάτες πτήσεων με τα στοιχεία ταυτότητας, λόγους ταξιδιού και κυρίως τόπο διαμονής και τηλέφωνα επικοινωνίας, και αυτό προκειμένου να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση επαφών στην περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος. Είναι μία πρόταση για την οποία υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι την 1η Ιουλίου, όπου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας απαγορεύονται οι πτήσεις τσάρτερ παρά μόνο οι κανονικές, ωστόσο μετά αυτή την καταληκτική ημερομηνία ενδεχομένως θα ανοίξουν και οι… αεροδιάδρομοι των πτήσεων τσάρτερ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ενδέχεται να μην ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά πιθανόν 15-20, για προορισμούς που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές υγείας και οι συνθήκες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών διασποράς του ιού σε τοπικές κοινότητες. Ενδέχεται να ανοίγουν και αεροδρόμια νησιών ανάλογα με τη ζήτησή τους ως προορισμοί διακοπών, αν υπάρχουν όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Ιουνίου και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

"Χειρόφρενο" με γιατρούς… κομάντος

Στο πλαίσιο των εντατικών δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες "ύποπτων" αεροπορικών πτήσεων, δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης (task force) με τις… αποσπάσεις 500 γιατρών-"κομάντος" (στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, κλιμάκια ΕΟΔΥ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), που θα προβαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους.

Η απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού προς την Ελλάδα δεν σημαίνει αθρόα ροή ταξιδιωτών, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα προς υλοποίηση που θα "φρενάρουν" τις όποιες τάσεις διασποράς του ιού στην Ελλάδα, μέσω των τουριστών από χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτά τα εγχειρίδια, περιλαμβάνεται η κατάταξη χωρών βάσει κρουσμάτων-θυμάτων, η οποία θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών ακόμη και από επαρχίες αυτών των χωρών. Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα τοποθετούνται σε χάρτη με ενδείξεις "Πράσινο-Κίτρινο-Πορτοκαλί-Κόκκινο", ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών, έτσι ώστε να γίνεται επιλογή των πτήσεων για στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους των επιβατών.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως αυτά τα δεδομένα, δεν σημαίνουν εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση, και καλή ιχνηλάτηση για τον εντοπισμό μικρών εστιών διασποράς του ιού πριν από μια δυσάρεστη επέκταση σε τοπικές κοινότητες νησιών και ενδοχώρας.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δίνουν μεγάλη σημασία στην ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών και λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Γι αυτό το λόγο πέρα από τον ορισμό των κανόνων μεταφοράς και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου με ερωτηματολόγια, δειγματοληπτικά τεστ, υπάρχει υποχρεωτικός ορισμός συνεργαζόμενων γιατρών σε κάθε περιφέρεια, πόλη και κατάλυμα και συντονιστές για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και νησί, όπως και η διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας. Μάλιστα στα μικρά νησιά θα τοποθετηθούν νέοι αναλυτές για τεστ και επιπλέον κλίνες για τον COVID-19 σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Πηγή: TheToc.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup