Κρίσιμο στοιχείο η ιχνηλάτηση - Τι προκύπτει από τις τελευταίες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
Είναι ενδεικτικό ότι από τα 11 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 10 αποτελούν επαφές άλλων, γνωστών κρουσμάτων και το ένα ήταν εισαγόμενο. Από τα εγχώρια, τα πέντε καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, τα τρία στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη και ένα στη Δράμα.
Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνεχίζεται και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η εντατική καταγραφή και διερεύνηση των κρουσμάτων, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Όπως προκύπτει, οι ειδικοί έχουν πολύ καλή εικόνα ποια κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων, δηλαδή έχουν χαρτογραφημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα περιστατικά που αφορούν σε θετικά στον κορωνοϊό άτομα.
Το ποσοστό των κρουσμάτων που είναι υπό διερεύνηση είναι 20,3%, μ΄ άλλα λόγια 2 στα 10 κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης, κάτι που πιστώνεται στην επίμονη ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.
Ποιες περιοχές έχουν υψηλό ιικό φορτίο
Από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποιες περιοχές στον χάρτη της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την πανδημία.
Στον αντίποδα αυτών υπάρχουν έξι περιοχές οι οποίες μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το υψηλότερο φορτίο κορωνοϊού, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν η Ξάνθη, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Αργολίδα και το Άγιον Όρος. Μάλιστα, η Καστοριά και το Άγιον Όρος βρίσκονται σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι τόσο στη Λάρισα όσο και στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί «κλειστές» εστίες επιδημικής έξαρσης, στη μεν Λάρισα πρόκειται για οικισμό Ρομά, στη δε Αργολίδα για δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στο Κρανίδι.
Αρκετά επιβαρυμένες από την πανδημία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και άλλες οκτώ περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις εξής: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορωνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.
Σε 13 περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Συγκεκριμένα, είναι η Κομοτηνή, το Κιλκίς, η Δράμα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Πέλλα, η Άρτα, η Λευκάδα, η Φθιώτιδα, η Κόρινθος, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Χίος.