Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αγωνία των ειδικών για τις τοπικές εξάρσεις και το κρούσμα στις φυλακές Κορυδαλλού

Κορωνοϊός: Αγωνία των ειδικών για τις τοπικές εξάρσεις και το κρούσμα στις φυλακές Κορυδαλλού

Συνεχίζουν να «δίνουν» κρούσματα με σταθερό ρυθμό Ξάνθη και Ροδόπη - Μετά τα μέσα Ιουλίου η «ακινητοποίηση» του ιού σε αυτές τις περιοχές - Ανησυχία και για τη Θεσπρωτία

Παραμένουν στο επιστημονικό και υγειονομικό επίκεντρο οι περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης καθώς συνεχίζουν να «δίνουν» με σταθερό ρυθμό κρούσματα κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, με αγωνία παρακολουθούν οι αρμόδιοι τη μικρή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία το περασμένο Σάββατο και όπου η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Μέχρι και χθες είχαν αναφερθεί 9 περιστατικά ενώ είχε εντοπιστεί και ο ασθενής - «μηδέν» που φέρεται να συγκαταλέγεται στα εισαγόμενα κρούσματα της χώρας.

Η εικόνα των 9 θετικών στον κορωνοϊό ατόμων είναι προσώρας καλή. Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, και οι δύο εξ αυτών έχουν συμπτώματα πνευμονίας. Οι άλλοι 6 άνθρωποι αναρρώνουν στα σπίτια τους και βρίσκονται σε απομόνωση.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η τοπική έξαρση έχει εντοπιστεί εγκαίρως, ενώ παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι έγιναν εκτεταμένες ενημερώσεις στους φορείς και στον πληθυσμό της περιοχής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν είναι πάντα διαθέσιμοι, εξηγούν οι αρμόδιοι, και οι πολίτες είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στον ΕΟΔΥ ή την Πολιτική Προστασία, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για περιοχές «ελεύθερες κορωνοϊού» ή με ελάχιστα κρούσματα όπως ήταν και η Θεσπρωτία.

Εντοπίστηκε κρούσμα στις φυλακές Κορυδαλλού

Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τρίτης ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού. Το κρούσμα εντοπίστηκε στη δεύτερη πτέρυγα του καταστήματος κράτησης στον Κορυδαλλού και πρόκειται για 33χρονο, ο οποίος διακομισθηκε από τα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκρατείου στο νοσοκομείο «Σωτηρία». O 33χρονος κρατούμενος λιβυκής καταγωγής ήταν σε κελί μαζί με άλλους τρεις, οι οποίοι όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις φυλακές Κορυδαλλού έχουν ήδη μπει σε απομόνωση.

Επειδή παράλληλα είχε και πολύ πρησμένους λεμφαδένες, ο γιατρός των φυλακών έδωσε εντολή να μεταφερθεί το απόγευμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου του πήραν δείγμα και το έστειλαν σε εξωτερικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί για κορωνοϊό. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εργαστήριο έβγαλε ότι ο 33χρονος είναι «οριακά θετικός», γι’ αυτό διακομίστηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Σωτηρία, για νοσηλεία και παράλληλα να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση, που θα δείξει αν πράγματι νοσεί από COVID-19.

Ωστόσο αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και μπήκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα, γι’ αυτό μπήκε σε καραντίνα όλη η Β΄ πτέρυγα των φυλακών και ταυτόχρονα ξεκίνησε ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί με ποιους έχει έλθει σε επαφή ο 33χρονος. Αύριο αναμένεται στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο και ιχνηλάτηση. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα εξεταστεί ιδίως με ποιούς προαυλιζόταν καθώς φέρεται να είχε συμπτώματα ίωσης αρκετές ημέρες.

Μετά τα μέσα Ιουλίου η «ακινητοποίηση» του ιού σε Ξάνθη και Ροδόπη
Και στο χθεσινό ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο είχε την τιμητική της η Θράκη, με τις γνωστές τοπικές εξάρσεις της Ξάνθης και της Ροδόπης. Το επιδημιολογικό φορτίο των δύο περιοχών είναι μεγάλο, ιδίως στον Εχίνο Ξάνθης και στο Αγίασμα Ροδόπης, που συνολικά έχουν εκδηλωθεί περισσότερα από 160 κρούσματα. Για να γίνει αντιληπτό το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου, υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα ήταν 299.

Χθες από τα συνολικά 16 κρούσματα, τα 8 ήταν στην Ξάνθη. Άλλα 2 είχαν πηγή προέλευσης τη Ροδόπη. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονταν 13 άνθρωποι στην κλινική Covid-19 και άλλοι 3 σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η περιοχή θα συνεχίσει να καταγράφει κρούσματα, αλλά με μειωμένο ρυθμό. Η «ακινητοποίηση» του κορωνοϊού, που μέχρι τώρα «έτρεχε» με ταχύτητα, δεν θα επιτευχθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου – χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες όπως έχει εκτιμηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις από την εφαρμογή του lockdown. Ένας επιπλέον λόγος που θεωρείται πως τώρα οι κάτοικοι θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αρχών είναι πως έχουν διαπιστώσει δυστυχώς ιδίοις όμμασι το μοιραίο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η διασπορά του κορωνοϊού και η λοίμωξη Covid-19. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν καταγραφεί 7 θάνατοι λόγω κορωνοϊού στη χώρα, και όλα τα θύματα προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης, και ιδίως του Εχίνου.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup