Ελλάδα

Το δράμα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο- «Μαμά έπρεπε να γίνει αυτό για να μας σκεφτούν;»

Το δράμα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο- «Μαμά έπρεπε να γίνει αυτό για να μας σκεφτούν;»

Η τραγική ιστορία της οικογένειας στη Ρόδο – Η ανεργία λόγω κορωνοϊού της μητέρας που δεν μπορούσε να αγοράσει στο παιδί της φαγητό - Τεράστιο το πρόβλημα με ξενοδοχουπαλλήλους

Μια θλιβερή πτυχή, γνώριμη σε αρκετούς εργαζομένους στον κλάδο των ξενοδοχείων, από τις επιπτώσεις της καραντίνας για τον κορωνοϊό, αναδείχθηκε μέσα από την συγκινητική και συνάμα τραγική ιστορία ενός 9χρονου κοριτσιού, που λιποθύμησε από την πείνα, μέσα σε έναν φούρνο στη Ρόδο.

Τα λόγια της μητέρας του 9χρονου κοριτσιού μαχαιριά προς εκείνους που πρέπει να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί άμεσα λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα.
«Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”» είπε η κ. Μαρία.
Το 9χρονο κορίτσι με τη μητέρα του περνούσαν έξω από ένα φούρνο όταν με τα λιγοστά κέρματα που είχε πάνω της η μητέρα μπήκε μέσα για να πάρει ένα καρβέλι ψωμί. Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού και των κουλουριών «χτύπησαν» το μικρό κορίτσι, αδύναμο από την ασιτία, το οποίο σωριάστηκε μέσα στο μαγαζί. «Δεν προλάβαμε να φάμε» ήταν τα λόγια που ψέλισσε η μήτερα όταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου έσπευσε να προσφέρει νερό χυμό και κάτι να φάει.

Ο γολγοθάς της μονογονεϊκης οικογένειας της 9χρονης έχει ξεκινήσει από τότε που η μητέρα της έμεινε άνεργη. Το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν έχει κλείσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει λόγω κορωνοϊού. «Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1.000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συνέχισε τη συγκλονιστική της μαρτυρία.

«Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες, και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς». Η κυρία Μαρία η οποία μεγαλώνει μόνη της δυο κορίτσια απευθύνεται και στους 300 της Βουλής ρωτώντας τους δημόσια εάν εκείνοι θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με 168 ευρώ ανά δυο μήνες.

Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, η ίδια απάντησε ότι «δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτι. Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν».
«Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική», ανέφερε με τη φωνή της να λυγίζει. «Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ», καταλήγει.

Μετά την δημοσιοποίηση του θλιβερού περιστατικού έσπευσε δίπλα στην άνεργη μητέρα, η οποία αναζητά δουλειά, ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αγία Σοφία» Ρόδου. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου κα Σοφία Μανιά ανέφερε για την συγκεκριμένη μητέρα: «Η κυρία είναι μια πολύ αξιοπρεπής γυναίκα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τις δομές, δεν ήθελε να αισθανθεί ότι ζητιανεύει. Όταν ήρθε στο σύλλογο με δυσκολία της έδωσα τα τρόφιμα. Εμείς θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέχρι η κοπέλα να πάρει τα πάνω της. Από εμάς θα έχει τα τρόφιμά της κάθε μέρα».

Τεράστιο το πρόβλημα με ξενοδοχουπαλλήλους

Η περίπτωση της 9χρονης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ανθρώπους που εργάζονταν σε εποχικά ξενοδοχεία, κυρίως, και από το περασμένο φθινόπωρο είναι άνεργοι. Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε λουκέτο σε αρκετά ξενοδοχεία τα οποία ακόμη δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδοχουπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει κανένα ξενοδοχείο στο νησί ενώ καθημερινά εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στο εργατικό κέντρο για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, από κοσμήματα και τιμαλφή μέχρι ό,τι μπορούν προκειμένου να ζήσουν. «Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν κινείται τίποτε έξω, ειδικά να βλέπατε το βράδυ όλα είναι νεκρά. Αυτά τα ξενοδοχεία που έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου δεν θα ανοίξουν γιατί δεν έχουν πληρότητα». Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο είναι 20 χιλιάδες ξενοδοχουπάλληλοι και άλλοι 20 χιλιάδες που εργάζονται στον τομέα του επισιτισμού όπου όλα τα καταστήματα είναι κλειστά σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη. «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προς το ζην».

Ο κ. Σταμούλης ζητά «να εκδοθεί μια απόφαση που να επιδοτεί όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται. Θέλουμε να ανοίξει η πλατφόρμα πρόσληψης ή της αναστολής αυτής όταν γίνεται, για να λαμβάνουμε το επίδομα των 500 ευρώ»».

Χθες το βράδυ ο κ. Σταμούλης σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα για να διευθετήσει θέματα των ξενοδοχουπαλλήλων, ενώ σήμερα το απόγευμα στις 19:30, η πλειοψηφία την Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αποφάσισε να πραγματοποιήσει ενημερωτική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις