Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Επιμένουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας οι ειδικοί - Τι δείχνει ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Οι ειδικοί -που σημειωτέον παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του ιού και της λοίμωξης Covid-19 κυρίως στα εγχώρια περιστατικά, αναζητώντας τυχόν κρυμμένη επιδημική εστία ανά την Ελλάδα- θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής και τονίζουν πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.
Και τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα ενισχύουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουλίου συνοδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο από αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει δραματικά τον δείκτη μετάδοσης Rt.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Τα εγχώρια κρούσματα κατά την δεύτερη εβδομάδα εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως και στις περιοχές της Ξάνθης και της Καστοριάς οι οποίες αποτελούν… γνώριμες πια στις αρχές επιδημικές εστίες. Το θετικό είναι πάντως ότι η εστία της Ξάνθης με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Αντίθετα, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία του κορωνοϊού γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αφήνει περισσότερα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό που δεν έχουν ταξιδέψει, δεν έχουν έλθει σε επαφή με γνωστά κρούσματα και γενικώς δεν γνωρίζουν πως μολύνθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid-19 στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κατά μέσο όρο περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Η Αττική βρίσκεται στην 1η θέση της λίστας με τις περιοχές που μετρούν κρούσματα κορωνοϊού. Από τα γνωστά, ταυτοποιημένα κρούσματα της περιόδου από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, τα 1.793 έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο. Δηλαδή σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα της χώρας γεωγραφικά καταγράφονται στην Αττική.
Μεγάλη επιβάρυνση έχει η βόρεια Ελλάδα, με 914 κρούσματα. Ειδικότερα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετρούν 464 κρούσματα, η Κεντρική Μακεδονία 340 κρούσματα και η Δυτική Μακεδονία 21ο κρούσματα κορωνοϊού.
Στην Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αναφέρονται 97 κρούσματα και στη Δυτική Ελλάδα 90. Στα Επτάνησα τα περιστατικά κορωνοϊού είναι μέχρι τώρα – και από την αρχή της πανδημίας- 40 και στην Ήπειρο 36.
Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική χώρα στο Αιγαίο, αναφέρονται 37 κρούσματα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, 30 στην Κρήτη και 24 στο βόρειο Αιγαίο.