Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 11:37

Σύψας: SOS για τα αυξημένα κρούσματα στην Ελλάδα - Το σχέδιο του φθινοπώρου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου, είπε στο OPEN TV o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας

Ανήσυχος εμφανίστηκε, μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN TV ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στα αστικά κέντρα, ενώ έκανε λόγο για το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού το οποίο «πρέπει να φύγει χωρίς ατύχημα» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι η Πολιτεία σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν έτοιμο σχέδιο για το φθινόπωρο που περιλαμβάνει αρχικά άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών.

«Υπάρχει ένας εφησυχασμός. Τα νούμερα που έχουμε λένε ότι είναι λάθος αυτό. Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Συνεχίζουμε να έχουμε διασπορά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας, αφού φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα νούμερα. Και λόγω των τουριστών και λόγω των ανοιχτών μπαρ. Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου. Στα αστικά κέντρα πρέπει να τηρούμε οπωσδήποτε τις αποστάσεις αρχικά και ακολουθεί η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Δεν θέλουμε στα αστικά κέντρα να αλλάξουν τα δεδομένα» τόνισε, ενώ έδειξε ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις των υπευθύνων σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα.

«Ελέγχεται η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Είμαι ανήσυχος γιατί γίνεται καλή δουλειά με τον τουρισμό, όμως στα αστικά κέντρα με ανησυχούν τα δεδομένα. Ο μεγάλος στόχος είναι βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς ατύχημα, χωρίς έξαρση. Δεν είναι ανάγκη η πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός συναγερμού» δήλωσε.

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είπε: «Εάν οι μελέτες της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς τότε ενδεχομένως θα έχουμε εμβόλιο στις αρχές του 2021. Όμως υπάρχει απόσταση μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, ώστε να εμβολιαστεί το 70%. Οπότε υπάρχει απόσταση».

Τέλος σε ό,τι αφορά στη μετά... καλοκαίρι εποχή είπε: «Υπάρχει έτοιμο το σχέδιο του φθινοπώρου. Η ισχυρή σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει επάρκεια».

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 13:53

Σχετικά Άρθρα

  • Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
    Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

    Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας και για το άνοιγμα σχολείων μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσα από την μονάδα Covid του Νοσοκομείου Λαϊκό.

    Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.

    «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

    Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά.

    «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

    «Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία»

    Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

    «Φόβος για τους άνω των 50»

    Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

    «Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι»

    Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

    Για το τείχος ανοσίας

    Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

    «Το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς τον ιό»

    Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

    Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

    Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαντά πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που την λέει είτε είναι ευχάριστη, είτε όχι και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κλπ που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τα μέτρα που έρχονται, το blame game και οι φρούδες ελπίδες για ήσυχο καλοκαίρι
    Τα μέτρα που έρχονται, το blame game και οι φρούδες ελπίδες για ήσυχο καλοκαίρι

    Παρεμβάσεις σε έξι άξονες σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει καλοκαιριού

    Ηχηρό καμπανάκι έχει χτυπήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται στη χώρα και ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του τέταρτου κύματος ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατα 75%, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός των εμβολιασμών καταγράφει κάμψη.

    Νέα μέτρα στο τραπέζι: Τι εξετάζεται

    Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από τη «φαρέτρα» της ένα νέο πακέτο μέτρων, σε μια ύστατη προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού απειλεί το…Greek summer.

    Στο μεταξύ η έξαρση των κρουσμάτων αναζωπυρώνει τον πόλεμο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς όσον αφορά στην πανδημία. Σε εξέλιξη φαίνεται πως είναι ένα ευρύτερο blame game καθώς είναι εμφανές πως οι ελπίδες για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι εξανεμίζονται.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνεται πως σε κάθε βήμα που έκανε η κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία, η αντιπολίτευση βρισκόταν απέναντι. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για συνειδητή προσπάθεια να διχάσει την ελληνική κοινωνία και γίνεται λόγος για ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία.

    Η συζήτηση για τις μάσκες

    Παράλληλα φούντωσε στο δημόσιο διάλογο και η συζήτηση για το πως αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το τέταρτο κύμα και σημείωσε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Μιλώντας στο Open ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και υπενθύμισε πως στο παρελθόν «έχουν γίνει πολλές φορές δηλώσεις ότι δεν θα κλείσουμε ποτέ και είδαμε τα αποτελέσματα».

    Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως δεν υπάρχει plan b για νέο καθολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε εκ νέου στη «διασωλήνωση» την οικονομία. Αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

    Οι έξι κυβερνητικές παρεμβάσεις

    Το επόμενο διάστημα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινηθούν σε έξι άξονες :

    • Εκστρατεία για να πειστούν και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το εμβόλιο. Έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες όπου καταγράφεται χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ευρύτερη συστράτευση. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ χθες είχε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αναμένεται να επιστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια και πρόσωπα που είναι αγαπητά στη νεολαία.
    • Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη αυστηρών μέτρων για όσες επιχειρήσεις - κυρίως στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης - δεν τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα επι τάπητος είναι όχι μόνο η αύξηση του ύψους των προστίμων αλλά ακόμα και το κλείσιμο των καταστημάτων από την πρώτη παράβαση (χωρίς δηλαδή περίοδο χάριτος). Παράλληλα εξετάζεται η υιοθέτηση κινήτρων για τους συνεπείς επιχειρηματίες (όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση επιχειρήσεων που τηρούν τα μέτρα σε αντιδιαστολή με αυτές που τα παραβιάζουν) .
    • Λήψη πρόσθετων μέτρων για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ο «κλοιός» σταδιακά σφίγγει και είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι μετακινήσεις προς τα νησιά γίνονται με μοριακό ή rapid test (δεν αφορά όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει). Σε αυτή τη φάση εξετάζεται τα μέτρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που προτείνουν ακόμα και λήψη ανάλογων μέτρων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
    • Εντατικοποίηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων. Η αρχή θα γίνεται από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό.
    • Αυστηρότερο πλαίσιο για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σημείωσε πως απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας «υπάρχει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός». Προσέθεσε δε πως «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα».
    • Επιστροφή σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο- κυρίως όσον αφορά στη διασκέδαση - εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων (π.χ. μείωση του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι)

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός - Σύψας: Στο 4ο κύμα θα μολυνθούμε όλοι
    Κορονοϊός - Σύψας: Στο 4ο κύμα θα μολυνθούμε όλοι

    Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες

    Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.

    Ειδικότερα, όπως είπε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»: «Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη».

    Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι διασπείροντας τον ιό βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. «Είναι προς διερεύνηση αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη», σημείωσε.

    «Η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους»

    Αναφορικά με τη χρήση μάσκας επεσήμανε ότι «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

    Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους. Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας».

    Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς με μοριακό ή rapid test. «Δύο διαφορετικές ζώνες στην Ελλάδα σε ότι αφορά στην επιδημία», είπε

    Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων ανέφερε ότι νομικά «δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια τότε το ξαναβλέπουμε».

    Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα». Τέλος ο κ. Σύψας τόνισε ότι η covid αφήνει παρενέργειες και κάλεσε ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Κορωνοϊός - Σύψας: Απαλλαγή από την πανδημία το καλοκαίρι του 2022
    Κορωνοϊός - Σύψας: Απαλλαγή από την πανδημία το καλοκαίρι του 2022

    Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα λέγοντας: «Θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί»

    Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετεί χρονικά μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

    Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

    Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας, αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

    Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή, από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

    Ειδικά για τους εμβολιασμούς, προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

    Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

    Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

    «Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

    Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

    Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.

    «Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη, όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

    Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τσιόδρας: Πότε θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες
    Τσιόδρας: Πότε θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες

    Η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα στις μάσκες και πότε θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε με ασφάλεια

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων για τον κορονοϊό και έκανε λόγο για το πιθανό τέλος στις μάσκες. Ο ίδιος μίλησε σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μαζί με τον καθηγητή Νίκος Σύψας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα.

    Ο Νίκος Σύψας αναφέρεθηκε σε στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

    • Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό.
    • Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1.

    Σε περίπτωση που ο δείκτης RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο αναμένεται να πέσουν στους 400.

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

    Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Χ. Γώγος: Δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα
    Χ. Γώγος: Δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα

    «Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε», λέει ο λοιμωξιολόγος - «Βλέπει» χαλάρωση πολύ σημαντικών μέτρων μέσα στον Ιούνιο

    Την πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο εξέφρασε μιλώντας σήμερα στον Θέμα 104,6 ο Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγος και καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η εμβολιαστική κάλυψη, η δυνατότητα χρήσης μεγάλης γκάμας διαγνωστικών μέτρων όπως η χρήση self test - που είναι πολύ σημαντική - και η χρήση ανοικτών χώρων είναι οι τρεις παράμετροι που θα βοηθήσουν ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχουμε χαλάρωση πολύ σημαντικών μέτρων, όπως οι μετακινήσεις.

    Αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων στην παρούσα φάση, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ήταν να είναι λίγο τολμηρότερο. «Μας πήγε πίσω όμως η σημαντική καθυστέρηση στην ύφεση της επιδημιολογικής φόρτισης. Αρχίζει να σταθεροποιείται η καμπύλη αλλά αργεί να πέσει προς τα κάτω που είναι πολύ σημαντικό για τη διασπορά. Υπήρχε πολύ μεγάλη διασπορά και μεγάλο υγειονομικό φορτίο προς το ΕΣΥ».

    «Ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα είναι μεγάλος, η πίεση στο σύστημα μεγάλη, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται οπότε αυτό οδηγεί σε αποφάσεις πολύ πιο προσεγμένες και συντηρητικές, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας στην κάθε κίνηση που ανοίγουμε» σημείωσε επίσης ο καθηγητής.

    Όπως εξήγησε, «είναι πιο μικρό το φορτίο κινδύνου όταν ανοίγουμε το λιανεμπόριο και τα σχολεία, παρά όταν ανοίγεις τα malls και τις διαδημοτικές μετακινήσεις, εκτός περιφερειακής ενότητας. Μετράμε αυτήν την επικινδυνότητα και πάμε βήμα-βήμα. Το αποτέλεσμα του κάθε ανοίγματος πρέπει να αποτυπωθεί σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων για να δούμε το επόμενο. Επομένως, να περάσουν δύο εβδομάδες να δούμε την επιρροή των μέτρων που είχαμε μέχρι τώρα για να μπορέσουμε να δούμε τα επόμενα».

    Αναφορικά με τις προοπτικές για το Πάσχα, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως, με τον ρυθμό που έχουμε την ύφεση στην επιδημία και την πίεση στο σύστημα είναι δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα. «Σίγουρα οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτή τη στιγμή όπως είναι η κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο καθηγητής.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λοιμωξιολόγοι: Δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος για ταυτόχρονο άνοιγμα
    Λοιμωξιολόγοι: Δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος για ταυτόχρονο άνοιγμα
    Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Αθανάσιος Σκουτέλης εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το αν μπορεί να αρθεί σύντομα το lockdown με βάση το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα

    Διστακτικοί αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων της κοινωνίας εμφανίζονται οι ειδικοί, κάτι που προκύπτει και από τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Αθανάσιου Σκουτέλη και του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, οι οποίοι «συμφώνησαν» πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το αν και κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Συγκεκριμένα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης μίλησε για τα μέτρα, την εφαρμογή τους, την άρση τους αλλά και τη σύσκεψη της Παρασκευής που θα κρίνει πολλά.

    «Είμαστε στο ζενίθ της επιθυμίας για άνοιγμα και στο ναδίρ της εφαρμογής των μέτρων. Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν τα τηρούμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης.

    «Το θέμα είναι πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Τώρα δεν ξέρω αν είμαστε ικανοί να επωμιστούμε το βάρος. Μην ξεχνάμε τον τουρισμό, το θέμα δεν είναι αν θα έρθουν, αλλά πού θα πάνε οι εμβολιασμένοι», ήταν τα λόγια του όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την άρση του λοκντάουν.

    Ταυτόχρονα, στο MEGA μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με το θέμα της επίταξης γιατρών του ιδιωτικού τομέα για την οποία μίλησε ο υπουργός Υγείας, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

    «Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους μίλησε ο κ. Κικίλιας για επίταξη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αριθμοί γιατρών αυτών των ειδικοτήτων απεριόριστοι, που να μην απασχολούνται ήδη στην κοινότητα. Επειδή είμαστε σε μια φάση με μεγάλη δυσκολία, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί η εκπλήρωση του τελεσιγράφου. Τα τελεσίγραφα δεν είναι και ο πιο ελκυστικός τρόπος για να απευθυνθεί κανείς σε επιστήμονες αυτή τη στιγμή. Βεβαίως θα έπρεπε να είχαν ήδη διοριστεί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά ας μείνουμε σε αυτή τη στιγμή στην επιθυμία όλων να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος και ας ελπίσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Μαζί με την μετακίνηση των ιδιωτών γιατρών θα πρέπει να μετακινηθούν και οι ασθενείς τους στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

    «Το ζητούμενο είναι το πόσοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν, και οι οποίοι δεν έχουν ήδη σημεία στα οποία εργάζονται προσφέροντας. Το θέμα είναι πώς θα φροντίσουμε να μην προέλθει ζημία με αυτή την κίνηση. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι γιατροί που μπορούν να επιταχθούν. Αν όλα τα κρεβάτια της χώρας γεμίσουν με ασθενείς με κορονοϊό, ιδιωτικά και δημόσια, τότε άλλες παθήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι απλό να πάρουμε όλα τα κρεβάτια που έχει η χώρα και να τα κάνουμε covid. Ήδη παίρνουν ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά», συνέχισε.

    «Δεν υπήρχε απροθυμία των ιδιωτών γιατρών, ούτε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Εμείς γνωρίζουμε ότι γιατροί είχαν δηλώσει ότι είναι διαθέσιμοι και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν στο σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη ακόμα και σήμερα διακομίζονται ασθενείς με άλλες παθήσεις από το κρατικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε.

    Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

    «Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Κορονοϊός - Κοτανίδου: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον βηματισμό της, έχουμε κουραστεί
    Κορονοϊός - Κοτανίδου: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον βηματισμό της, έχουμε κουραστεί

    Δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού έκανε η Αναστασία Κοτανίδου

    Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έκανε μια ιδαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική τοποθέτηση αναφορικά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουν ακόμα και σήμερα τον εμβολιασμό οι νοσηλευτές, κυρίως νεαρής ηλικίας.

    Η Αναστασία Κοτανίδου έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων. Όπως είπε στην παρέμβασή της: «Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει bullets που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα».

    Δυσάρεστο που νοσηλευτικό προσωπικό δεν κάνει το εμβόλιο

    Τόνισε ακόμα ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε». Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο», είπε, «είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση, όπως οι περισσότεροι αρνητές».

    Στην Επιτροπή χάσαμε τον σωστό δρόμο

    Όσον αφορά στη λειτουργία της επιτροπής η κ. Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς