Ελλάδα

Κορωνοϊός - Αττική: Γιατί αποφασίστηκαν μέτρα - Οι 3 δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα

Κορωνοϊός - Αττική: Γιατί αποφασίστηκαν μέτρα - Οι 3 δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα

Οριζόντια μέτρα για συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις εισηγήθηκαν οι ειδικοί - Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι είπαν στον ΘΕΜΑ 104,6 Γώγος, Βατόπουλος και Λινού

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των μέτρων για την Αττική μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζητήθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί εν αναμονή της ενημέρωσης το απόγευμα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά.

Όπως εξήγησαν μέλη της επιτροπής στον ΘΕΜΑ 104,6 η ανάγκη λήψης μέτρων για την Αττική κρίθηκε απαραίτητη καθώς «πρέπει να προλάβουμε».
«Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Γώγος ότι «η κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».
«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι' αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξσηη στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές» εξήγησε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6 προσθέτοντας πως «αν έχετε παρατηρήσει και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί».

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ οι τρεις δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμος Πειραιά.

«Πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόποι για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κρατούν τις αποστάσεις» είπε από την πλευρά της η Αθηνά Λινού. Κατά την ιδία, μάλιστα, ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικό «αυτό που εφάρμοσαν στην Καλιφόρνια: να φτιάξει μια οικογένεια μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα συναναστρέφεται που μόνο αυτούς θα έρχονται σε επαφή συχνά. Με όλους τους άλλους ερχόμαστε σε επαφή με ηλεκτρονικό τρόπο. Επαφές σε πολύ στενούς κύκλους και όχι κύκλους των 25 παιδιών αυτό θα ήταν δώρο-άδωρο»

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων καθώς θα επαναξιολογηθούν μετά το πέρας των 15 ημερών που θα ισχύσουν.

Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνςη και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια. Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Αυτό ισχύει σημερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Στοχευμένη φαίνεται να ειναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους - να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων και των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup