Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε ξανά πάνω από 300 κρούσματα και στην «εκτίναξη» των διασωληνώσεων

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε ξανά πάνω από 300 κρούσματα και στην «εκτίναξη» των διασωληνώσεων

Γιατί έκανε λόγο για «ανησυχητική αντοχή» ο Γκίκας Μαγιορκίνης - 64 εισαγωγές μόνο χθες στα νοσοκομεία - 23 διασωληνώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η χώρα, με τα «σκληρά δεδομένα» των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μην δείχνουν σημεία κάμψης παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, και την επιδημία του κορωνοϊού να παρουσιάζει σημεία ανησυχητικής αντοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να πιέσει πολύ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, το σύστημα υγείας της χώρας. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε θέση...μάχης και οργανώνονται για να ανακόψουν την πορεία της επιδημίας, ιδίως στην Αττική.

Προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν χθες μια σειρά στοχευμένων μέτρων και περιορισμών για το λεκανοπέδιο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναδιοργανώνει εκ νέου τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους ασθενείς με Covid-19 ακολουθώντας την πεπατημένη της περασμένης άνοιξης όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.



Τα στοιχεία όπως καταγράφονταν στα «σκληρά δεδομένα» κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, που μελετούν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τους είχαν προβληματίσει από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Τον τρέχοντα μήνα έχει σημειωθεί τρεις φορές υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Χθες ήταν μια από τις αυτές τις φορές, με 310 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Αλλά και θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα.

Με αμείωτο ρυθμό οι νέες νοσηλείες

Εχθές καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς έγιναν 64 νέες εισαγωγές. Οι 29 από αυτές έγιναν στον Ευαγγελισμό, κατά την εφημερία του. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία καταγράφηκε τον τρέχοντα μήνα, την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη τη μέρα έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών, με τον κύριο όγκο να εισάγεται και πάλι στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο, το νοσοκομείο που σηκώνει μεγάλο βάρος -σημειωτέον την πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19- είναι το Σωτηρία. Σε αυτό νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 103 ασθενείς, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 17. Κι αυτό, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υπέρ-εφημέρευση που τους ζητείται όπως υποστηρίζουν να κάνουν.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημία έχει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τρίτης στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ.Γκίκας Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Χθες το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε τα 2/3 των συνολικών κρουσμάτων. Ο καθηγητής επισήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.

Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε. Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης στον πληθυσμό κι έτσι εξηγείται το πλέγμα μέτρων υπό το οποίο θα βρίσκεται η Αττική μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ραγδαία άνοδος στις εισαγωγές στις ΜΕΘ

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της αντοχής είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.

Από την αρχή του μήνα, 47 ασθενείς με Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι ήταν 64. Ο χθεσινός απολογισμός έκλεισε με 65 ασθενείς διασωληνωμένους απο τους 157 που νοσηλεύονταν σε ολες τις κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων με κορωνοϊό καταγράφηκε στις 5 Απριλίου (93 ασθενείς διασωληνωμένοι).

Το γεγονός ότι ήδη το 60% των διαθέσιμων για κορωνοϊό κλινών ΜΕΘ της Αττικής έχει καλυφθεί προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, δεδομένου ότι καταγράφεται επιβάρυνση σε μια περίοδο που δεν θα χαρακτηριζόταν υψηλού κινδύνου. Πλέον είναι σαφές πως πρέπει να ανακοπεί το συντομότερο δυνατό η μετάδοση του κορωνοϊού και η συνδεόμενη με αυτήν αυξητική τάση στις σοβαρές νοσηλείες, άρα και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και παράλληλα να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Υγείας να οργανώσει το πεδίο των Εντατικών.

Χαρακτηριστική η δήλωση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά το πρωί της Τετάρτης ότι αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες... Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο... Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας» πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.

Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για covid-19 όπως έγινε και τον περασμένο Μάρτιο. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας για covid-19 είχαν διατεθεί 400 κλίνες ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Σήμερα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι 222 σε ολική τη χώρα, από τις οποίες οι 72 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο εξής και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και του υγειονομικού συστήματος οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς θα διατίθενται και πάλι για τους ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού και θα περιορίζονται για τους άλλους ασθενείς. Ήδη γίνεται συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διακομίζονται ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις ΜΕΘ των ιδιωτικών.

Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν στις 1200 συνολικά οι ΜΕΘ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις