Ελλάδα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι ισχύει για τα παιδιά

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι ισχύει για τα παιδιά

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - Κικίλιας: Εχουν εξασφαλισθεί 4.200.000 εμβόλια - Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανακοίνωσαν οι ειδικοί, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχουν εξασφαλιστεί 4.2 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη δημόσια υγεία κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να θωρακιστεί ο ευάλωτος πληθυσμός έναντι της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της, ωστόσο εφέτος αναδεικνύεται σε κρίσιμο στοιχείο λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που διαμορφώνει η εν εξελίξει επιδημία Covid-19 και η κυκλοφορία του κορωνοϊού παράλληλα με την κυκλοφορία των ιών της γρίπης.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις οπως τα προηγούμενα έτη.

Οι συστάσεις για τα παιδιά

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνου

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 Χρόνια νεφροπάθεια

 Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Με νοσογόνο παχυσαρκία.

Τέλος, όπως σημείωσε η κυρια Θεοδωρίδου, συστήνεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο και σε υγιή παιδιά, εφοςον υπάρχει στο περιβάλλον τους μωρό ηλικίας κάτω των έξι μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Επίσης, πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζούσες

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς.

Πότε και πώς θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια

Από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Προϋπόθεση, για πρώτη φορά, για τη χορήγησή τους θα ειναι η συνταγή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή - για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το εμβολιο και συνεπώς να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις οπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ' ανάγκην με συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικα εμβολιάζονται.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Συμφωνα με την επικεφαλής του γραφείου το Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, Marianna Trias, ειδικά φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός ειναι πολύ σημαντικούς να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα καθως βρίσκεται σε εξελιξη η επιδημία της λοίμωξης Covid-19.

Ο εμβολιασμός για τους ιούς της γρίπης πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει ως εξής:

Ηλικιωμένα άτομα

Χρονίως πάσχοντες

Έγκυοι

Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων

Ανοσοκατασταλμένοι

Εργαζόμενοι υγείας

Στην Ελλάδα οι συστάσεις για τα παιδιά δεν ταυτίζονται με εκείνες του ΠΟΥ. Κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της τις συστάσεις του ΠΟΥ και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαράσσει τη δική της επιστημονική πρόταση πάνω στους άξονες του Οργανισμού.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις