Ελλάδα

Ρόδος: Οι λεπτομέρειες της αγωγής «μαμούθ» των Γάλλων για τον πνιγμό των παιδιών τους

Ρόδος: Οι λεπτομέρειες της αγωγής «μαμούθ» των Γάλλων για τον πνιγμό των παιδιών τους

Πολλές και σοβαρές πλημμέλειες όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της πισίνας ξενοδοχείου στη Ρόδο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό των δύο νεαρών κοριτσιών, τον Ιούλιο του 2019 - Ζητούν αποζημίωση €2,5 εκατ. οι γονείς

Στις ευθύνες και παραλείψεις των νόμιμων εκπροσώπων των ξενοδοχείων στέκονται στην αγωγή «μαμούθ» που ασκήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου οι γονείς τα αδέλφια και οι συγγενείς των δύο νεαρών κοριτσιών που πνίγηκαν σε πισίνα στο κατάλυμα στο νησί στις 31 Ιουλίου του 2019.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο της αγωγής με την οποία οι γονείς των δύο ανήλικων κοριτσιών διεκδικούν αποζημίωση της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για ψυχική οδύνη από τον θάνατο των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την αγωγή, υπήρξαν πολλές και σοβαρές πλημμέλειες όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της πισίνας που είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό των δύο νεαρών κοριτσιών. Ειδικότερα, το ξενοδοχείο διαθέτει τέσσερις πισίνες σε διάφορα σημεία και είναι υποχρεωτικός ο διορισμός όχι μόνο «υπεύθυνου λειτουργίας», δηλαδή υπεύθυνου για την τήρηση των όρων ασφαλείας και λειτουργίας κάθε μίας αλλά και ενός υπευθύνου επόπτη ασφαλείας, ενός ναυαγοσώστη, ο οποίος θα εποπτεύει τους λουόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης της.

Ο αριθμός των ναυαγοσωστών που απαιτούνται εξαρτάται από τον αριθμό των πισινών αλλά και από την επιφάνεια και το βάθος σε κάθε μία, γιατί με βάση αυτά τα κριτήρια ορίζεται ο προσδοκώμενος αριθμός λουομένων που μπορεί να δεχθεί η πισίνα. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, δεν υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός των ναυαγοσωστών, βάσει του αριθμού των πισινών που υπήρχαν στο ξενοδοχείο. Παράλληλα, τονίζεται πως «δεν υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός των κιγκλιδωμάτων βάσει νόμου»
Μεταξύ άλλων, σε έλεγχο που είχε γίνει από γνωστό τουριστικό πρακτορείο για τους όρους ασφάλειας των πισινών, είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις που κρίθηκαν από το πρακτορείο ως «δυνάμει επικίνδυνες για τη ζωή των λουομένων», οι οποίες καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν και ενώ λειτουργούσε η πισίνα, «δεν είχαν αποκατασταθεί».

Όπως τονίζεται στην αγωγή, αποδείχθηκε πως η διοικητική άδεια λειτουργίας της πισίνας δεν ήταν σε ισχύ κατά το χρόνο που συνέβη ο διπλός πνιγμός. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, την επόμενη ημέρα του πνιγμού των κοριτσιών τα στελέχη του ξενοδοχείου έσπευσαν να καλύψουν τη συγκεκριμένη έλλειψη. Τονίζεται ακόμη πως μετά την ανάσυρση των δύο κοριτσιών από την πισίνα χωρίς τις αισθήσεις τους, δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα για να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες αλλά αντίθετα επικρατούσε χάος, αταξία με σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά των υπευθύνων, όπως καταγγέλθηκε από την οικογένεια των δύο αδικοχαμένων κοριτσιών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 31 Ιουλίου του 2019 μετά το μεσημεριανό γεύμα, στις 14.00, και ανάπαυση μίας ώρας περίπου, η οικογένεια μετέβη στον χώρο της δεύτερη πισίνας. Όλα τα μέλη της έκατσαν στις ξαπλώστρες. Η μικρότερη κόρη της οικογένειας μετά από λίγο μπήκε στην παιδική πισίνα. Οι υπόλοιποι, πλην της μικρότερης σε ηλικία κόρης, κάθισαν στις ξαπλώστρες. Περίπου στις πέντε το απόγευμα η μία από τις δύο πήγε στο δωμάτιό για να φέρει έναν φορτιστή κινητού και γυρνώντας προς τις ξαπλώστρες πέρασε από το μπαρ, απ’ όπου πήρε γλυκά σε ένα πιάτο και αναψυκτικά για να τα πάρει στις ξαπλώστρες. Το ίδιο έκανε την ίδια περίπου ώρα και η αδερφή της. Στη συνέχεια, οι γονείς, σηκώθηκαν, πέρασαν από το δωμάτιο και ξαναγύρισαν στο μπαρ κοντά στην πισίνα όπου πήγε και ο γιος τους. Οι κόρες τους ήταν, σύμφωνα με τις περιγραφές τους, στις ξαπλώστρες έξω από την πισίνα. Όπως προσδιορίστηκε σε χρονικό σημείο μεταξύ 17.15 έως 18.00 οι δύο κόρες τους, αφού μπήκαν στην πισίνα, έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού.

Εκείνη την ημέρα το αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το κέντρο του ΕΚΑΒ ότι από την πισίνα του ξενοδοχείου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μια νεαρή αλλοδαπή. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά εκείνη την ημέρα είχε εντοπιστεί νεκρή και συγκεκριμένα ανάσκελα μέσα στην πισίνα, της οποίας το βάθος προσδιορίζεται στα 1,20 μέτρα. Το ΕΚΑΒ παρέλαβε τότε από το σημείο την 17χρονη υπήκοο Γαλλίας την οποία μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σε άλλο σημείο της πισίνας βρισκόταν στον πάτο και ανασύρθηκε η αδελφή ηλικίας 19 ετών.
Την εκπροσώπηση της οικογένειας των δύο ανήλικων κοριτσιών έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Ρόδου "Κωνσταντίνος & Ευαγγελία Ταμπάκη - Φίλιππος Εμμ. Τσαλαχούρης, δικηγόρος Βρυξελλών και Ρόδου".
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup