Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 21:08

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ηρακλείου Αττικής- Αυτοψίες για ζημιές

Γράφτηκε από
Ad Slot

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρόσφατη κακοκαιρία στις 13 Οκτωβρίου το Ηράκλειο Αττικής

Η πρόσφατη κακοκαιρία στις 13 Οκτωβρίου, που "χτύπησε" κυρίως το Ηράκλειο Αττικής και επέφερε πολλά προβλήματα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον της πόλης και σε περιουσίες των κατοίκων, οδήγησε τον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο να αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής, να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Όπως και έγινε δια μέσου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι) και θα ισχύσει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 13 Απριλίου 2021. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ηρακλείου Αττικής, έπειτα από σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, αφενός την προκαταβολή μέρους των όποιων αποζημιώσεων προκύψουν για τους πληγέντες, αφετέρου ρυθμίσεις αναστολής της πληρωμής των οφειλών τους σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα μεικτά κλιμάκια των μηχανικών Δήμου και Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν τους ελέγχους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιωτικές περιουσίες και τους δημοτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, έτσι ώστε να προωθηθούν όσο το δυνατό συντομότερα, τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στα 600 αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 300 αυτοψίες.

Πηγή: TheToc.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 20:07

Σχετικά Άρθρα

  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: Τεράστιες οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα
    Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: Τεράστιες οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα

    Για τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας.

    «Σε πολλές περιπτώσεις», εξηγεί, «γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με τη ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζονται η ανομβρία και η ζέστη.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει μετά ένα χρόνο, δίνοντας ψίχουλα και όχι στο 100% της ζημιάς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου.

    Ζητάμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ισοπεδωμένα σπίτια και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Τάμπα.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν για να διασώσουν άτομα, που ίσως παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατ. σπιτονοικυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμαστην πολιτεία, με τις εταιρείας ενέργειας να δουλεύουν για την αποκατάσταση του.

    Μια από τις πιο δραματικές στιγμές ήταν όταν αστυνομικοί στο Χίλσμπορο, ανέβασαν στη βάρκα τους ένα 14χρονο αγόρι, που επέπλεε σε ένα κομμάτι από φράχτη.

    Στον κόλπο του Μεξικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε έναν άνδρα, που από τη στιγμή που η βάρκα του παρασύρθηκε από τα ορηματικά νερά, επέπλεε πάνω σε ένα φορητό ψυγειάκι. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο άνδρας επέζησε από ανέμους ταχύτητάς 121-145 χλμ την ώρα και κύματα ύψους 7,6 μέτρων.

    Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον Μίλτον τυφώνα του αιώνα, ωστόσο, ευτυχώς, φτάνοντας στη Φλόριντα εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 3. Πλέον έχει κατευθυνθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές - Oι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής

    Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της καθώς ξεκίνησε η αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον, με τις αρχές να αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
    Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15, μετά την ανακοίνωση ενός ακόμα θανάτου στην κομητεία Πολκ της Φλόριντα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τάμπα.
    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές, καθώς η Σαρασότα, το Φορτ Μάγιερς και η Βενετία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το κύμα καταιγίδας, που έφτασε τα 3 μέτρα. Παράλληλα, ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της τοπικής αστυνομίας, ενώ άνεμοι ταχύτητας 193 χλμ./ώρα μετέτρεψαν αυτοκίνητα, δέντρα και αντικείμενα σε επικίνδυνα βλήματα.
    Δείτε βίντεο drone - Οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο Milton

    Ο τυφώνας Μίλτον, αφού διέσχισε τη Φλόριντα, εξασθένησε ραγδαία στα ψυχρότερα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού και πλέον έχει χάσει τα τροπικά του χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο ονομάζεται πλέον "μετατροπικό σύστημα Μίλτον" και έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μικρή ύφεση, αρκετά ανατολικά των ακτών της Φλόριντα.

    Παρά την απομάκρυνσή του, οι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα στην ημέρα της Παρασκευής, με τον καιρό να παραμένει γενικά ξηρός για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας τις επόμενες ημέρες.

    Παρόλο που η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχοπτώσεις την Παρασκευή στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Φλόριντα, οι οποίες σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται από καταιγίδες.

    Περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί από πλημμυρισμένες περιοχές

    Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, να επιβεβαιώνει πως έχουν ήδη σωθεί 340 άτομα και 49 κατοικίδια.
    Σημαντική ήταν η διάσωση ενός 14χρονου αγοριού, το οποίο βρέθηκε να επιπλέει πάνω σε κομμάτι φράχτη στα πλημμυρισμένα νερά.

    Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης, πλήρωμα της αμερικανικής ακτοφυλακής εντόπισε έναν άνδρα να κρατιέται από ένα φορητό ψυγείο στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή, αφού η βάρκα του παρουσίασε βλάβη πριν ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, «εξαφανισμένες» πόλεις - Ο βαρύς απολογισμός του τυφώνα Χέλεν
    Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, «εξαφανισμένες» πόλεις - Ο βαρύς απολογισμός του τυφώνα Χέλεν

    Μια εβδομάδα αφότου ο τυφώνας Χέλεν χτύπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, οι διακοπές ρεύματος και οι αδιάβατοι δρόμοι εμποδίζουν την ανάκαμψη καθώς ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 213.

    Πριν από μια εβδομάδα, ο τυφώνας όργωνε στη Φλόριντα, αλώνοντας πόλεις και κωμοπόλεις στην ακτή του Κόλπου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στο μονοπάτι του τυφώνα αντιμετώπιζαν κύματα βροχής.

    Μια εβδομάδα αργότερα, 213 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον τυφώνα Χέλεν σε έξι πολιτείες, κάνοντας τον συγκεκριμένο τυφώνα, τον πιο θανατηφόρο που έπληξε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

    Από τους 213 νεκρούς, μέχρι στιγμής επισήμως έχουν δηλωθεί 106 στη Βόρεια Καρολίνα και 41 στη Νότια Καρολίνα. Οκτώ στη Γεωργία, και ένας στη δυτική Φλόριντα.

    Στο ρεπορτάζ του το CNNi, καταγράφει ότι όσοι επέζησαν είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, καθώς έχουν δει όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά ολόκληρες τις κοινότητές τουw να έχουν χαθεί.

    Οι επιζώντες παλεύουν ο ένας για τον άλλον, φέρνοντας φαγητό και νερό, βοηθώντας να σκάψουν και να κόψουν γκρεμισμένα δέντρα.

    «Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί μόνο τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Ζεμπ Σμάθερς, δήμαρχος της πόλης Καντόνα, στη Βόρεια Καρολίνα στο CNNi την Πέμπτη. «Θα χρειαστεί να υποστηρίξουμε αυτές τις περιοχές στη δυτική Βόρεια Καρολίνα για πολλά πολλά χρόνια».

    «Μεγάλα τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου απλώς εξαφανίστηκαν»

    Περισσότερες από 850.000 κατοικίες και επιχειρήσεις σε επτά πολιτείες από τη Φλόριντα έως τη Δυτική Βιρτζίνια εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us. Τα περισσότερα βρίσκονται στις Καρολίνες, όπου ο περιφερειακός πάροχος ενέργειας Duke Energy λέει ότι «μεγάλα τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου… απλώς εξαφανίστηκαν».

    Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας, κατέστρεψαν χιλιάδες στύλους και δεκάδες χιλιόμετρα ηλεκτρικών γραμμών. Οι υποδομές πρέπει να ανοικοδομηθούν πριν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε την Πέμπτη ότι βοήθησε στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια σπίτια.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA ULASHKEVICH

  • Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό
    Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό

    Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ εξέφρασε χθες Τετάρτη ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό στο δυτικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζον, που άφησε πίσω του 16 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    «Το πιο επείγον είναι ο εφοδιασμός με πόσιμο νερό και ο καθαρισμός των δρόμων», είπε η πρόεδρος, η οποία ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της προχθές Τρίτη, κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο τουριστικό Ακαπούλκο (νοτιοδυτικά), την άλλοτε ανεπίσημη πρωτεύουσα του διεθνούς τζετ σετ, που είχε ήδη υποστεί μεγάλη καταστροφή την 25η Οκτωβρίου 2023, όταν χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ότις.

    Η κυρία Σέινμπαουμ μετέβη στην πόλη, συνοδευόμενη από μέρος της κυβέρνησής της, για να υποστηρίξει την «αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να εγγυηθεί πως θα ικανοποιηθούν οι «άμεσες ανάγκες» των πολιτών, ανέφερε η ίδια μέσω X.

    Μόλις έφθασε, άκουσε μέσα από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε κάτοικο να της αφηγείται ότι ήδη έχασε το κατάστημά της όταν χτύπησε ο τυφώνας Ότις το 2023, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Μεξικό: Προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα

    Η νέα πρόεδρος εξάλλου προειδοποίησε τους κατοίκους πως πλησιάζει τροπική καταιγίδα, που αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος «τις επόμενες 24 ώρες», φέρνοντας νέες ισχυρές βροχοπτώσεις στα παράλια των πολιτειών Οαχάκα και Γκερέρο.

    «Ζητάμε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από ποταμούς, να πάνε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, να μετακινηθούν πιο κοντά σε κέντρα υποδοχής και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», είπε.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DAVID GUZMAN

  • Είδαν το σπίτι τους να καταρρέει μπροστά στα μάτια τους: Πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες του Νεπάλ
    Είδαν το σπίτι τους να καταρρέει μπροστά στα μάτια τους: Πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες του Νεπάλ

    Ήταν πρωί του Σαββάτου, 28 Σεπτεμβρίου, όταν ο Bishworaj Khadka, μάγειρας στο Lalitpur, άκουγε τους ήχους του ποταμού Nakhu στο Νεπάλ να ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Ο Bishworaj καθόταν στο σπίτι τους, που βρίσκεται στις όχθες του Nakhu, με τη σύζυγο και τη νύφη του. Τις τελευταίες 12 ώρες η βροχή δεν είχε σταματήσει να πέφτει και τα νερά του ποταμού φούσκωναν επικίνδυνα.

    Οι πρώτοι κραδασμοί που έγιναν αντιληπτοί προέρχονταν από το πάτωμα του σπιτιού. Τα τρία μέλη της οικογένειας βγήκαν βιαστικά από την πόρτα. Όπως εξηγεί ο Bishowraj στο Associated Press, οι σκηνές που ακολούθησαν είναι θολές στο μυαλό και τη μνήμη του. Το μόνο που κατάφερε εκείνη τη στιγμή, ήταν να βάλει κάποια μετρητά στην τσέπη του. Η οικογένεια Khadka, 15 λεπτά αργότερα, είδε το σπίτι της να καταρρέειμπροστά στα έκπληκτα μάτια της. Ο Bishowraj οδήγησε τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι του αδερφού του- πέριξ του ποταμού, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από την όχθη.

    Η καταρρακτώδης βροχή συνέχισε να πέφτει για μία ακόμη ημέρα, από τη στιγμή που οι Khadka αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Στις περιοχές γύρω από το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πλημμύρες ενώ, περισσότεροι από 200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, στις πλημμύρες που χαρακτηρίστηκαν οι χειρότερες που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Μέσα σε δύο ημέρες, μόνο στο Κατμαντού, η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 25 εκατοστά – σχεδόν το 20% του μηνιαίου μέσου όρου.

    Οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο γύρω από τον ποταμό Bagmati στο Κατμαντού πλημμύρισαν ολοσχερώς ενώ καταστράφηκαν σπίτια και καταφύγια. Οι κάτοικοι αναζήτησαν ασφαλή μέρη μακριά από τα ορμητικά νερά. Ορισμένες από τις κατοικίες και μέσα στην πόλη καλύφθηκαν από λάσπη και μπάζα που είχαν παρασύρει τα νερά, μαζί με σπασμένα κλαδιά δέντρων.

    Μία πόλη θαμμένη κάτω από τη λάσπη

    Μέχρι τη Δευτέρα (30/09) ο ήλιος είχε βγει ξανά. Ο Bishowraj και η σύζυγός του Sharmila επέστρεψαν σε ό,τι είχε απομείνει από το σπίτι τους. Έκτοτε, προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Η Sharmila έπρεπε να προσπαθήσει πολύ να βρει κάποια μαγειρικά σκεύη που δεν είχαν καταστραφεί. Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, γερανοί σήκωσαν σταθμευμένα οχήματα που είχαν βουλιάξει στη λάσπη. Πλυστικά προσπάθησαν να ξεπλύνουν το παχύ στρώμα της από τα ισόγεια. Ζημιές υπέστησαν και αρκετοί αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο Κατμαντού στο οποίο η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι καθημερινό φαινόμενο. Προβλήματα αντιμετωπίζει η πόλη και με τις προμήθειες.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NARENDRA SHRESTHA
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch