Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:12

Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η αλλαγή επισπεύδεται, πιθανά και λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από την τουρκική προκλητικότητα - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Open

Πολύ κοντά βρίσκεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή επισπεύδεται, πιθανά και λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από την τουρκική προκλητικότητα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι "η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής" πρόσθεσε:

"Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν".

Υπενθυμίζεται πως κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει, όπως υπενθυμίστηκε από το Open Tv, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως μετά το λύκειο, και την πιθανότητα επέκτασής της από τους εννέα μήνες σήμερα, στους δώδεκα.

Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, που σήμερα είναι στους εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια, καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.

Το βέβαιο είναι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Open, η αύξηση της θητείας θα γίνει από το 2021. Υπάρχει σκέψη να γίνει από την πρώτη ΕΣΣΟ, του Γενάρη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με την ΕΣΣΟ του Μαρτίου.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:23

Σχετικά Άρθρα

  • Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης
    Μισθός 609 ευρώ για σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές - Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης

    Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    Τόνισε ότι, παράλληλα, παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    Ο κίνδυνος, κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι παρεμβάσεις

    Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι πρώτες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως:

    - Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια

    - Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών

    - Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    - Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Με μισθό 609 ευρώ οι σπουδαστές και πρόσβαση από τρία Πεδία

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

    Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

    Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

    Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι δράσεις που δρομολογούνται

    Μακροπρόθεσμα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

    Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

    Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν:

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - Υπουργός Άμυνας

    - το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

    - παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.

    -  Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι ένοπλες δυνάμεις αν συνεχιστεί αυτό

    -  Αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

    -  Οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ

    -  Οι Στρατιωτικές Σχολές θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.Υπάρχει διασύσνδεη των διδακτορικών τίτλων- της έρευνας με το δημιουγούμενο σύστημα αμυντικής καινοτομίας.

    - Xορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων και κατά την καριέρα.

    - Έχουμε συνενοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης για το τι είναι ο αξιωματικός. Στοχευμένες δράσεις στα σχολεία Day camp στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να ζει μία ολόκληρη ημέρα. Επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας. Χρήση εξομοιωτών και κυρίως πτήσης.

    - Στους φοιτητές θα χορηγείται ακαδημαϊκή ταυτότητα.

    - Νέο σύστημα μετάθεσης, νέο μισθολόγιο. Αν η πατρίδα θέλει να έχει τους καλύτερους θα πρέπει να έχει άλλο μισθολόγιο.

    -  δωρεάν στέγη - το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει είναι για 3000 κατοικίες

    -  κάθε οικογένεια να μπορεί να αφήνει σε βρεφονηπιακό σταθμό.

    -  θα δημιουργήσουμε κέντρα αναπτυξιακής φροντιδας παιδιών - ειδικές δομές με παιδιά με αυτισμό

    -  βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη και δημιουργία μονάδας φροντίδας αποστράτων. Θέλουμε να δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαστε μία οικογένεια.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ - Υπουργός Παιδείας

    -  Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται στις Στρατιωτικές Σχολές από τρία Επιστημονικά Πεδία: το 2ο, 3ο και 4ο. Θα αλλάξει από το 2026 - Αυτό τετραπλασιάζει την δεξαμενή υποψηφίων. Το 10% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μπορεί να δοθεί και εδώ.

    -  Βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού

    -  Νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.  Χούπη

    Ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ηλεία, συζήτησε η Βουλευτής Ηλείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

    Ψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συζητήθηκε η απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς και η αναβάθμιση της 117 Π.Μ Ανδραβίδας που θα φιλοξενήσει τα πρώτα F-35, ένα σημαντικό όπλο για την χώρα μας για την ενίσχυση της άμυνάς της αλλά και το θέμα της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Εκπαιδεύσεως Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) του Στρατού Ξηράς.

    avgerinop den xou 1

    Η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για τα σημαντικά αποτελέσματα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» για την προστασία των Ωκεανών και των θαλασσών, που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Ηλεία Βουλευτής. Ένα θέμα για το οποίο ο κ. Δένδιας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός γιατί η ανάληψη από την χώρα μας αυτής της παγκόσμιας διάσκεψης σε επίπεδο ηγετών, έγινε όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου γιατί το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τον κ. Δένδια και για την 10η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα, το 2025, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δεσμεύσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

    avgerinop den xou 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
    Συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

    Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Ενισχύουμε την ασφάλεια, συνεχίζουμε την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας»

    Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, όπου στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ασφάλειας των συνόρων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, τα τελευταία χρόνια.

    Μείωση παράνομων μεταναστευτικών ροών, εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

    Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε τα σύνορα της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκά και στάθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας και διαρκούς και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, με την ταυτόχρονη μείωση παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων και τη σύλληψη δεκάδων Τούρκων διακινητών.

    «Οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, με στόχο την ασφάλεια, την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, την αντιμετώπιση και μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Για την Κυβέρνηση το ζήτημα αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Μεταναστατευτική Πολιτική, αλλά και μία ανθρωποκεντρική πολιτική όσον αφορά το Άσυλο, σύμφωνη με τους Διεθνείς κανόνες και τις Ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

    Αναφορά Νικολακόπουλου στις δομές φιλοξενίας της Ηλείας

    Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός προσκάλεσε τον κ. Υπουργό να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ηλεία, όπου ήδη λειτουργούν δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ένα στον Πύργο και ένα στη Μυρσίνη, ενώ όπως ανέφερε, είναι μεγάλη ανάγκη να εφαρμοστούν από το Υπουργείο ακόμη πιο δραστικά, οι πολιτικές εκείνες που θα συνδράμουν στην καλύτερη διασύνδεση και ενσωμάτωση, μεταναστών και προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

    «Όλοι θυμόμαστε σε τι κατάσταση ήταν οι δομές φιλοξενίας στην Ηλεία το 2019 και ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τόσο αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, όσο και με τις συνθήκες διαβίωσης. Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα πάντα με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα. Οφείλουμε επιπλέον να εφαρμόσουμε ακόμη πιο στοχευμένες πολιτικές, ούτως ώστε να καταφέρουμε την πλέον ωφέλιμη και αποδοτικότερη διασύνδεση και ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες» υποστήριξε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης
    Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης

    Ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στη στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

    Οι αλλαγές όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», στοχεύουν:

    • στην αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών,
    • στον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί όπου πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων,
    • στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας» τόνισε ο υφυπουργός. «Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους» πρόσθεσε.

    Για το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» είπε ότι «έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα
    Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα

    Το σοκ Κασσελάκη για τα 8 ευρώ μισθό των φαντάρων και οι πρωτοβουλίες που παίρνει.

    Μέτρα για την θητεία επεξεργάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιτελική του ομάδα (Αποστολάκη- Καπνισάκη) ώστε να είναι έτοιμος να τα ανακοινώσει με το που θα λάβει το απολυτήριο.

    Απο την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πυροβολικού της Θήβας έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τα ζητήματα της θητείας. Τα συζητάει και τα αναλύει με τους υπολοιπους στρατεύσιμους είτε είναι νεοσύλλεκτοι όπως ο ίδιος, είτε είναι στρατιώτες παλαιότερων ΕΣΣΟ που έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο θητείας στην παραμεθόριο, ακόμη και με επαγγελματίες στρατιωτικούς όλων των βαθμίδων.

    Σοκ υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πληροφορήθηκε ότι ο μισθός του στρατιώτη είναι 8€ τον μήνα! Κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του (ναύαρχο Αποστολάκη και Καπνισάκη) τους ζήτησε να επεξεργαστούν προτάσεις για δραστική αύξηση της μισθοδοσίας των στρατεύσιμων.

    Για τον ναύαρχο Αποστολάκη τα «μαθηματικά» της θητείας είναι γνωστά και απλά. Όλες οι ασκήσεις γίνονται βάσει δυο δεδομένων.

    1ον: Η διάρκεια της θητείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθεί πέραν των δώδεκα μηνών.

    2ον: Η οροφή των κληρωτών κυμαίνεται ετησίως στις 40.000.

    Τα σενάρια είναι δυο που επεξεργάζεται η ομάδα Κασσελάκη και τα οποία θα τεθούν στην συνάντηση εργασίας που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη κατά την επίσκεψη Αποστολάκη - Καπνισάκη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας.

    -Σενάριο Α : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 100€ κόστος 48 εκατομμύρια ευρώ.

    -Σενάριο Β : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 200€ κόστος 96 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο ερώτημα απο που μπορούν να εξασφαλιστούν τα παραπάνω ποσά οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν απο τα εξοπλιστικά προγράμματα ! Δηλαδή όπως προβλέπεται ένα ποσοστό απο κάθε προμήθεια να καταβάλλεται στο Μετοχικό Ταμείο (ασφαλιστικό φορέα) του Κλάδου - αγοραστή , να υπάρχει προβλέψει και για τον μισθό του Οπλίτη.

    Στην σύσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Πέμπτη στο στρατόπεδο Ψαρρού της Θήβας αναμένεται να εξεταστεί και το Φιλανδικό μοντέλο στράτευσης που επεξεργάζεται να εφαρμόσει η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Νικολακόπουλος: Νέα εποχή για την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας
    Νικολακόπουλος: Νέα εποχή για την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας

    Τα οφέλη που απορρέουν από την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 και του επιπλέον εξοπλισμού στην ατζέντα της συζήτησης

    Στον απόηχο της σημαντικής εξέλιξης, που αφορά στην απόκτηση από τη χώρα μας των αεροσκαφών F-35, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

    Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την γνωστοποίηση της επιστολής που απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την προμήθεια των αεροσκαφών νέας γενιάς, ο κ. Νικολακόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και συζήτησαν αναφορικά με το τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη προμήθεια για την θωράκιση της χώρας.

    Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς η προμήθεια των αεροσκαφών F-35 θα συνοδεύεται και από ένα δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο «μαμούθ», με το οποίο θα ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας καθώς και το Λιμενικό Σώμα. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την παραλαβή σημαντικού στρατιωτικού υλικού, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης και περιπολικά πλοία.

    Κομβικός ρόλος

    Ο Ηλείος Υφυπουργός, εστίασε στον κομβικό ρόλο που θα έχει η 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, καθώς θα αποτελέσει τη βάση για τα F-35. Αυτό που τόνισε είναι ότι θα γίνει μία από τις πλέον σύγχρονες αεροπορικές βάσεις της Ευρώπης, με ξεχωριστές επιχειρησιακές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη θα είναι μεγάλα, καθώς επίκεινται επενδύσεις για τη διαμόρφωση της βάσης ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, με κύριο αποδέκτη την Ηλεία και κατ’ επέκταση τους κατοίκους του νομού.

    Όπως έκανε μάλιστα γνωστό ο κ. Δένδιας, εντός του επόμενου διμήνου θα επισκεφθεί την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, ώστε να δρομολογηθούν οι προετοιμασίες για τις επικείμενες παρεμβάσεις.

    Επιπλέον, συζητήθηκε και η λειτουργία του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ στον Πύργο και τον σημαντικό ρόλο που κατέχει στην εκπαίδευση των στρατευσίμων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στα πρότυπα του «φινλανδικού μοντέλου» - Τι προανήγγειλε ο Δένδιας
    Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στα πρότυπα του «φινλανδικού μοντέλου» - Τι προανήγγειλε ο Δένδιας

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, τόνισε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

    «Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή»

    Όπως είπε, για το λόγο αυτό κατά τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέχθηκε «μια προσέγγιση συνολικής αλλαγής των αρχηγών, δηλαδή πέραν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων».

    «Πρέπει να αναπτύξουμε τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα, μια χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα από ράφι στο εξωτερικό και να μην παράγει το παραμικρό» εξήγησε.

    «Οι προκλήσεις», συνέχισε, «που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση. Η παρουσία στο πεδίο της μάχης μιας σειράς νέων συστημάτων -όπως μας έχει δείξει η εμπειρία σε Ουκρανία, Καύκασο και στις τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας- αποδεικνύει ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν».

    Ξεκαθάρισε ότι «η Ουκρανία μας δείχνει καθαρά ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα πρέπει να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, πρέπει δηλαδή και ο κατώτερος και ο μεσαίος αξιωματικός να έχουν δυνατότητα αυτενέργειας και λήψης απόφασης».

    «Επίσης», πρόσθεσε, «πρέπει να επιβραβεύεται ο προβληματισμός με στόχο την καλύτερη δυνατή απόφαση. Η εντολή, όταν τελικά δίνεται από την ηγεσία, πρέπει οπωσδήποτε να εκτελείται. Αλλά στη φάση του σχεδιασμού οφείλει ο καθένας να έχει πλήρη αίσθηση της υποχρέωσής του να λέει αυτό που θεωρεί ορθό».

    Υπογράμμισε ότι «η Πολεμική Αεροπορία χωρίς μια ΕΑΒ η οποία να λειτουργεί κανονικά, δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μεταγωγικά και στα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες».

    Τις επόμενες ημέρες δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί «το καινούργιο νομοθέτημα που αφορά την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το νομοθέτημα αυτό θα αποδείξει πως μπορεί να συνδεθεί η δυνατότητα παραγωγής της χώρας με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων».

    Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η έρευνα που μπορεί να προέλθει και από τις στρατιωτικές σχολές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία μπορούν να καλύψουν με λογικό κόστος κάποιες από τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος «συνολικά διαφορετικό από ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα». «Διότι», ανέφερε, «μέχρι τώρα τι έχουμε; Δύο έντονα προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μηδέν ή σχεδόν μηδέν εγχώρια παραγωγή».

    «Αυτό στον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια χώρα που δαπανά τόσα χρήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα».

    «Το συνδέω», εξήγησε, «με τη νέα ηγεσία, διότι και η νέα ηγεσία πρέπει να μπει στη λογική της περιγραφής και της ανάθεσης κάλυψης αναγκών στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως αυτή σταδιακά θα αναπτύσσεται».

    «Επίσης», είπε, «πρέπει να αντιληφθεί τη νέα εποχή, τη λογική κόστους - οφέλους και την αντίθεση σε οτιδήποτε φαραωνικό δεν υπηρετεί τις ανάγκες μας. Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο θα δεσμεύσουμε κατ' αρχάς ένα μικρό και εν συνεχεία ένα μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα».

    Αλλαγές στη θητεία στα πρότυπα του φιλανδικού μοντέλου

    Για τις αλλαγές στη θητεία, διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθεί «κατ' αρχάς, το φινλανδικό μοντέλο προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες» που σημαίνει «η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

    «Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση» συνέχισε.

    «Αλλά», ξεκαθάρισε, «αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά τη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».

    Για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισήμανε ότι «για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο».

    Υπενθύμισε δε ότι το 2015, ο ίδιος ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.

    Για τα εξοπλιστικά, χαρακτήρισε το F-35 «ένα εμβληματικό όπλο» ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια εξαιρετικά ικανή Πολεμική Αεροπορία στο επίπεδο των μαχητικών αεροσκαφών. Εκτιμώ ότι έχουμε μια σαφή υπεροχή».

    «Θα αποκτήσουμε τα F-35, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε αύριο το πρωί» είπε και συνέχισε: «Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα. Όσο κι αν καταλαβαίνω ότι όπως είδαμε τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς, έτσι και όταν δούμε και το F-35 θα νιώσουμε υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ρίζες των προβλημάτων».

    «Παίρνοντας», εξήγησε, «οπλικά συστήματα μόνο στην κορυφή της πυραμίδας και αγνοώντας τη βάση της πυραμίδας, δεν πάμε μπροστά. Η Πολεμική Αεροπορία, που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά αεροσκάφη, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία».

    Για τον στόλο ήταν ξεκάθαρος ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί» και «πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ».

    «Πάνω και πέρα από όλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Για την ακρίβεια, η πλήρης διαθεσιμότητα των πλοίων, όχι απλώς να βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά να βγαίνουν με όλα τα συστήματά τους σε λειτουργία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

    «Αυτό», είπε, «σημαίνει έξυπνη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε κατ' ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία».

    Εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε: «Ευελπιστώ ότι δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα στα 4,5 χρόνια προεδρίας που απομένουν».

    Όπως εξήγησε, τον ανησυχεί το «τι θα συμβεί στην Τουρκία όταν φύγει ο Ερντογάν; Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Η Τουρκία δεν είναι μια στατική χώρα και θεωρώ ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει τη διαδοχή του ο σημερινός πρόεδρος. Αλλά κι αν την επιβάλλει, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει».

    «Κατά τη φάση διαδοχής ενός ισχυρού μακροχρόνιου ηγέτη, πάντα δημιουργείται αστάθεια. Αυτή η αστάθεια δεν ξέρουμε πού μπορεί να ξεσπάσει» ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    «Άρα μιλάμε για 4,5-5 χρόνια από τώρα. Δηλαδή, πριν από το 2030 πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά και γενικά, η περιοχή μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έχουμε γύρω μας σωρεία εστιών αστάθειας που απαιτούν να έχουμε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch