Ανησυχητικό το δείγμα της Κυριακής με 118 εισαγωγές σε ένα 24ωρο - Στόχος των μέτρων να αποφευχθεί το γενικό lockdown - Τελευταία εστία ανησυχίας οι Σέρρες
Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:
α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.
Ηλικίες και επαγγέλματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των θετικών στον κορωνοϊό, και τα επαγγελματικά. Στη Θεσσαλονίκη τα ηλικιακά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συμπίπτουν κατά πολύ. Το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορούν σε φοιτητές και μαθητές (γυμνασίου - λυκείου) και μόλις το 10% σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα ότι επιχειρούν να προφυλαχθούν όσο γίνεται περισσότερο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.
Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους θετικούς στον κορωνοϊό το 58% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μόλις το 10% δημόσιοι υπάλληλοι.
Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα είναι μια εξήγηση γι’ αυτό, καθώς ανάλογο χαμηλό ποσοστό είναι οι θετικοί στον κορωνοϊό δημόσιοι υπάλληλοι και στην Αττική (10%). Βέβαια η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και των χώρων με αθλητικές δραστηριότητες που κατατάσσονται στον ιδιωτικό τομέα εξηγεί την επιβάρυνση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική.
O νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
Εντωμεταξύ νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό ισχύει από σήμερα το πρωί στην επικράτεια βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα:
- Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
- Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
- Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
- Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
- Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Δείτε τον χάρτη:
Συνολικά το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.
Από σήμερα λοιπόν, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
- 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
- 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
- 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
- Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.