Ελλάδα

Κορωνοϊός: Lockdown στη Θεσσαλονίκη από απόψε - Μετακινήσεις με SMS, ανοιχτά μόνο τα σχολεία (upd)

Κορωνοϊός: Lockdown στη Θεσσαλονίκη από απόψε - Μετακινήσεις με SMS, ανοιχτά μόνο τα σχολεία (upd)

Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην πόλη - Δραματικοί τόνοι από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια: «Η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα» - Ειδικό σχέδιο και στα νοσοκομεία

«Κόκκινος συναγερμός» ηχεί στη Θεσσαλονίκη, με την επιδημία κορωνοϊού να σφυροκοπά τον πληθυσμό και να στέλνει δεκάδες σοβαρά ασθενείς στα νοσοκομεία. Η δυναμική της επιδημίας είναι μεγάλη -μόνο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 1.300 νέα κρούσματα- και η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις Εντατικές, οδηγούν σε στοχευμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύουν την πιθανότητα του ολικού lockdown.

Ενδεικτική του συναγερμού ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την πόλη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα είναι στη λογική του λοκντάουν του Μαρτίου θα ισχύσουν από απόψε. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με SMS και ουσιαστικά ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα σχολεία.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι κάποιοι διακινδύνευσαν και συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών. «Καταλαβαίνω» είπε ο υπουργός Υγείας, «το άγχος και την κόπωση, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα».

«Η κυβέρνηση χτύπησε εγκαίρως καμπανάκια, όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά» ξεκαθάρισε.

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η προαναγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης για νέα, αυστηρότερα μέτρα, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να εκτιμά ότι «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».


«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.


Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Η Θεσσαλονίκη θα απασχολήσει και τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου


Η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα - στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων βρίσκεται όλη η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι στη Δράμα εντοπίστηκαν χθες 90 κρούσματα, στη Ροδόπη 112 και στον Έβρο άλλα 48- θα απασχολήσει σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Μέρος του σχεδίου αυτού άρχισε να ξεδιπλώνεται από χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 100% και μεγάλο βάρος σηκώνουν, με τις νοσηλείες των ασθενών, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.


Όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19 - ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ "Άγιος Παύλος", 10 κλίνες στο ΓΝΘ "Γ. Γεννηματάς", 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Μάλιστα, σήμερα στην πόλη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Γεννηματάς".


Μέχρι τώρα είχαν διατεθεί περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης - τα οποία βεβαίως καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού στο μεγαλύτερο τμημα της βόρειας Ελλάδας - οπότε πλέον οι διαθέσιμες κλίνες διπλασιάζονται. Ωστόσο, λόγω της κρίσιμης κατάστασης αναπροσαρμόζονται τα χειρουργεία, τα οποία θα ανασταλούν στο 80%.


«Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου»

προειδοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Στο plan B του υπουργείου περιλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αττική -είτε για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είτε για άλλα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο C-130 στο αεροδρόμιο της πόλης.


Πάντως, την περασμένη εβδομάδα το κύμα της επιδημίας κάλυψε με μεγάλη ταχύτητα τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου την περασμένη Τετάρτη από τις 18 κλίνες ΜΕΘ -Covid-19 ήταν κατειλημμένες οι 14 και μέχρι το περασμένο Σάββατο είχαν καταληφθεί όλες. Και με το σχέδιο του υπουργείου δεσμεύθηκαν άλλες 6 κλίνες Γενικών ΜΕΘ (από τις 12) για ασθενείς με Covid-19. To περασμένο Σάββατο στο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν μόλις 3 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ – Covid-19 και άλλες 3 στο νοςοκομείο Παπαγεωργίου.

Η ανατροπή στην πορεία της επιδημίας


Η εξέλιξη με τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη κατάσταση μέσα σε δυο εβδομάδες, δείχνει για μια ακόμη φορά τη σαρωτική αλλά και ανατρεπτική πορεία του κορωνοϊού. Στο μέσο του Οκτωβρίου η αγωνία των ειδικών ήταν έκδηλη για την Αττική, αλλά χρειάστηκε μικρό χρονικό διάστημα για να μετατοπιστεί το επίκεντρο του υγειονομικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 449 νέα περιστατικά - αριθμός που θεωρείται χαμηλός λόγω της αργίας της Κυριακής- και το Σάββατο είχαν δηλωθεί άλλα 839. Στην Αττική χθες δηλώθηκαν 300 και προχθές 464. Ωστόσο, με δεδομένη την μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά των δύο περιφερειών, περίπου 4 εκατ. πληθυσμός στο λεκανοπέδιο, περιπου 1,5 εκατ. στη Θεσσαλονίκη, γίνεται προφανές το τεράστιο ιικό φορτίο στη δεύτερη με βάση την αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων.


Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα περιστατικά - λιγότερα από τα 2.056 περιστατικά ρεκόρ του περασμένου Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων είχε σπάσει την περασμένη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου και χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να «σπάσει» και το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων.


Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, καθώς οι νοσηλευόμενοι ανήλθαν σε 1.340 το περασμένο 24ωρο. Από αυτούς οι 981 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες Covid-19 και οι 359 σε Μονάδες. Ειδικά στις ΜΕΘ βρίσκονταν 175 άνθρωποι - σημειωτέον οι ΜΕΘ για κορωνοιό ανέρχονται σε 290. Οι διασωληνωμένοι, που αποτελούν κρίσιμο δείκτη της επιδημίας, ήταν χθες 149. Τέλος, χθες καταρρίφθηκε ο αριθμός ρεκόρ ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοιού - ήταν 165 και καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή- καθώς έγιναν 211 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Μολις το 29% αυτών έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Πηγή: Ethnos.gr, Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα