Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 12:27

Στρατιωτική θητεία: «Βρέχει» νεοσύλλεκτους παρά την καραντίνα - Το 12μηνο «πλημμύρισε» τα στρατόπεδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αρκετοί νεοσύλλεκτοι έσπευσαν να καταταγούν άμεσα, ενώ κάποιοι διέκοψαν και την αναβολή τους, ώστε να μην χρειαστεί να υπηρετήσουν στο μέλλον τρεις μήνες περισσότερους

Αντιστρόφως ανάλογη από την αναμενόμενη είναι η τάση που καταγράφηκε αναφορικά με την προσέλευση νεοσύλλεκτων στην ΕΣΣΟ Νοεμβρίου 2020, αφήνοντας άφωνους και τους πλέον έμπειρους επιτελείς του στρατού. Αν και οι περισσότεροι ανέμεναν πως το δεύτερο -και πλέον ισχυρό- κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα άδειαζε από φαντάρους τα ελληνικά στρατόπεδα, το αποτέλεσμα είναι να έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με τη «σειρά» που μπαίνει σήμερα στην υπηρεσία της πατρίδας να συνιστά μια από τις πολυπληθέστερες των τελευταίων ετών.

Παρά τις αντίξοες, υγειονομικά, συνθήκες οι νεοσύλλεκτοι επέλεξαν να σπεύσουν να καταταγούν άμεσα, μπροστά στο ενδεχόμενο να τους «προλάβει» η επέκταση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 μήνες (που είναι σήμερα) στους 12, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά πληροφορίες, στη Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας (ΔΟΘ) του υπουργείου επικρατεί εδώ και καιρό παροξυσμός, καθώς αντίστοιχη της αθρόας προσέλευσης της ΕΣΣΟ Νοεμβρίου 2020 προμηνύεται να είναι και η ακριβώς επόμενη σειρά, με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει από μέρες φωτιά. Εκτός από την πλειοψηφία όσων υποχρεούντο κατάταξης με βάση την ηλικία, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που νεοσύλλεκτοι επέλεξαν τη διακοπή της αναβολής τους, ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να υπηρετήσουν 3 μήνες περισσότερους, από όσο σήμερα προβλέπεται.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για τον Στρατό Ξηράς η κατάταξη έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και για την επόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών σε όλη την επικράτεια. Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να καταταγούν σήμερα όσοι προέρχονται από αναβολή, ενώ την επόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου και για δύο ημέρες όλοι οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι, με κέντρο αναφοράς την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.

Ενήμερος, προφανώς, για τις διαδικασίες κατάταξης, αλλά και τον μεγάλο αριθμό των νεοσύλλεκτων, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι οι φαντάροι που παρουσιάζονται σήμερα μπορούν να συνοδεύονται μόνο από τους δύο γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν βεβαίωση για την επιστροφή τους από τα Κέντρα Κατάταξης των νεοσύλλεκτων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης
    Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης

    Ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στη στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

    Οι αλλαγές όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», στοχεύουν:

    • στην αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών,
    • στον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί όπου πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων,
    • στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας» τόνισε ο υφυπουργός. «Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους» πρόσθεσε.

    Για το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» είπε ότι «έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα
    Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα

    Το σοκ Κασσελάκη για τα 8 ευρώ μισθό των φαντάρων και οι πρωτοβουλίες που παίρνει.

    Μέτρα για την θητεία επεξεργάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιτελική του ομάδα (Αποστολάκη- Καπνισάκη) ώστε να είναι έτοιμος να τα ανακοινώσει με το που θα λάβει το απολυτήριο.

    Απο την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πυροβολικού της Θήβας έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τα ζητήματα της θητείας. Τα συζητάει και τα αναλύει με τους υπολοιπους στρατεύσιμους είτε είναι νεοσύλλεκτοι όπως ο ίδιος, είτε είναι στρατιώτες παλαιότερων ΕΣΣΟ που έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο θητείας στην παραμεθόριο, ακόμη και με επαγγελματίες στρατιωτικούς όλων των βαθμίδων.

    Σοκ υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πληροφορήθηκε ότι ο μισθός του στρατιώτη είναι 8€ τον μήνα! Κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του (ναύαρχο Αποστολάκη και Καπνισάκη) τους ζήτησε να επεξεργαστούν προτάσεις για δραστική αύξηση της μισθοδοσίας των στρατεύσιμων.

    Για τον ναύαρχο Αποστολάκη τα «μαθηματικά» της θητείας είναι γνωστά και απλά. Όλες οι ασκήσεις γίνονται βάσει δυο δεδομένων.

    1ον: Η διάρκεια της θητείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθεί πέραν των δώδεκα μηνών.

    2ον: Η οροφή των κληρωτών κυμαίνεται ετησίως στις 40.000.

    Τα σενάρια είναι δυο που επεξεργάζεται η ομάδα Κασσελάκη και τα οποία θα τεθούν στην συνάντηση εργασίας που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη κατά την επίσκεψη Αποστολάκη - Καπνισάκη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας.

    -Σενάριο Α : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 100€ κόστος 48 εκατομμύρια ευρώ.

    -Σενάριο Β : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 200€ κόστος 96 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο ερώτημα απο που μπορούν να εξασφαλιστούν τα παραπάνω ποσά οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν απο τα εξοπλιστικά προγράμματα ! Δηλαδή όπως προβλέπεται ένα ποσοστό απο κάθε προμήθεια να καταβάλλεται στο Μετοχικό Ταμείο (ασφαλιστικό φορέα) του Κλάδου - αγοραστή , να υπάρχει προβλέψει και για τον μισθό του Οπλίτη.

    Στην σύσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Πέμπτη στο στρατόπεδο Ψαρρού της Θήβας αναμένεται να εξεταστεί και το Φιλανδικό μοντέλο στράτευσης που επεξεργάζεται να εφαρμόσει η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στα πρότυπα του «φινλανδικού μοντέλου» - Τι προανήγγειλε ο Δένδιας
    Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στα πρότυπα του «φινλανδικού μοντέλου» - Τι προανήγγειλε ο Δένδιας

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, τόνισε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

    «Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή»

    Όπως είπε, για το λόγο αυτό κατά τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέχθηκε «μια προσέγγιση συνολικής αλλαγής των αρχηγών, δηλαδή πέραν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων».

    «Πρέπει να αναπτύξουμε τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα, μια χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα από ράφι στο εξωτερικό και να μην παράγει το παραμικρό» εξήγησε.

    «Οι προκλήσεις», συνέχισε, «που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση. Η παρουσία στο πεδίο της μάχης μιας σειράς νέων συστημάτων -όπως μας έχει δείξει η εμπειρία σε Ουκρανία, Καύκασο και στις τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας- αποδεικνύει ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν».

    Ξεκαθάρισε ότι «η Ουκρανία μας δείχνει καθαρά ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα πρέπει να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, πρέπει δηλαδή και ο κατώτερος και ο μεσαίος αξιωματικός να έχουν δυνατότητα αυτενέργειας και λήψης απόφασης».

    «Επίσης», πρόσθεσε, «πρέπει να επιβραβεύεται ο προβληματισμός με στόχο την καλύτερη δυνατή απόφαση. Η εντολή, όταν τελικά δίνεται από την ηγεσία, πρέπει οπωσδήποτε να εκτελείται. Αλλά στη φάση του σχεδιασμού οφείλει ο καθένας να έχει πλήρη αίσθηση της υποχρέωσής του να λέει αυτό που θεωρεί ορθό».

    Υπογράμμισε ότι «η Πολεμική Αεροπορία χωρίς μια ΕΑΒ η οποία να λειτουργεί κανονικά, δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μεταγωγικά και στα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες».

    Τις επόμενες ημέρες δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί «το καινούργιο νομοθέτημα που αφορά την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το νομοθέτημα αυτό θα αποδείξει πως μπορεί να συνδεθεί η δυνατότητα παραγωγής της χώρας με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων».

    Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η έρευνα που μπορεί να προέλθει και από τις στρατιωτικές σχολές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη δημιουργία νέων προϊόντων, τα οποία μπορούν να καλύψουν με λογικό κόστος κάποιες από τις ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος «συνολικά διαφορετικό από ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα». «Διότι», ανέφερε, «μέχρι τώρα τι έχουμε; Δύο έντονα προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μηδέν ή σχεδόν μηδέν εγχώρια παραγωγή».

    «Αυτό στον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια χώρα που δαπανά τόσα χρήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα».

    «Το συνδέω», εξήγησε, «με τη νέα ηγεσία, διότι και η νέα ηγεσία πρέπει να μπει στη λογική της περιγραφής και της ανάθεσης κάλυψης αναγκών στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως αυτή σταδιακά θα αναπτύσσεται».

    «Επίσης», είπε, «πρέπει να αντιληφθεί τη νέα εποχή, τη λογική κόστους - οφέλους και την αντίθεση σε οτιδήποτε φαραωνικό δεν υπηρετεί τις ανάγκες μας. Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο θα δεσμεύσουμε κατ' αρχάς ένα μικρό και εν συνεχεία ένα μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα».

    Αλλαγές στη θητεία στα πρότυπα του φιλανδικού μοντέλου

    Για τις αλλαγές στη θητεία, διευκρίνισε ότι θα ακολουθηθεί «κατ' αρχάς, το φινλανδικό μοντέλο προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες» που σημαίνει «η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

    «Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση» συνέχισε.

    «Αλλά», ξεκαθάρισε, «αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά τη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».

    Για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισήμανε ότι «για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο».

    Υπενθύμισε δε ότι το 2015, ο ίδιος ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.

    Για τα εξοπλιστικά, χαρακτήρισε το F-35 «ένα εμβληματικό όπλο» ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια εξαιρετικά ικανή Πολεμική Αεροπορία στο επίπεδο των μαχητικών αεροσκαφών. Εκτιμώ ότι έχουμε μια σαφή υπεροχή».

    «Θα αποκτήσουμε τα F-35, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε αύριο το πρωί» είπε και συνέχισε: «Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα. Όσο κι αν καταλαβαίνω ότι όπως είδαμε τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς, έτσι και όταν δούμε και το F-35 θα νιώσουμε υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ρίζες των προβλημάτων».

    «Παίρνοντας», εξήγησε, «οπλικά συστήματα μόνο στην κορυφή της πυραμίδας και αγνοώντας τη βάση της πυραμίδας, δεν πάμε μπροστά. Η Πολεμική Αεροπορία, που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά αεροσκάφη, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία».

    Για τον στόλο ήταν ξεκάθαρος ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί» και «πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ».

    «Πάνω και πέρα από όλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Για την ακρίβεια, η πλήρης διαθεσιμότητα των πλοίων, όχι απλώς να βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά να βγαίνουν με όλα τα συστήματά τους σε λειτουργία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

    «Αυτό», είπε, «σημαίνει έξυπνη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε κατ' ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία».

    Εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε: «Ευελπιστώ ότι δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα στα 4,5 χρόνια προεδρίας που απομένουν».

    Όπως εξήγησε, τον ανησυχεί το «τι θα συμβεί στην Τουρκία όταν φύγει ο Ερντογάν; Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Η Τουρκία δεν είναι μια στατική χώρα και θεωρώ ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει τη διαδοχή του ο σημερινός πρόεδρος. Αλλά κι αν την επιβάλλει, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει».

    «Κατά τη φάση διαδοχής ενός ισχυρού μακροχρόνιου ηγέτη, πάντα δημιουργείται αστάθεια. Αυτή η αστάθεια δεν ξέρουμε πού μπορεί να ξεσπάσει» ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    «Άρα μιλάμε για 4,5-5 χρόνια από τώρα. Δηλαδή, πριν από το 2030 πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά και γενικά, η περιοχή μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έχουμε γύρω μας σωρεία εστιών αστάθειας που απαιτούν να έχουμε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΓΕΕΘΑ: Με υποχρεωτικό μοριακό τεστ η κατάταξη τις επόμενες ημέρες
     ΓΕΕΘΑ: Με υποχρεωτικό μοριακό τεστ η κατάταξη τις επόμενες ημέρες

    Σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού υποβάλλονται υποχρεωτικά οι καλούμενοι για κατάταξη με την 2021 Γ' ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και με τη 2021 Β' ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού

    Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19) και για την διευκόλυνση των προς κατάταξη υπόχρεων Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Γ' ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και με τη 2021 Β' ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Μάιος 2021), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έχει λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
    - Οι υπόχρεοι κατάταξης υποβάλλονται υποχρεωτικά, σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού covid-19, σαράντα οχτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ώρες, πριν την ημερομηνία κατάταξής τους.

    - Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας [Άρθρο 3 ν.4790/2021 (Α΄ 48)].

    - Για όσους διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον COVID-19 πριν καταταγούν, θα πρέπει να απευθύνονται στο κατά περίπτωση αρμόδιο Φρουραρχείο, προκειμένου να εκδοθεί γνωμάτευση και να μετακινηθεί η ημερομηνία κατάταξης τους μετά την ίασή τους.
    - Όσοι στρατεύσιμοι προσέλθουν για κατάταξη σε Σημείο Υποδοχής Οπλιτών και μετά την υποβολή τους σε RAPID TEST COVID-19 διαγνωστούν θετικοί, θα κατατάσσονται κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίασή τους.

    Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας Covid-19, εφίσταται η προσοχή των υπόχρεων σε στράτευση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως ως προς την αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάταξη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στρατιωτική θητεία: Από τον Μάιο στους 12 μήνες όλοι - Η επιλογή για 9μηνο
     Στρατιωτική θητεία: Από τον Μάιο στους 12 μήνες όλοι - Η επιλογή για 9μηνο

    Από τους στρατεύσιμους που παρουσιάζονται τον Μάιο στα τρία Όπλα εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις για τη θητεία. Τι ισχύει για τους υπόχρεους πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.

    • Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των κληρωτών του Στρατού Ξηράς με αυτήν των κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους και
    • Καθορίζεται θητεία διάρκειας 9 μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

    Αντίστοιχα, για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας η διάρκεια θητείας ορίζεται αντίστοιχα σε δεκαεπτά και δεκατέσσερις μήνες.

    Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 853 - τεύχος δεύτερο /4 Μαρτίου 2021):

    Οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης:

    α. Υπηρετούν εννεάμηνη θητεία

    - Εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές, μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό,

    - Εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σεΜονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες - Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς τωνΕιδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέαή Πεζοναύτη,

    - Εφόσον εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    β. Υπηρετούν 12μηνη θητεία:

    - Εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των αναφερομένων στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις.

    Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οκτώ (8) μηνών:- Εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές, μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου(ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό,

    - Εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε μονάδες-ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή πεζοναύτη,

    - Εφόσον εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    Οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί - έφεδροι ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, οι επίκουροι σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί - έφεδροι ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης:

    α) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό,

    β) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουντη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε μονάδες-ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή πεζοναύτη,

    γ) Δεκατεσσάρων (14) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν,το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    δ)Δεκαεπτά (17) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των προαναφερομένων.

    Ως πολεμικά πλοία λογίζονται τα εξής::α) Πλοία Συγκροτήματος ΑΣ: Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Περιπολικά Πλοία (ΠΠ), Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αρματαγωγά (Α/Γ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Ναρκοθηρευτικά (Ν/ΘΗ), Πλοία Αλιείας Τορπιλών (ΠΑΤ), Αποβατικά (Α/Β).,β) Πλοία Συγκροτήματος ΔΔΜΝ: Πετρελαιοφόρα (ΠΦ),Υδροφόρες (Υ/Φ), Φραγμοθέτιδα (Φ/Θ), Πλοία Μεταφοράς Προσωπικού (ΠΜΠ), Αποβατικά (Α/Β), Ρυμουλκά (Ρ/Κ). γ) Πλοία Υπηρεσίας Φάρων: Πλοία Φάρων (ΠΦΑ). δ) Πλοία Υδρογραφικής Υπηρεσίας: Υδρογραφικά (Υ/Γ), Υδρογραφικά - Ωκεανογραφικά (Υ/Γ-Ω/Κ).

    Σημειώνεται ότι οι καλούμενοι, κατά την κατάταξη τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε:

    - Τα αποτελέσματα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εβδομήντα δύο (72) έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την ημερομηνία κατάταξης. Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή άλλου επίσημου ταυτοποιητικού στοιχείου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4790/2021 (Α΄ 48).

    Υπενθυμίζεται ότι:

    α. Οι καλούµενοι στο Στρατό Ξηράς με τη 2021 Γ' ΕΣΣΟ από αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας, καθώς και οι στρατεύσιµοι άλλων κατηγοριών και ανυπότακτοι, οι οποίοι οποτεδήποτε έλαβαν αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας, υποχρεούνται να παρουσιασθούν για κατάταξη στα Σηµεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) από 10 έως 13 Μαΐου 2021, ενώ οι λοιποί καλούµενοι υποχρεούνται να παρουσιασθούν για κατάταξη στα ΣΥΠΟ από 17 έως 20 Μαΐου 2021, ανάλογα με την επιλογή τους,

    β. Οι ημερομηνίες κατάταξης των καλουμένων στην Πολεμική Αεροπορία με την 2021 Γ' ΕΣΣΟ είναι :

    - Η 17η Μαΐου 2021, για τους στρατεύσιμους όλων των στρατολογικών υπηρεσιών που έτυχαν κατά το παρελθόν αναβολής για λόγους υγείας ή κρίθηκαν ικανοί κατηγορίας Ι2 έως Ι4, με γνωμάτευση οποιασδήποτε επιτροπής Απαλλαγών των Ενόπλων Δυνάμεων και

    - Η 17η Μαΐου 2021 και 18η Μαΐου 2021, για τους λοιπούς στρατεύσιμους όλων των στρατολογικών υπηρεσιών,

    γ. Οι ημερομηνίες κατάταξης των καλουμένων στο Πολεμικό Ναυτικό με την 2021 Β ΕΣΣΟ είναι:

    - Η 17η Μαΐου 2021: για όσους έτυχαν οποτεδήποτε αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, ή κρίθηκε κατά το παρελθόν η σωματική τους ικανότητα με γνωμάτευση οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αρμοδιότητας των στρατολογικών υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλίας,

    - Η 18η Μαΐου 2021: για όσους έτυχαν οποτεδήποτε αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας ή κρίθηκε κατά το παρελθόν η σωματική τους ικανότητα με γνωμάτευση οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής των ΕΔ και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αρμοδιότητας των στρατολογικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας,

    - Η 24η Μαΐου 2021 για όσους είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αρμοδιότητας των στρατολογικών υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας,

    - Η 26η Μαΐου 2021 για όσους είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αρμοδιότητας των στρατολογικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και

    - Η 28η Μαΐου 2021 για όσους είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αρμοδιότητας των στρατολογικών υπηρεσιών Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

    Πηγή: News247.gr

  • Δείτε την απόφαση για την τρίμηνη αύξηση στη στρατιωτική θητεία - Ποιοι έχουν δικαίωμα για 9μηνη θητεία
    Δείτε την απόφαση για την τρίμηνη αύξηση στη στρατιωτική θητεία - Ποιοι έχουν δικαίωμα για 9μηνη θητεία

    Σε ποιες μονάδες του Στρατού θα παραμείνει θητεία εννέα μηνών - Πού προβλέπεται εννεάμηνο για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία - Ποιοι θα κάνουν αυξημένη θητεία 12 μηνών

    Εκδόθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει την αύξηση της θητείας των στρατευσίμων του στρατού ξηράς και την εξίσωση της διάρκειάς της με αυτήν των στρατευσίμων στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, σε 12 μήνες.
    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι οπλίτες και οι πρότακτοι οπλίτες που κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μετά τις αλλαγές που επήλθαν μετά την αύξηση της.
    Εξαίρεση στον κανόνα, με θητεία διάρκειας εννέα μηνών, θα αποτελούν οι υπόχρεοι πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες των τριών Όπλων με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους εκεί για το σύνολο της θητείας τους.

    Για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, η διάρκεια θητείας καθορίζεται στους δεκαεπτά και δεκατέσσερις μήνες αντίστοιχα.

    Ποιοι διατηρούν το δικαίωμα για 9μηνη θητεία
    Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης απολύονται από το Σώμα μετά την παρελευση 9 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

    Επιπλέον, η ίδια διάρκεια για την στρατιωτική θητεία των 9 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες - Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

    Θητεία διάρκειας εννέα μηνών, προβλεπεται για όσους εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    Θητεία 12 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός των αναφερομένων στις προηγούμενες υποπεριπτώσεις.

    Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οκτώ (8) μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.
    Η οκτάμηνη διάρκεια για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας προβλέπεται για όσους εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες-Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη αλλά και όσους εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    Όσο αφορά τον χρόνο στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των εφέδρων αξιωματικών σύμφωνα με την απόφαση οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί - Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, οι Επίκουροι Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί - Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, 14 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

    Θητεία 14 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

    Θητεία 14 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν, το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη Νήσο «Κ».

    Θητεία 17 μηνών, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.

    Σχετικά με τον καθορισμό των πολεμικών πλοίων

    Για την υπαγωγή στις παραπάνω διατάξεις, ως πολεμικά πλοία λογίζονται τα εξής:

    - Πλοία Συγκροτήματος ΑΣ: Φρεγάτες (Φ/Γ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Περιπολικά Πλοία (ΠΠ), Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αρματαγωγά (Α/Γ),
    Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Ναρκοθηρευτικά (Ν/ Πλοία Αλιείας Τορπιλών (ΠΑΤ), Αποβατικά (Α/Β).

    - Πλοία Συγκροτήματος ΔΔΜΝ: Πετρελαιοφόρα (ΠΦ), Υδροφόρες (Υ/Φ), Φραγμοθέτιδα (Φ/Θ), Πλοία Μεταφοράς Προσωπικού (ΠΜΠ), Αποβατικά (Α/Β), Ρυμουλκά
    (Ρ/Κ).

    - Πλοία Υπηρεσίας Φάρων: Πλοία Φάρων (ΠΦΑ).

    - Πλοία Υδρογραφικής Υπηρεσίας: Υδρογραφικά (Υ/Γ), Υδρογραφικά - Ωκεανογραφικά (Υ/Γ-Ω/Κ).

    Όσοι οπλίτες και πρότακτοι οπλίτες υπόχρεοι πλήρους ή μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας και Έφεδροι Αξιωματικοί (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί-Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί τουΣτρατού Ξηράς), υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, απολύονται οριστικά από αυτές μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, όπως καθορίστηκε με τις προϊσχύσασες διατάξεις.

    Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από την 2021 Γ' Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και την 2021 Β' ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • 12μηνη η θητεία από τον Μάιο και στον Στρατό Ξηράς
    12μηνη η θητεία από τον Μάιο και στον Στρατό Ξηράς

    12μηνη η θητεία στο στρατό ξηράς από τον Μάιο και 9μηνη για όσους υπηρετήσουν το σύνολο της θητείας τους σε συγκεκριμένες μονάδες - Ανακοινώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου

    Tην εξίσωση της διάρκειας της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του στρατού ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίσθηκαν αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Εξαίρεση στον κανόνα, με θητεία διάρκειας εννέα μηνών, θα αποτελούν οι υπόχρεοι πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες των τριών Όπλων με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους εκεί για το σύνολο της θητείας τους.

    Για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, η διάρκεια θητείας καθορίζεται στους δεκαεπτά και δεκατέσσερις μήνες αντίστοιχα. Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

    Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους, διευκρίνισε ο υπουργός. Όπως επεσήμανε περαιτέρω, η εν λόγω υπουργική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, σχετικά με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε στρατευσίμους.

    Υπενθυμίζεται ότι στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό, έχουν ήδη ανακοινωθεί, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των στρατιωτικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών, και η πρόσληψη οπλιτών βραχείας ανακατατάξεως και επαγγελματιών οπλιτών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Στρατιωτική θητεία: Αυξάνεται κατά 3 μήνες από τον Μάιο
    Στρατιωτική θητεία: Αυξάνεται κατά 3 μήνες από τον Μάιο

    12 μήνες και στον στρατό ξηράς – Πότε παραμένει η θητεία στους εννέα μήνες – Στόχος να αυξηθεί ο αριθμός του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Άμυνας της αύξησης της θητείας στο στρατό, προκείμενου να ενδυναμωθεί το δυναμικό του Στρατού.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η θητεία θα είναι 12μηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και αναμένεται να αρχίσει να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ' ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου.
    Αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Η θητεία σε όλα τα όπλα θα είναι ίση σε διάρκεια, 12μηνη, καθώς αυξάνεται κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς όπου τώρα είναι 9μηνη η θητεία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, 9μηνη δηλαδή, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά.
    Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν ότι από τη μία η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με τις σπουδές τους ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

    Και αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά να κάνουν το στρατιωτικό τους.

    Από την άλλη στο Πεντάγωνο θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και στα νησιά.

    Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch