Οι αντοχές του ΕΣΥ σε αριθμούς - Στις 1.082 πλέον οι κλίνες ΜΕΘ, άλλες 234 μπαίνουν στο ΕΣΥ έως το τέλος του έτους - «Ήταν πάγιο αίτημα η αύξηση των ΜΕΘ - Πρώτη φορά γίνονται όσα ζητάμε» σημείωσε η Αναστασία Κοτανίδου
Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ενίσχυση της αντοχής του ΕΣΥ φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα την αύξηση των ΜΕΘ από τις 557 τον Ιούνιο του 2019 σε 1.082.
Αισθηση προκάλεσαν πάντως και οι αναφορές της πνευμονολόγου Αναστασίας Κοτανίδου η οποία αφού υπογράμμισε το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες αλλά και τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, υπερθεμάτισε για τις πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ικανοποιούνται οι υποδείξεις των γιατρών.
«Αυτά που γίνονται δεν απλώς θετικά. Είναι άριστα» παρατήρησε.
Κανένας δεν αναμένει ΜΕΘ
«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου είπε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, σοκ προκαλεί το ποσοστό θετικότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης στον κορωνοϊό, που σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, έχει φθάσει στο 32%. Αυτό σημαίνει ότι πλέον πάνω από 3 στους 10 πολίτες στην περιοχή εκτιμάται ότι είναι θετικοί στον ιό.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε εν μέσω κορωνοϊού να φτάσει τις 1.082.
Τέτοια εποχή είχαμε 30 -35 αναμονές
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.
Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύθστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Είπε ακόμα ότι αν παραστεί ανάγκη υπάρχει σχέδιο για την μεταφορά ασθενών από μια υγειονομική περιφέρεια σε άλλη.
Κοτανίδου: Πρώτη φορά γίνονται όσα ζητάμε
Η πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου είπε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ, είναι για την χώρα μας σε ένα ποσοστό 35-37% το οποίο είναι «εξαιρετικό σκορ» και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό των ΜΕΘ που είναι εκπαιδευμένο να κανει πολύ σωστά τη δουλειά του.
Η θνητότητα στην χώρα μας βρίσκεται σε 60 άτομα ανα εκατομμύριο κατοίκους. Και αυτή η επίδοση είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής σημείωσε η κα Κοτανίδου.
«Το εμβόλιο όταν θα έρθει θα το κάνουν όλοι. Πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετά οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως οι εθελοντές».
Η κα Κοτανίδου είπε ευθέως ότι οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε αύξηση ΜΕΘ κλπ και είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτά που ζητάμε.«Αυτά που γίνονται δεν απλώς θετικά. Είναι άριστα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.
Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.
Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό. Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.
Πηγή: Protothema.gr