Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 10:16

Υπουργείο Εργασίας: Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, αλλά και συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού του παιδιού, περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α' της παραγράφου 3 της προαναφερόμενης από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Με την υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.71342/6.11.2020 (Β΄ 4899) Κοινή Υπουργική Απόφαση άρθρο 1, παρ. 1 περ. 8, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» ορίζεται ότι αναστέλλεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων, αλλά και άλλων σχολικών μονάδων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α' του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Σε συνέχεια και της υπ' αριθμ. οικ. 39683/1259/1.10.2020 εγκυκλίου «χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών, λόγω κρούσματος κορονοϊού COVID- 19», διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος, το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε, αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή, τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη ημέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος - είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια, λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Συστάσεις για την περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών, ενώ η μονάδα φροντίδας ή εκπαίδευσης δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της

- Για περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, ενώ, ωστόσο, η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

- Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζομένου/ης για το επίμαχο διάσημα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και, εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) για τον κατ' οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν το σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Διευκρινίζεται ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας θα ισχύουν για όλο το διάστημα που, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 10:01

Σχετικά Άρθρα

  • Σχολεία: Ποιες άδειες δικαιούνται οι γονείς
    Σχολεία: Ποιες άδειες δικαιούνται οι γονείς

    Μία σειρά αδειών δικαιούνται οι γονείς εργαζόμενοι τώρα που ανοίγουν τα σχολεία

    Στην εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς οι γονείς σκέπτονται πώς θα προγραμματίσουν μια σειρά αδειών που δικαιούνται.

    Οι πιο χαρακτηριστικές άδειες αφορούν:

    Δικαίωμα απουσίας γονέα ή φροντιστή: Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει έως δύο φορές το χρόνο και για μία ημέρα κάθε φορά για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. ασθένεια ή ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου που χρήζει φροντίδας η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση). Η άδεια είναι με αποδοχές.

    Ευέλικτη εργασία: Γονείς παιδιών έως 12 ετών και φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (όπως τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση), υπό την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

    Άδεια 4 ημερών ανά έτος δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του παιδιού τους. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να λάβουν την άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου, από την ηλικία των 16 ετών συμπληρωμένων που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, πλέον μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, για κάθε παιδί που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης.

    Άδεια για ασθένεια μελών οικογένειας

    α) παιδιά μέχρι 16 ετών - φυσικά ή υιοθετημένα-, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους,
    β) παιδιά άνω των 16 εφόσον πάσχουν από βαριά ασθένεια ή αναπηρία, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους,

    γ) σύζυγος που για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και
    δ) γονείς ή ανύπαντρα αδέλφια πουγια λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας ή ηλικίας, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη φροντίδα τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη που αμείβεται με το γενικό κατώτερο όριο ημερομισθίου που ισχύει κάθε φορά, υπολογιζόμενο με 25 ημερομίσθια το μήνα.

    Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ ή και τμηματικά και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, εάν ο δικαιούχος προστατεύει ένα παιδί με δυνατότητα αύξησής της σε 8 εργάσιμες ημέρες εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε 14 εργάσιμες ημέρες αν προστατεύει τρία (3) παιδιά και πάνω (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2008-2009 άρθρο 5, άρθρο 42 Ν. 4808/2021). Ο χρόνος της απουσίας των εργαζομένων λόγω άδειας για την ασθένεια εξαρτημένων μελών της οικογένειας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης.

    Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία

    Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4808/2021, οι γονείς που έχουν παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας με πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία, δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα για να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών.

    Οι προϋποθέσεις έχουν ως εξής:

    Να εργάζεται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα.

    Να έχει παιδί με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.


    Το ωράριο του εργαζόμενου γονέα σ' αυτήν την περίπτωση μειώνεται κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών.

    Η πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία του παιδιού διαπιστώνεται με γνωμάτευση είτε ιατρού του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα, είτε εποπτευόμενου από το Δημόσιο νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Άδεια εξετάσεων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών

    Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διαρκείας 30 εργάσιμων ημερών (ΕΓΣΣΕ 96 άρθρο 7), συνεχών ή διακεκομμένων κατ' έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Την ειδική άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες σπουδαστές έως 28 ετών, ενώ οι άνω των 28 ετών μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος, προσαυξημένη κατά δύο έτη (ν+2), ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα και ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο υπηρεσίας στον εργοδότη.

    Η ιδιότητα του μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή και η συμμετοχή του στις εξετάσεις αποδεικνύεται με βεβαίωση της σχολής του που υποβάλλεται στον εργοδότη από τον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι με το υπ΄ αριθμόν 2674/2002 έγγραφο του Υπ. Εργασίας γίνεται δεκτό ότι την άδεια εξετάσεων δικαιούνται και όσοι παρακολουθούν προγράμματα στα Ανοικτά Πανεπιστήμια, εφόσον ανήκουν στα ιδρύματα του Δημόσιου Τομέα ή εποπτεύονται απ΄ αυτό.

    Για τους ανήλικους εργαζόμενους που είναι συγχρόνως μαθητές ή σπουδαστές ο Ν. 1837/ 89, ορίζει ότι δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις άδεια άνευ αποδοχών δύο ημερών, συνεχόμενη ή τμηματική, για κάθε μέρα εξετάσεων. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 14 ημέρες συνολικά και οι αποδοχές καταβάλλονται από την ΔΥΠΑ

    Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που εργάζονται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), εφαρμόζονται αναλογικά τα ισχύοντα στα άρθρα 58, 59 και 60 του Υπαλληλικού Κώδικα, σχετικά με τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης, τις άδειες για επιμορφωτικούς λόγους και τις άδειες εξετάσεων (άρθρο 36 Ν. 4590/2019). Επομένως, οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια 14 ημερών με αποδοχές.

    Ευέλικτο ωράριο εργασίας κατόπιν αιτήματος εργαζόμενου γονέα

    Με το άρθρο 31 του Ν. 4808/2021, σε συμμόρφωση του άρθρου 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158, ο εργαζόμενος αποκτά κι αυτός το δικαίωμα να διαχειρίζεται το χρόνο εργασίας του, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις ή επιλογές του, για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής του ζωής. Συγκεκριμένα, κάθε εργαζόμενος γονέας παιδιών ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών ή φροντιστής δικαιούται να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας, όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κάλυψη συγκεκριμένων οικογενειακών του αναγκών.

    Για το δικαίωμα χορήγησης ευέλικτης ρύθμισης εργασίας, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης εργασίας ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (υπηρεσίας) στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει κάθε αίτηση για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και να αποφανθεί για την ικανοποίησή της εντός μηνός από την υποβολή της, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργαζομένου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, ο εργοδότης οφείλει να τεκμηριώσει εγγράφως τους λόγους απόρριψης ή και την αναβολή χορήγησης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας.

    Μετά τη λήξη της συμφωνηθείσας διάρκειας των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή απασχόλησής του. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην αρχική μορφή απασχόλησης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου, κατόπιν αιτήσεώς του και εφόσον αυτό δικαιολογείται από συγκεκριμένη μεταβολή των περιστάσεων.

    Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών

    Στους εργαζόμενους γονείς χορηγείται ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος. Η άδεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση
    Κλειδώνουν οι αλλαγές στο επίδομα εργασίας - Ποιοι χάνουν την αύξηση

    Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα ανεργίας, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

    Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025.

    Ενώ το φθινόπωρο τοποθετείται η νομοθετική διαδικασία και η πρώτη πιλοτική εφαρμογή.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αναμένεται να ισχύουν μόνο για όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου το οποίο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού.

    Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι που υπάρχουν σήμερα δεν θα δουν κάποια αλλαγή στο επίδομα που λαμβάνουν.

    Τα δεδομένα που αλλάζουν

    • Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό.
    • Θα αποτελείται από δυο μέρη: το σταθερό για όσους έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το μεταβλητό (ανταποδοτικό).

    • Σύνδεση με τον πρότερο μισθό και τις εισφορές του άνεργου.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» έως και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας, για το α' τρίμηνο.
    • Ενδεχόμενη «αύξηση» της χρονικής διάρκειας καταβολής του επιδόματος έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.
    • Υποχρεωτική ένταξη των ανέργων σε πρόγραμμα κατάρτισης.
    • Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.
    • Διαφορετικά κριτήρια για τους εποχικά εργαζόμενους.

    Τι ισχύει σήμερα

    Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται.

    Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι:

    • αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, ανάλογο με τον μισθό και την προϋπηρεσία του νέου ανέργου
    • ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που λαμβάνει το επίδομα, να βρει δουλειά, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eπίδομα καλοκαιρινής άδειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Eπίδομα καλοκαιρινής άδειας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια
    Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επίδομα και καλοκαιρινή άδεια: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Επίδομα και καλοκαιρινή άδεια: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια
    Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το επίδομα και την καλοκαιρινή άδεια

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επίδομα αδείας & Άδεια καλοκαιριού: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
    Επίδομα αδείας & Άδεια καλοκαιριού: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

    Διαφορετικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους, τηλεργαζόμενους και εργαζόμενους που εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία περιλαμβάνει το «μενού» της καλοκαιρινής άδειας.

    Το επίδομα άδειας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας και κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

    Η ετήσια άδεια υπολογίζεται από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Κατά την Επιθεώρηση Εργασίας με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα έπαιρνε, εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

    Ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται από την πρόσληψή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

    Το ποσοστό αδείας υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

    Όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει χρόνο στον ίδιο εργοδότη

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, εάν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 25 ημερών εφόσον απασχολείται σε εξαήμερη εργασία. Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1ηΙανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

    Εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

    Εάν έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

    Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες, που σχετίζονται με τοπικά έθιμα, ασθένειες και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

    Ρυθμίσεις και για τηλεργαζόμενους

    Οι τηλεργαζόμενοι, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έγινε λόγω της πανδημίας, διατηρούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ψηφιακά ούτε ν΄ απαντούν σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία.

    Με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι εργαζόμενοι δηλαδή μπορούν να πάρουν άδεια αναψυχής του 2023 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

    Πότε μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι

    Η ετήσια άδεια αναψυχής χορηγείται σε συνεννόηση των εργοδοτών με τον εργαζόμενο. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης μπορούν να πάρουν την άδειά τους από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου. Αν ένας εργαζόμενος δεν πάρει άδεια ως το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μπορεί να την πληρωθεί.

    Οι εργοδότες, που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη και τις οικογενειακές τους ανάγκες.

    Επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υπάρξει κατάτμηση του χρόνου ετήσιας αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εάν προκύψει σοβαρή ή επείγουσα ανάγκη της επιχείρησης.

    Η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται σε περισσότερες των δύο περιόδους. Η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εάν πρόκειται για ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

    Σε ό, τι αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους (π.χ. ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ημερολογιακό έτος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ευρωεκλογές 2024: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
    Ευρωεκλογές 2024: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι

    Ειδική άδεια για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν οι πολίτες που εργάζονται και έχουν τα εκλογικά τους σε διαφορετική περιοχή από εκεί που διαμένουν.

    Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

    Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

    Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά την ειδική άδεια εκλογών.

    Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση την οποία θα πρέπει να διανύσει ο εργαζόμενος ψηφοφόρος.

    Για εργαζόμενους με πενθήμερο:

    • από 200 - 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
    • από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
    • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

    Για εργαζόμενους με εξαήμερο:

    • από 100 - 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
    • από 201 - 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
    • από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
    • για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς