Πιέζονται δραματικά τα νοσοκομεία - Απορρίφθηκε η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή - Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες ημέρες
Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.
Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.
Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424. Πρόκειται για μια διαδικασία διακομιδων που θα μελετηθεί προσεκτικά, εάν και εφόσον προκριθεί η χρήση, τελικά, του καταφυγίου.
Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.
Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.
Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.