Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο πρωθυπουργός, μετά τη σημερινή σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους - Η δέσμευσή του προς τους μαθητές και τα σενάρια για λιανεμπόριο και εστίαση
Ειδικότερα, η μετάθεση κατά λίγες ημέρες της επανεκκίνησης της οικονομίας προσφέρει περισσότερο -και απαραίτητο- χρόνο στους λοιμωξιολόγους και τα κυβερνητικά στελέχη να καταλήξουν στο χριστουγεννιάτικο σχέδιο μερικής κανονικότητας, το οποίο θα αποτελέσει, άλλωστε, το βασικό αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και πραγματοποιείται η τακτική σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Άλλωστε, παρά τη λήψη αυστηρών μέτρων και για παρατεταμένη χρονική περίοδο, στην πρώτη θέση πανελλαδικά σκαρφάλωσαν πάλι χθες τα 562 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσουν -πλην της Αθήνας – η Λάρισα με 115 και η Πιερία με 113 περιστατικά αντίστοιχα, «κοκκινίζοντας» το βορειοελλαδικό τόξο. Ο «κορεσμός» των ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, η επιβάρυνση στο τοπικό σύστημα υγείας στη Δράμα, σε συνδυασμό με τα 30 κρούσματα (και έναν νεκρό) στο Προκόπειο Νοσοκομείο Καβάλας έχουν φέρει στα όρια των αντοχών του το δημόσιο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, στοιχείο που αναμένεται να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Για να αποκρυσταλλώσει προσωπικά την εικόνα του ΕΣΥ, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αύριο ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης, τα οποία έχουν ριχτεί βαθιά στην μάχη του κορωνοϊού, ενώ θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Την ίδια ώρα, η λίστα του Μεγάρου Μαξίμου με τις περιοχές υψηλού ιικού φορτίου περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εφιστά χθες την προσοχή και των κατοίκων της Πάτρας ως προς την γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Ανδρέα. «Να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται» ζήτησε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε πως «κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».
Με τα σενάρια, ωστόσο, να δίνουν και να παίρνουν πάνω στο κυβερνητικό τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαφορετικές εισηγήσεις που φτάνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το άνοιγμα καταστημάτων και υπηρεσιών, με τον κ. Πέτσα να τοποθετεί τη σχετική επεξεργασία από Δευτέρα. «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες ο κ. Πέτσας, με τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει λίγες ώρες αργότερα τη σκυτάλη της σχετικής συζήτησης.
Θετικός στην προοπτική να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε χθες και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως «η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» και πρότεινε να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση. Παρότι η σειρά επανεκκίνησης του κ. Βατόπουλου φαίνεται πως προσιδιάζει στα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το άνοιγμα των δημοτικών θα προηγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ακολουθήσουν στις 14 Δεκεμβρίου (μαζί πιθανά με τα γυμνάσια και τα λύκεια), για να σηκώσουν ρολά προς τα τέλη Δεκεμβρίου και τα πολυκαταστήματα (με το σύστημα click away), θολό παραμένει ακόμη το τοπίο ως προς την εστίαση.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν:
· απουσία όρθιων πελατών – μόνο καθήμενοι
· απουσία μουσικής
· υποχρεωτική χρήση μάσκας
· επιτρεπόμενος αριθμός τα 4 άτομα ανά τραπέζι
ο καταλυτικός όμως ρόλος της εστίασης στη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα εξαιτίας της χαλαρής διάθεσης των πελατών φαίνεται να προκρίνει σενάρια για πάγωμα της επαναφοράς του κλάδου τις ημέρες των γιορτών. Τα ίδια σενάρια τροφοδοτεί και η συλλογική απαίτηση για περισσότερα μέτρα προστασίας -ακόμη και πιο σκληρά- από την κυβέρνηση, για την αποτελεσματική προστασία από τον ιό, ενδεχόμενο στο οποίο απάντησε θετικά το 76% των ερωτηθέντων, δηλώνοντας σύμφωνο με την περαιτέρω παράταση της καραντίνας.