Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: Οι γιορτές θα γίνουν με ασφάλεια και οικογενειακά, όμως οι ειδικοί φοβούνται για τη μη τήρηση των μέτρων
Τις εστίες διασποράς στα σπίτια μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φοβούνται τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση γι' αυτό και ήδη γίνονται δεύτερες σκέψεις να μην διευρυνθεί το ωράριο για τα ρεβεγιόν των εορτών.
Με το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι σαφές ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν φέτος οικογενειακά (το πολύ έως 9 άτομα) και αυτό το μήνυμά του να επαναλαμβάνεται από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ουδείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτό θα τηρηθεί.
Ο προβληματισμός πως μπορεί να μην τηρήσουν το όριο των 9 ατόμων για τις γιορτές είναι και ο λόγος που δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κοινή ανησυχία όλων είναι οι χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, οι οποίες - αν δεν προσέξει ο καθένας μας - θα εξελιχθούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού.
Άλλωστε, είναι σαφές πως αν οι φετινές γιορτές δεν γίνουν με προσοχή και αυτοσυγκράτηση, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.
Οι εικόνες Harrods τρομάζουν τους ειδικούς
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εικόνες Harrods είναι ακόμη ένα σενάριο που φοβίζει ειδικούς, γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι αλλά και αυστηροί κανόνες για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, καθώς πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός. «Αν δούμε συνωστισμό, θα κλείσω την Ερμού», επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη.
Παρακινδυνευμένη η διεύρυνση του ωραρίου στο ρεβεγιόν
Παρακινδυνευμένη χαρακτήρισε την όποια απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων, τις βραδινές ώρες, για τις ανάγκες των εορταστικών ρεβεγιόν, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας πως το ωράριο του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή.
«Είναι λίγο παρακινδυνευμένο. Πρέπει να δούμε και τα νούμερα πώς θα πάνε. Θα πρέπει να οργανωθούν τα πάντα ώστε να μην αυξηθεί η κινητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Ant1. Σε ερώτηση για το εμβόλιο, εκτίμησε ότι δεν θα τεθεί θέμα ασφάλειας. «Εγώ θα το κάνω, θεωρώ ότι είναι ασφαλές» κατέληξε.
Δερμιτζάκης: Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν
Αρνητικός στο click away που έκανε πρεμιέρα σήμερα εν μέσω κορονοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. «Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποιεί.
Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ».
Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα
Στην ανησυχία του ιατρικού κόσμου για το άνοιγμα αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, «έρχονται μέρες που παραδοσιακά βοηθούν διάδοση ενός ιού όπως ο κορονοϊός».
O κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα δρουν συναγωνιστικά και κανένα δεν εγγυάται 100% επιτυχία. «Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την μάστιγα. Τα φάρμακα όχι. Μην ασχολούμαστε άλλο με τους αρνητές των εμβολίων. Τους κολακεύει αυτό». Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι μάλλον θα είναι εφικτό να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες ημέρες.
«Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό θα δούμε αποτελέσματα. Χρειάζεται ένα εξάμηνο για εμβολιασμό 6 εκατομμυρίων. Αν δεν είχαμε lockdown τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα από 10.000» είπε χαρακτηριστικά.