Έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια Rafale και 12 μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και 10 μονοθέσια) θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία - Πότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων - Οι πύραυλοι Meteor και τα άλλα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών
Έπειτα από διαπραγματεύσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί αποφασίστηκε ότι τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) από τα 18 Rafale θα είναι καινούρια και τα υπόλοιπα 12 μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και 10 μονοθέσια) από την γαλλική πολεμική αεροπορία.
Στα €2,32 δισ. το συνολικό κόστος του προγράμματος
Το συνολικό κόστος αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών. Στα όπλα των νέων Rafale περιλαμβάνονται τα κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor». Επίσης, η γαλλική πλευρά αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις των υπαρχόντων βλημάτων «Mica», «Scalp» και «Exocet» προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.
Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των Rafale
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως.
Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.
Game changer τα γαλλικά Rafale
Το μαχητικό Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες. Το γεγονός ότι το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος αναμένεται να δώσει τεράστιες δυνατότητες στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, με δεδομένο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν στο οπλοστάσιό τους η Ελλάδα και η Τουρκία -κυρίως τα αμερικανικής κατασκευής F-16- είναι μονοκινητήρια.