Lockdown και στο ρεβεγιόν ζητούν επιστήμονες και Χαρδαλιάς - Νέο τηλεοπτικό δίδυμο για την ενημέρωση των πολιτών
· αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
· αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
· μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.
· μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
· μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
· απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
· αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές.
· υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών.
· εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Το γεγονός ότι η Δυτική Αττική τέθηκε σε υγειονομικό κέλυφος προστασίας δεν καθησυχάζει τους επιστήμονες, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς πληροφορίες θέλουν τους λοιμωξιολόγους να απέχουν ελάχιστα μέτρα από την επιβολή του ίδιου περιοριστικού πλαισίου και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στην πόλη της Κοζάνης, την Πτολεμαϊδα και τη Σιάτιστα. Την ανησυχία του για την περιοχή δεν έκρυψε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας πως εδράζεται στο γεγονός ότι «οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται».
Στην περιοχή, άλλωστε, βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πραγματοποιώντας συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης. Παράλληλα, υψηλό ιικό φορτίο έχουν καταγράψει οι επιστήμονες και στη Δράμα, ενώ η Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών μετά τον «μαύρο Νοέμβριο» της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην πόλη.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σκέψη περί χαλάρωσης και εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων ξόρκισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, εξανεμίζοντας κάθε επιθυμία για ρεβεγιόν από τα… παλιά. «Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί» τόνισε σχετικά χθες ο Υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα». Μάλιστα, από τη Δευτέρα θα παρέχονται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στους δημάρχους του νομού, μετά από αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ώστε να προλαμβάνουν καταστάσεις.
Εκ διαμέτρου αντίθετοι με τυχόν επανάληψη του παραδοσιακού ρεβεγιόν, αλλά εν μέρει και με το όριο των 9 ατόμων στο τραπέζι, εμφανίζονται οι περισσότεροι επιστήμονες, εμφανώς προβληματισμένοι για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των φετινών γιορτών. «Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες», ξεκαθάρισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προσθέτοντας πως «αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς».
Μιλώντας χθες στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε στις «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν μέτρα, όπως το Πάσχα του 2020, χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια. «Να πάμε στα 9 άτομα, αλλά να είναι τα ίδια άτομα» τόνισε από πλευράς της στον Θέμα 104,6 και η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος -διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείο Σωτηρία, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε τις γιορτές με λιγότερους δικούς μας ανθρώπους και πάντως όχι διαφορετικούς».
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για τους ειδικούς πριν την αλλαγή του χρόνου φαντάζει η εκκίνηση του εμβολιασμού πανευρωπαϊκά, μετά την ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο twitter. «Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα, εντείνοντας με την τοποθέτησή της το βαθμό προετοιμασίας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για το λόγο αυτό, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι. Στη σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για τις 10:15 το πρωί, θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.
Νέο τηλεοπτικό δίδυμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης θα ανακοινωθεί η απόφαση να αναλάβουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το σχέδιο εμβολιασμού, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κυρία Θεοδωρίδου θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα είναι υπεύθυνος για την οργανωτική λειτουργία του Σχεδίου.