Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 14:28

Σοφία Μπεκατώρου: Είμαι συγκλονισμένη και ευτυχισμένη που ο κόσμος είναι τόσο πολύ ευαισθητοποιημένος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας εξηγεί γιατί βγήκε και μίλησε τη δεδομένη χρονική στιγμή

Γιατί βγήκε και μίλησε τώρα αλλά και στην ευαισθητοποίηση που έχει δείξει ο κόσμος αναφέρθηκε σε νέα της συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου.

«Είμαι συγκλονισμένη και πολύ ευτυχισμένη που βλέπω ότι ο κόσμος είναι τόσο πολύ ευαισθητοποιημένος. Έχει τη διάθεση να ζήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα για μια μεγάλη αλλαγή και να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Περιβάλλοντα όπως ο αθλητισμός να έχουν την υγιή μορφή τους και να τα απολαμβάνουμε, να βάζουμε τα παιδιά μας στο αθλητικό κίνημα. Να δημιουργήσουμε φορείς αλλά και τρόπους ώστε κανένας να μην νιώθει μόνος και να μην φοβάται. Να μην υπάρχει η κατάχρηση εξουσίας σε οποιονδήποτε τομέα. Θα ήθελα να υπάρχουν οι δομές και οι τρόποι ώστε να ζήσουμε σε καθαρό αθλητικό περιβάλλον. Οι φορείς μας να είναι υποστηρικτικοί και να προάγουν τις ηθικές αξίες», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.

«Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως. Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου», πρόσθεσε επίσης η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στην «On Time».

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 11:58

Σχετικά Άρθρα

  • «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία
    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    «Η Δύναμη του Ονείρου»: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της δράσης του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία

    Η δράση «Η Δύναμη του Ονείρου», που διοργανώθηκε από τον Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννη Μελισσανίδη και το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία γεμάτη έμπνευση και ελπίδα, η οποία στόχευσε στη διάδοση των αξιών του αθλητισμού, της συνεργασίας, και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και σταθμούς σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κως, το Σουφλί και το Διδυμότειχο, η δράση άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις τοπικές κοινωνίες και στα νέα παιδιά.

    Η δράση είχε ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία των στόχων στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες να κυνηγήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες μέσα από τον αθλητισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με έντονη ανάγκη για υποστήριξη, όπως οι απομακρυσμένες περιοχές της Κω, του Σουφλίου και του Διδυμότειχου.

    1. Αρχαία Ολυμπία: Αφετηρία του ταξιδιού αποτέλεσε το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία. Η ιστορική περιοχή φιλοξένησε μια συγκινητική εκδήλωση για μαθητές και εκπροσώπους του τύπου, όπου ο αθλητισμός συνδυάστηκε με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, ως φορέας των Ολυμπιακών αξιών, μίλησε για το πνεύμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμπνέοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι.
    2. Θεσσαλονίκη: Η δράση συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την επίσκεψη της ομάδας στο δημοτικό σχολείο που φοίτησε ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Σε κλίμα συγκίνησης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν ‘’μαθητή του σχολείου τους’’ που κατάφερε το ακατόρθωτο, να μάθουν για την πορεία του προς το Ολυμπιακό μετάλλιο και να συνειδητοποιήσουν μέσα από τη δική του ιστορία τη σημασία της επιμονής και σκληρής δουλειάς για την επίτευξη των ονείρων.
    1. Σουφλί και Διδυμότειχο: Στις απομακρυσμένες περιοχές του Σουφλίου και του Διδυμότειχου, η δράση είχε ισχυρή κοινωνική διάσταση. Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές, η ομάδα του Ιωάννη Μελισσανίδη και του Ιδρύματος συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς και σχολεία για να προωθήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση των νέων. Δόθηκε έμφαση στη σημασία του αθλητισμού ως μέσο ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης και της συλλογικότητας, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών δεσμών.
    2. Κως: Στην Κω, όπου η νεολαία είναι το επίκεντρο της τοπικής κοινωνίας, η δράση εστίασε στη σύνδεση της αθλητικής πειθαρχίας με την εκπαιδευτική ανάπτυξη μέσα από την προσωπική ιστορία του Χρυσού Ολυμπιονίκη και το διαδραστικό τρόπο εξιστόρησης της ενώ η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενία Αναστασιάδου ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σπουδές και η ενασχόληση με τον πολιτισμό για την προσωπική εξέλιξη καθενός από εμάς.
    3. Σκουληκαριά (Άρτα) & Μολάοι: Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο απομακρυσμένο ιστορικό χωρίο του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραισκάκη και φυσικά τους Μολάους, όπου έζησε η Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου, εις μνήμη της οποίας δημιουργήθηκε το ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα με σκοπό τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την Κοινωνία σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Επιστημονική Έρευνα και το Κοινωνικό Έργο.

    Η συνέργεια του Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη με το Ίδρυμα Ευγενία Αναστασιάδου Σμυρναίου έδειξε πώς ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες θετικών αλλαγών στις ζωές των νέων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Οι νέοι εμπνεύστηκαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ενώ οι τοπικές κοινότητες απέκτησαν έναν νέο λόγο να επενδύσουν στο μέλλον τους μέσω του αθλητισμού και της παιδείας.

    melisan progr olump 2

    melisan progr olump 3

    melisan progr olump 4

    melisan progr olump 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Αρχ. Ολυμπία ο Xρυσός Oλυμπιονίκης ποδηλάτης Paolo Bettini
    Στην Αρχ. Ολυμπία ο Xρυσός Oλυμπιονίκης ποδηλάτης Paolo Bettini

    20 χρόνια μετά γιόρτασε το μετάλλιό του διασχίζοντας 1000χλμ. Επί ελληνικού εδάφους

    Στην Ελλάδα για ένα ποδηλατικό ταξίδι 12 ημερών επέστρεψε ο πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης από την Cecina και Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, Paolo Bettini, με σκοπό να γιορτάσει, 20 χρόνια μετά τον θρίαμβό του, το μετάλλιό του και τα 50α γενέθλιά του.

    Υπό τον τίτλο «Αθήνα 20 χρόνια μετά», ο Ιταλός ποδηλάτης διοργάνωσε αυτό το ταξίδι, διασχίζοντας μια διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων στην Ελλάδα, από τις 25 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

    Το Σάββατο, 31 Αυγούστου, έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου τον υποδέχτηκαν πολίτες και λάτρεις του ποδηλάτου, καθώς και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Τάκη Παρασκευόπουλο. Τον Ολυμπιονίκη συνόδευαν η σύζυγός του, καθώς και η κα Elena Konstantos, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας. Μάλιστα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συζήτησαν για την χρυσή πορεία του Ολυμπιονίκη και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι ο Bettini ξεκίνησε την Δευτέρα 25 Αυγούστου από το Λιτόχωρο, ακολουθώντας μια ποδηλατική διαδρομή 1000χλμ και ξαναζώντας πολλές από τις επιτυχημένες του ποδηλατικές στιγμές, ώστε να καταλήξει στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, για τον τερματισμό. Για τον χρυσό Ολυμπιονίκη, το ταξίδι αυτό έχει σκοπό την προώθηση του ποδηλατικού και αθλητισμού τουρισμού στη χώρα μας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Gravel ποδήλατό του είναι βαμμένο στα χρώματα της Ελλάδας και η φανέλα του αποτελεί πιστό αντίγραφο αυτής που φορέθηκε το 2004. Ο Battini έχει 71 νίκες ως επαγγελματίας ποδηλάτης αγωνιζόμενος από το 1997 έως το 2008. Εκτός από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 και του 2007.

    olumpia paolo bettini 2

    olumpia paolo bettini 3

    olumpia paolo bettini 4

    olumpia paolo bettini 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι διακοπές του Manolo στον Πύργο - Στον "πυρήνα" του ο χάλκινος Ολυμπιονίκης (photos)
    Οι διακοπές του Manolo στον Πύργο - Στον

    Ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί μέσα στον Αύγουστο, ο Εμμανουήλ Καραλής παίρνει τις ανάσες του στον Πύργο.

    Με την οικογένειά του στο πλευρό του, ο "Manolo" απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα της Ηλείας, τα μπάνια του, τα παγωτάκια του, τις παρέες και ότι άλλο όμορφο έχει ο "πυρήνας" του, όπως αναφέρει για την οικογένειά του και τον Πύργο.

    Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες που ο "Manolo" ανέβασε το instagram...

  • Πριμ 50.000 δολαρίων στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου στο Παρίσι
    Πριμ 50.000 δολαρίων στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του στίβου στο Παρίσι

    Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου είναι η πρώτη που πριμοδοτεί τους νικητές σε Ολυμπιακούς Αγώνες - Από το 2028 θα δοθούν χρήματα στους 2ους και 3ους

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μια διεθνής ομοσπονδία, εν προκειμένω αυτή του κλασικού αθλητισμού (στίβος), θα ανταμείψει όσους κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο.
    Συγκεκριμένα, τους νικητές των 48 Ολυμπιακών αγωνισμάτων του στίβου περιμένουν συνολικά 2.4 εκ. δολάρια, ήτοι 50.000 για κάθε νικητή. Στα ομαδικά αγωνίσματα το ποσό θα μοιράζεται μεταξύ των αθλητών/τριών που κατέκτησαν τη νίκη. Θυμίζουμε ότι ο Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε το χρυσό στο μήκος στο Τόκιο και είναι από τα φαβορί για τη νίκη και στο Παρίσι.
    Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή στο Παρίσι, ενώ η WA προτίθεται να ανοίξει ακόμα περισσότερο τις ανταμοιβές το 2028 στο Λος Άντζελες προσφέροντας πριμ και για όσους/ες κατακτήσουν αργυρά και χάλκινα μετάλλια.
    Σχετικά με την απόφαση της WA, ο πρόεδρός της Σεμπάστιαν Κόου, δήλωσε: «Η εισαγωγή των πριμ για τους νικητές είναι μια καίριας σημασίας απόφαση για τη διεθνή ομοσπονδία και το άθλημα και τονίζει την δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τους αθλητές και να αναγνωρίσουμε τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο που παίζουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πρόκειται για τη συνέχιση ενός ταξιδιού που ξεκίνησε το 2015. Όλα τα χρήματα που λαμβάνουμε από τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα επιστρέφουμε απ’ ευθείας στο άθλημα.

    Ξεκινήσαμε δίνοντας χρήματα στις εθνικές ομοσπονδίες προσφέροντας επιπλέον 5 εκ. δολάρια που καταλήγουν σε αναπτυξιακά προγράμματα. Πλέον, είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε τις προσπάθειες των αθλητών που θα κατακτήσουν χρυσά μετάλλια στο Παρίσι και δεσμευόμαστε ότι θα ανταμείψουμε όσους κατακτήσουν μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος στο Λος Άντζελες.

    Αν και είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε επακριβώς την αξία ενός χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου ή τη δέσμευση και στην αφοσίωση που χρειάζεται για να εκπροσωπήσεις της χώρα σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνει η αρχή και να εξασφαλίσουμε ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τις προσπάθειες των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστρέφουν απ’ ευθείας σε αυτούς και αυτές που συνεισφέρουν στο θέαμα που απολαμβάνει όλος ο πλανήτης».

    Αναμένεται η αντίδραση της ΔΟΕ στην αιφνιδιαστική για τον Τόμας Μπαχ και τους συνεργάτες του, ανακοίνωση της World Athletics.
  • Ο Ιωάννης Μελισσανίδης με τη «Δύναμη του Ονείρου» στην Αρχαία Ολυμπία
    Ο Ιωάννης Μελισσανίδης με τη «Δύναμη του Ονείρου» στην Αρχαία Ολυμπία

    Στην Αρχαία Ολυμπία θα βρεθεί ο Ιωάννης Μελισσανίδης την Πέμπτη 1/2/2024 όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της δράσης «Δύναμη του Ονείρου» στις 12.00 στην αίθουσα της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

    Ο σπουδαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης και το Ίδρυμα Ευγενία Σμυρναίου Αναστασιάδου με την χορηγική υποστήριξη της Anastassiadis Group, ενώνουν τις δυνάμεις τους σ’ ένα ξεχωριστό εγχείρημα με σκοπό την έμπνευση των νέων για την επίτευξη των στόχων τους.

    Με αφορμή τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και την συμπλήρωση 28 χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του στην Ατλάντα, ο Ιωάννης Μελισσανίδης και οι ομάδες των δυο φορέων θα επισκεφθούν σχολεία σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένα χωριά και θα συζητήσουν για την σπουδαία «Δύναμη του Ονείρου» που μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για την επίτευξη κάθε στόχου παρά τις φαινομενικές αντίξοες συνθήκες.

    Μετά την παρουσίαση στην Αρχαία Ολυμπία θα ακολουθήσουν οι επόμενοι προορισμοί όπως το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ρόδος, το Καστελόριζο, η Θεσσαλονίκη, οι Λειψοί κ.α.

    Η ομιλία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του ίδιου του αθλητή ο οποίος κατάφερε με την επιμονή και την αυτόφωτη δύναμή του να κερδίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις
ασκήσεις εδάφους, με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο (perfect ten) χαρίζοντας στην Ελλάδα την πρώτη νίκη στη γυμναστική, από το 1906.

  • Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας συνελήφθη για τον θάνατο της συζύγου του - Κατηγορείται πως την χτύπησε με το αυτοκίνητο
    Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας συνελήφθη για τον θάνατο της συζύγου του - Κατηγορείται πως την χτύπησε με το αυτοκίνητο

    Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Ρόαν Ντένις κατηγορείται από την αστυνομία ότι προκάλεσε το θάνατο της συζύγου του, χτυπώντας την με το αυτοκίνητο το Σάββατο. Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η 32χρονη γυναίκα υπέστη σοβαρά τραύματα και πέθανε στο νοσοκομείο της Αδελαΐδας.

    Τον Μάρτιο η δίκη

    Σε ανακοίνωση προστίθεται ότι ένας άνδρας, 33 ετών, συνελήφθη και κατηγορείται για πρόκληση θανάτου με επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση χωρίς τη δέουσα προσοχή και έκθεση σε κίνδυνο της ζωής.

    Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τον Μάρτιο που θα γίνει η δίκη. Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι ο άνδρας είναι ο γνωστός πρωταθλητής της ποδηλασίας και η γυναίκα είναι η σύζυγός του, Μελίσα Χόσκινς.

    Η Χόσκινς ήταν επίσης παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδηλασίας και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016.

    Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 2018 και έχουν δύο παιδιά.

    Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συμπολιτεία Ολυμπίας: Τιμή στους Έλληνες Ολυμπιονίκες Κωνσταντινίδη & Τσικλητήρα
    Συμπολιτεία Ολυμπίας: Τιμή στους Έλληνες Ολυμπιονίκες Κωνσταντινίδη & Τσικλητήρα

    Τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ποδηλασίας Αριστείδη Κωνσταντινίδη και του Στίβου (άλματα) Κώστα Τσικλητήρα, τίμησε η Συμπολιτεία Ολυμπίας σε μια σεμνή τελετή, εγκαινιάζοντας τους δυο πρώτους αφιερωματικούς χώρους ανάπαυσης και θέασης επί της διαδρομής «Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας" λίγο πριν τα χωριά Χειμαδιό και Σόπι του Δήμου Πύργου.

    Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στα έργα πρόσβασης, ενημέρωσης και πληροφόρησης, που έχουν ήδη γίνει επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» επισημαίνοντας: «Σήμερα ξεκινάμε ένα καινούργιο κεφάλαιο του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» με αυτούς τους δύο αφιερωματικούς χώρους. Τιμούμε αθλητές που μας έκαναν να κλάψουμε από χαρά και συγκίνηση, να γελάσουμε, να αισθανθούμε υπερήφανοι, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες!» Τόνισε ότι σε όλο το εύρος του Μονοπατιού θα υπάρχουν τέτοια αφιερώματα. Συνεχίζοντας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τις Τοπικές Κοινότητες Χειμαδιού και Σοπίου, το Δασαρχείο Πύργου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το πρόγραμμα Leader και τους προέδρους και τους πολίτες των χωριών για την άριστη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην υλοποίηση της κατασκευής αυτών των δύο πρώτων αφιερωματικών χώρων ανάπαυσης και θέασης και τιμής προς τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.

    Στο Χειμαδιό ήταν η πρώτη αφιερωματική στάση στον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ποδηλασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα, το 1896, τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη.

    Στον χρυσό Ολυμπιονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, λέγοντας ότι γεννήθηκε στο Λευκόνοικο της Κύπρου. Σύμφωνα με την ιστορία ήταν ο πρώτος που έφερε το ποδήλατο στην Ελλάδα. Ήταν ιδρυτής του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών και της Ποδηλατικής Εταιρείας Αθηνών, η οποία και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στους Αγώνες της Αθήνας το 1896. Ο Κωνσταντινίδης κέρδισε στον αγώνα ποδηλασίας δρόμου 87 χλμ. που διεξήχθη στη διαδρομή Αθήνα – Μαραθώνας - Φάληρο, με επίδοση 3.22.31.0. Παρόλο που το ποδήλατό του έσπασε στη διαδρομή και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει, κατάφερε να βγει πρώτος και έτσι να είναι ο μοναδικός Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης της Ποδηλασίας.

    Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει και η οποία έχει μοναδικό στόχο την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας του και επισήμανε ότι στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ στόχος θα είναι η ανάδειξη του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει από την αρχή τις δράσεις του Μονοπατιού και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται.

    Λίγο πριν το Τοπικό Διαμέρισμα Χειμαδιού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αφιερωματικού χώρου ανάπαυσης και θέασης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο και τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Χρήστο Μπουλούμπαση. Ενώ πριν το Σόπι έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αφιερωματικής πλάκας στον θρύλο του στίβου Κώστα Τσικλητήρα, από τον αντιδήμαρχο Πύργου κ. Γιάννη Αργυρόπουλο την πολυβραβευμένη πρωταθλήτρια στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, τον πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Λευτέρη Σταυρόπουλο και τον Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.

    Η κα Όλγα Βασδέκη αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, εξήρε τους αφιερωματικούς χώρους, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αυτοί οι χώροι όχι μόνο γιατί τιμούν τους Έλληνες αθλητές αλλά γιατί γίνονται παράδειγμα για τους νέους της επαρχίας να διαπρέψουν στον αθλητισμό. Αναφερόμενη στον Μεσσήνιο αθλητή Κώστα Τσικλητήρα, είπε, ότι γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο και πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 1913 από μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Κώστας Τσικλητήρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55. Ο Έλληνας αθλητής είχε κατακτήσει και 2 αργυρά ολυμπιακά μετάλλια στο Λονδίνο το 1908 στο ύψος και μήκος άνευ φοράς.

    Η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, και πρέσβειρα του #BE ACTIVE, η οποία έχει ενεργό συμμετοχή τα τελευταία 4 χρόνια στο Δρόμο της Εκεχειρίας, τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια που γίνεται.

    Οι χώροι αφιερωμάτων των δύο αθλητών έχουν δημιουργηθεί σε συνέχεια των έργων πρόσβασης, ενημέρωσης και γνωστοποίησης που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 9 χρόνια επί της διαδρομής: «Ήλιδα-Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι χώροι ανάπαυσης και θέασης, οι οποίοι θα λειτουργούν και ως τοπόσημα και θα ονοματίζονται σε Έλληνες Ολυμπιονίκες, Ολυμπιακές αξίες αλλά και σε αθλητές που άφησαν βαθιά χαραγμένο το στίγμα τους στον αθλητισμό.

    Στους δύο χώρους ανάπαυσης περιλαμβάνονται πετρόκτιστες κρήνες, καθιστικά, παρτέρια με φυτεύσεις, ενημερωτικές πινακίδες που πληροφορούν τον περιπατητή, τον διαβάτη, τον αθλητή και τον κάθε ενδιαφερόμενο για το πού βρίσκεται καθώς και πόσο απέχει από το κάθε χωριό, τι υπηρεσίες του προσφέρονται και πού. Ο καθένας μπορεί σκανάροντας την πινακίδα να μπει στη σελίδα του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» και να ενημερωθεί γενικότερα.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, η παγκοσμιονίκης του TAE KWON DO κα Μαρία Καρπαθάκη, η παγκοσμιονίκης και ολυμπιονίκης του Στίβου στο τριπλούν κα Όλγα Βασδέκη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ.κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο πρ. υπουργός και βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Βασίλης Σεϊντής, η εκπρόσωπος του Μοντέρνου Πεντάθλου κα Νεκταρία Κωνσταντίνου, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων Χειμαδιού και Σοπίου κ.κ. Χρήστος Μπουλούμπασης και Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας και κάτοικοι των δύο χωριών.

    monopati ekex nees staseis 3

    monopati ekex nees staseis 2

    monopati ekex nees staseis 4

    monopati ekex nees staseis 5

    monopati ekex nees staseis 6

    monopati ekex nees staseis 7

    monopati ekex nees staseis 8

    monopati ekex nees staseis 9

    monopati ekex nees staseis 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Με έμαθες να αγαπώ και να νιώθω ευλογημένη»: Έξι μήνες από τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη - Η τρυφερή ανάρτηση της Δώρας Τσαμπάζη
    «Με έμαθες να αγαπώ και να νιώθω ευλογημένη»: Έξι μήνες από τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη - Η τρυφερή ανάρτηση της Δώρας Τσαμπάζη

    Έξι μήνες συμπληρώνονται από τον θάνατο του ασημένιου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ο οποίος πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2022 από μια επιθετική μορφή καρκίνου.

    Η σύζυγος του, Δώρα Τσαμπάζη με μια τρυφερή ανάρτηση στο instagram τον ευχαρίστησε για όσα της έδωσε και αναφέρθηκε στο πώς βίωσε αυτούς τους μήνες που δεν βρισκόταν στο πλευρό της.

    «Αύριο ξημερώνουν 6 μήνες χωρίς εσένα. Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα πένθους. Αγάπησα τόσο πολύ τη ζωή μου μαζί σου. Όμως με έμαθες να αγαπώ και να νιώθω ευλογημένη για όσα συνεχίζω να έχω. Τα παιδιά μας, τις στιγμές μας, έναν έρωτα που θα ζήλευαν οι καλύτεροι ποιητές στον κόσμο. Και έτσι καταφέρνω να αγαπώ και το τώρα.

    Το διάστημα που λείπεις, πήρα τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής μου. Μα αυτό που έμαθα περισσότερο είναι πόση δύναμη έκρυβα μέσα μου και πόσο μεγάλη ανάγκη είχα την αγάπη που εισέπραξα να την μετουσιώσω σε ενσυναίσθηση στους γύρω μου. Σε ευχαριστώ λοιπόν για όσα μου έδωσες και όσα συνεχίζεις να μου δίνεις από εκεί ψηλά. Εύχομαι κάπου εκεί κοντά στα αστέρια που λάμπουν τη νύχτα, να πετάς ανάμεσα στο φως και να μου χαμογελάς…».

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο