Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:24

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Αιγυπτίου ομολόγου του. Όπως ανακοινώθηκε, κατά την επίσκεψή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόταν από τον υποστράτηγο 'Αγγελο Χουδελούδη και τον υποναύαρχο Φραγκίσκο Λελούδα καθώς και τον ακόλουθο 'Αμυνας της Ελλάδας στο Καΐρο Πλοίαρχο Γεώργιο Χατζή.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον υπουργό 'Αμυνας της Αιγύπτου στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', τον πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο Νικόλαο Γαριλίδη, τον γενικό πρόξενο Αλεξάνδρειας Αθανάσιο Κοτσιώνη, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννη Σιόκα και την πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (1909) και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄» Δρ. Ειρήνη-Λιλίκα Παντελή Θλιβίτου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του δολοφονηθέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μουχάμαντ Ανουάρ ας-Σαντάτ.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον υπουργό 'Αμυνας και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.
Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εδραίωσης της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους.
Κατά την συνάντηση του με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο που επιτελείται από το παλαίφατο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Πόλεως του Αλεξάνδρου, το οποίο παράλληλα με το μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό ποιμαντικό του έργο, διαφυλάσσει το ένδοξο Ελληνικό παρελθόν στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας επάξια μια αδιάλειπτη ελληνική παρουσία 2.300 χρόνων.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου περιηγήθηκε στους ιστορικούς της χώρους και ενημερώθηκε για το μοναδικό της πλούσιο αρχείο.
Κατά τις συναντήσεις του με μέλη των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον καταλυτικό τους ρόλο στη διατήρηση του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους Έλληνες που μένουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 10:11

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας
    σε Viral
    Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

    Σκύλος «κατέκτησε» τη δική του… πυραμίδα. Δείτε το βίντεο που έγινε viral.

    Έτριβε τα μάτια του ένας άνδρας την ώρα που έκανε «παρά πέντε» στην Αίγυπτο, όταν αντίκρισε ότι στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρισκόταν ένας… σκύλος.

    Οι πτήσεις «παρά πέντε» πάνω από τις 118 πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο περιήγησης, καθώς η αναρρίχηση στα μνημεία φυσικά απαγορεύεται.

    Την ώρα, λοιπόν, που ο Άλεξ Λανγκ πετούσε πάνω τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε κίνηση στην κορυφή της. Ζουμάροντας στον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η κορυφή της πυραμίδας είδε έναν σκύλο που… κυνηγούσε πουλιά.

    Αν και παραμένει άγνωστο πώς κατάφερε ο σκύλος να σκαρφαλώσει σε μία τόσο ψηλή πυραμίδα, τα σχόλια στα social media πήραν «φωτιά».

    «Δεν είναι σκύλος. Αυτός είναι ο αιγυπτιακός θεός Anubis Θεωρείται ο οδηγός των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή και ο προστάτης των τάφων. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάνω από την πυραμίδα», έγραψε με χιούμορ χρήστης του Χ.

    «Αυτή είναι η δική του πυραμίδα τώρα. Την κατέκτησε» αστειεύτηκε άλλος.

    «Αυτοί οι κυβόλιθοι είναι τεράστιοι. Είναι μια τρελή ανάβαση για έναν σκύλο. Δεν έχω πειστεί», σημείωσε ένας τρίτος.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα
    Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα

    Το Κάιρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν θα δεχτεί να υπάρχει ισραηλινός στρατός στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα νότια σύνορα της Γάζας

    Η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
    Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
    Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)
    Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)

    Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου

    Τουλάχιστον 14 νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην επαρχία Ασιούτ, στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
    Το τριώροφο κτίριο κατέρρευσε τη Δευτέρα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, και σωστικά συνεργεία αναζητούσαν εγκλωβισμένους στα ερείπια για περισσότερες από 24 ώρες.
    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσάμ Σαάντ επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και να στηριχθούν οι τραυματίες και οι οικογένειες που έμειναν άστεγες.

    Διαβεβαίωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα ρίξει φως στα αίτια της κατάρρευσης. «Τα γειτονικά σπίτια επιθεωρήθηκαν ώστε να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, στην οποία επισημαίνεται πως εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί

    «Κραυγή αγωνίας» από τους παράγωγους για τα αδιάθετα πορτοκάλια – Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει είδος πολυτελείας.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών, ενώ τα πορτοκάλια μένουν άκοπα πάνω στα δέντρα, την στιγμή που οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πάνε καλά.
    Ο λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Αίγυπτο, από όπου κάνουμε εισαγωγή.
    Ο πορτοκαλοπαραγωγός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών.
    «Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

    Ο κ. Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

    «Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

    Τα προβλήματα:

    -Δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή +
    -Κανένα ενδιαφέρον και για εξαγωγές = άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δένδρα
    -(υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για παραγωγούς)

    Το… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι

    1 κιλό πορτοκάλια Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά+ κοπτικά, μεταφορικά κ.ά στο χυμοποιείο φτάνει στα 20 λεπτά

    -Για 1 κιλό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα 2€ κόστος

    Όμως, αυτή την στιγμή η τιμή του χυμού παγκοσμίως φτάνει στα: 8,70€ /κιλό

    Έχει εκτοξευθεί η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

    Μικρή ατομική συσκευασία

    2023: 0,43 €

    2024: 0,66 €

    + 0,23 € ή + 53,5%

    Οικογενειακή συσκευασία λίτρου

    2023: 1,72 €

    2024: 2,74 €

    + 1,02 € ή + 59,3%
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο
    Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο

    Τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα

    Από σήμερα 10 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών για εργάτες γης από την Αίγυπτο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

    Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου

    Η Συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές στη διαδικασία

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

    α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

    β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Πηγή: In.gr
  • Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο
    Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο

    Ανοίγει το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αφρικανική χώρα.

    Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

    Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής: α) οι θέσεις των πέντε χιλιάδων (5.000) εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 για την υποβολή από τους εργοδότες των αιτημάτων τους.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει: «Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας.

    Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Κάιρο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σηματοδοτεί τη βούλησή μας για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2022, από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, για την κάλυψη των κενών του πρωτογενούς τομέα.

    Η συνεργασία βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου».

    Πηγή: cnn.gr

  • Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους
    Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους

    Μέχρι σήμερα, υπήρχαν μόνο υποθέσεις για το πώς μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή τους - Επιστήμονες θεωρούν τώρα ότι το μυστικό κρύβεται στο Νείλο

    Αποτελούν ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό τους αρχαιολόγους για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν στο... πουθενά, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Πρόκειται για τις 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, για τις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο υποθέσεις για το πώς μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους.

    Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Wilmington, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι πυραμίδες χτίστηκαν με την βοήθεια ενός παραπόταμου του Νείλου, ο οποίος σήμερα είναι κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής.

    Το BBC, που παρουσιάζει τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας, εξηγεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πυραμίδες πιθανότατα χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου παραπόταμου του Νείλου.

    Σημειώνεται ότι, επί πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

    Ωστόσο, μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», υπογραμμίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Eman Ghoneim.

    Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν δορυφορικές εικόνες της περιοχής, ισχυρίζονται ότι οι διάσημες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου, που σήμερα πλέον δεν υπάρχει. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία λογική εξήγηση για το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου στην Αίγυπτο.

    Εν συνεχεία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την παρουσία στοιχείων ύπαρξης ποταμού και πρώην καναλιών κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της γης.

    Η ανάλυση τους εξέπληξε καθώς, όπως ισχυρίζονται, επιβεβαίωσε την παρουσία ενός πρώην παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι πλέον καλυμμένος από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    Το γεγονός ότι αυξήθηκε η συσσώρευση άμμου λόγω των ανέμων, η οποία συνδέεται με μια μεγάλη ξηρασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση αυτής της προέκτασης του Νείλου.

    Την ίδια ώρα, αυτό το γεωλογικό γεγονός, θα μπορούσε να εξηγήσει την τοποθέτηση 31 πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένου και του εντυπωσιακού συγκροτήματος της Γκίζας, σε αυτό το αφιλόξενο έδαφος της Σαχάρας, καθώς θα ήταν εύκολη η πρόσβαση στη περιοχή μέσω του παραπόταμου του Νείλου την εποχή της ανέγερσής τους.

    «Αυτό θα είχε ζωτική σημασία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών», δήλωσαν οι ερευνητές προσθέτοντας: «Το μεγαλύτερο τμήμα των πυραμίδων στην Αίγυπτο είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της ερήμου, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία εξήγηση που να δικαιολογεί γιατί έχουν κτιστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

    Η έρευνα των επιστημόνων αναφέρει επίσης: «Εδώ χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, σε συνδυασμό με γεωφυσικά δεδομένα και εκτενή μελέτη του εδάφους, για να διερευνήσουμε την υπόγεια δομή και ιζηματολογία στην κοιλάδα του Νείλου, δίπλα σε αυτές τις πυραμίδες. Εντοπίζουμε τμήματα ενός μεγάλου εξαφανισμένου παραπόταμου του Νείλου, τον οποίο ονομάζουμε «Ahramat», που εκτείνεται στους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πυραμίδων.

    Πολλές από τις πυραμίδες έχουν διαβάσεις που οδηγούν εκεί όπου τα νερά του ποταμού έρρεαν κάποτε και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως «λιμάνια» κατά μήκος του Αhramat.

    Για τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο παραπόταμος του Νείλου «Ahramat» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των μνημείων ως υδάτινος διάδρομος για την μεταφορά εργατών και οικοδομικών υλικών στην τοποθεσίες όπου κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου.

    Δείτε βίντεο: Πυραμίδες της Αιγύπτου: Επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τρόπου κατασκευής τους

    Πηγή: Protothema.gr

  • Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση – Τι ζητούν οι παραγωγοί

    Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    ην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από τις αθρόες εισαγωγές στην ΕΕ αιγυπτιακών πορτοκαλιών και την διερεύνηση της Αιγύπτου για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγ ζητούν οι παραγωγοί της Αργολίδας.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 βουλευτές (Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α.) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (Ματζούνης Ι.) να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

    Σε σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Τα αιτήματα

    Τα αιτήματα που προωθούν οι παραγωγοί και συνεταιρισμοί της Αργολίδας είναι τα εξής:

    • Στήριξη εισοδήματος παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από Αίγυπτο.

    Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31€/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

    • Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ

    Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο