«Κοκκινίζουν» βόρειος, ανατολικός και κεντρικός τομέας - Μεγάλος προβληματισμός στους κόλπους της επιτροπής για τα επόμενα βήματα
Η αύξηση των κρουσμάτων, οι τοπικές εστίες της επιδημίας, η διασπορά του στελέχους με τη βρετανική μετάλλαξη, προβληματίζουν πολύ τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αρκετούς εξ αυτών να θεωρούν ότι ουσιαστικά «σβήνεται» και ξανασχεδιάζεται από την αρχή το αδρό σχεδιάγραμμα της επιστροφής στη μερική κανονικότητα για την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία που είχε γίνει για τον Φεβρουάριο.
Την περασμένη Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είχε γίνει σαφές πως οι μαθητές Γυμνασίων θα επιστρέψουν στα θρανία τους, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες τηλεκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα και πως οι μαθητές Λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες όπου δεν καταγράφεται «κόκκινη» περιοχή. Πλέον, αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει, καθώς εκτός του ότι έχουν αυξηθεί οι «κόκκινες» περιοχές, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα εκπαιδευτικές μονάδες, από δημοτικά μέχρι Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 609 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 141 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ δημιουργούν τα δεδομένα για τους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού. Προχθές έγιναν 77 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο από τις 150 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και χθες εισήχθησαν 71 ασθενείς σε σύνολο 135, δηλαδή το 54% των χθεσινών εισαγωγών έγινε στην Αττική.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.445 ασθενείς, εκ των οποίων οι 274 διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, με 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid κατειλημμένες στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη.
Στην κεντρική Μακεδονία, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα του λεκανοπεδίου, έχοντας υποχωρήσει στα 951, οι νοσηλευόμενοι είναι 331 σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 88 σε ΜΕΘ.
Πέρα από το λεκανοπέδιο, ο υπουργός κατονόμασε οκτώ ακόμα περιοχές που «κοκκινίζουν» από το επιδημιολογικό τους φορτίο και για τις οποίες θα σημάνει ακόμη πιο δυνατά ο συναγερμός των μέτρων.
Όπως είπε, περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού, εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας.
Επίσης, προβληματίζουν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική,
Η Θεσσαλονίκη με 74 κρούσματα διατηρεί τη σταθερή της πορεία, όπως μαρτυρά και η παρουσία του ιού στα λύματα της πόλης, με την αγωνία όμως να εκτοξεύουν τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί και στη βόρεια Ελλάδα.
Τέλος, χθες καταγράφηκαν 32 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 5.724. Το 61% των θυμάτων της επιδημίας, και κυρίως του δεύτερου επιδημικού κύματος, καταγράφηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κατέληξαν 3.472 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19, σε σύνολο 5.692 νεκρών, δίνοντας στη βόρεια Ελλάδα την αρνητική, και θλιβερή, "πρωτιά" στην επικράτεια σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών της επιδημίας.
Το πιο μελανό, και "θανατηφόρο" χρονικό διάστημα της δεύτερης φάσης της επιδημίας είναι αυτό που ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Κατά το τρίμηνο αυτό έχει καταγραφεί το 90% των συνολικών θανάτων, με τους περισσότερους να συμβαίνουν τον περασμένο Δεκέμβριο (2.213). Άλλοι 1.924 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο κορωνοιός τον περασμένο Νοέμβριο, και 962 είναι τα θύματα της επιδημίας μέσα στον Ιανουάριο.