Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα: «Μέχρι το Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 700.000 άνθρωποι, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πρωτοεμβολιαζόμενων 6,5%. 230.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Στόχος μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχει εμβολιαστεί το 80% των άνω των 18. Σε αντίθεση στη Γερμανία έχουν λάβει τη πρώτη δόση 3,3 εκατομμύρια πολίτες και περίπου 1,7 εκ. και τη δεύτερη. Το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 4%».
«H Ελλάδα ποντάρει σε εμβολιασμένους τουρίστες»
«Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν το συντομότερο την επανεκκίνηση του τουρισμού τους επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα κυρίως εμβολιασμένων τουριστών. Με το Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν ήδη δρομολογηθεί διμερείς συμφωνίες» , γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η ιστοσελίδα tagesschau.de.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί: «Για μια χώρα που ζει από το τουρισμό η μεταφορά του ιού ή ενός μεταλλαγμένου στελέχους από τουρίστες προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρχές του μηνός ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη δημιουργία ενός αμφίδρομου "ταξιδιωτικού διαδρόμου" Ελλάδας-Ισραήλ. Όμως ακριβώς εδώ έγκειται η δυσκολία. Την ώρα που στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ⅓ του πληθυσμού, στην Ελλάδα έχει κάνει τη πρώτη δόση του εμβολίου το 7% και τη δεύτερη το 3% του πληθυσμού.
Σε συμφωνία με το Ισραήλ ήρθε ωστόσο και η Λευκωσία που παρουσιάζει παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με την Ελλάδα. Κύπρος και Ελλάδα ανήκουν επομένως στις χώρες που δημιούργησαν τετελεσμένα, την ώρα που η ΕΕ συζητά ακόμα για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο μεταξύ η Ελλάδα σχεδιάζει συμφωνίες και με άλλες τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού στους στόχος είναι μια συμφωνά με τη Βρετανία ή ακόμα και τις ΗΠΑ».