«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τις εντολές των επιστημόνων», δηλώνουν πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας στο ethnos.gr
Στο κρισιμότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, όσον αφορά στο οριστικό άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται και πολλοί ισχυρίζονται ότι θα έχουμε «τσουνάμι κρουσμάτων», εάν ανοίξουν τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα από τις 16 Μαρτίου. «Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι μαθητές έχουν μείνει πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από τις αίθουσες και τους δασκάλους τους αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε τις εντολές των επιστημόνων. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά…», τονίζουν στο ethnos.gr παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι στις επόμενες 15 μέρες είναι πιθανό να ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ένα ζήτημα, που απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας είναι η Γ΄ Λυκείου καθώς τα παιδιά έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις και υπάρχουν φόβοι ότι στα εξεταστικά κέντρα θα φτάσουν «μαθητές δύο ταχυτήτων», γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ζητήματα νομικής φύσεως. Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να αναπληρώσει χαμένο διδακτικό χρόνο με δια ζώσης μαθήματα είτε με παράταση του διδακτικού έτους είτε με άλλα μέτρα. Το θέμα αυτό ήδη έχει τεθεί και, όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, «η επιμήκυνση του σχολικού έτους “έχει πέσει στο τραπέζι” και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά το υπουργείο θα αποφασίσει όταν θα έχει πλήρη εικόνα με τον τρόπο που θα είναι καλύτερος για τους εκπαιδευόμενους».
Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα. Και πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει στην παράταση - για λίγες μέρες - του διδακτικού έτους προκειμένου να συμπληρώσουν οι μαθητές, κατά το δυνατό, τα εκπαιδευτικά κενά που είχαν λόγω της τηλεκπαίδευσης. Όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν κανονικά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εξεταστέα ύλη, καθώς έχει μειωθεί ικανοποιητικά.
Μητσοτάκης: Υπομονή δύο εβδομάδες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή για δύο εβδομάδες ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τη Δευτέρα με δηλώσεις της δεν απέκλεισε την παράταση του lockdown. Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. «Αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» είπε η κυρία Ράπτη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν την Παρασκευή.
Από την πλευρά των επιστημόνων υπάρχει διχογνωμία για το άνοιγμα των σχολείων. Να δοθεί προτεραιότητα στη Γ' Λυκείου λόγω πανελλαδικών, λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων αν ανοίξουν τα σχολεία, λέει ο Γιώργος Παυλάκης, ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κυρία Παγώνη, προτείνει ν΄ ανοίξουν άμεσα όλα τα σχολεία, η οποία συμπλήρωσε ότι :«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε έτσι, οι πολίτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην προηγούμενη καθημερινότητα και κοινωνική ζωή, παρά την επιβολή του σκληρού lockdown. Σημείωσε μάλιστα πως είναι επιτακτικό να ανοίξουν για λόγους ψυχολογικής στήριξης των μαθητών. «Είναι αδύνατον να κρατήσεις τα παιδιά και τους νέους μέσα στο σπίτι», υπογράμμισε.
Πηγή: Εthnos.gr