Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 14:51

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί υψώνουμε χαρταετούς, τι συμβολίζει η λαγάνα και τι θα γίνει φέτος

Γράφτηκε από τον

Καθαρά Δευτέρα και μπορεί οι χαρταετοί να μείνουν καθηλωμένοι στη Γη του κορονοϊού, όμως οι ψυχές πετάνε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι που αχνοφαίνεται, σαν τρενάκι που έρχεται από τη βαθιά σκοτεινή σήραγγα και μας κάνει ν' αναθαρρεύουμε…

Καθαρά Δευτέρα και… «…Κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι και κάποτε γαλάζιοι, οι χάρτινοι αετοί λυσίκομοι και με μακριές ουρές, πετούν επάνω από την πόλη…». Οι χαρταετοί του Ανδρέα Εμπειρίκου χρειάζονται στις μέρες μας την ποίηση για να απογειωθούν, αφού η πεζή και ζοφερή πραγματικότητα τους κρατάει καθηλωμένους στη Γη του κορονοϊού… Όμως ο λαός δεν μένει με τα πόδια στη γη πάντα, του αρέσει να «πετάει» και να γλεντάει και να ζει την κάθε μέρα του σαν γιορτή, σαν Καθαρή Δευτέρα, σαν Πάσχα και Χριστούγεννα και δεν λογαριάζει κορονοϊούς και φόβους και πανδημίες όταν έχει μπροστά του λίγο κρασί, λίγο ψωμί και παρέα (στον επιτρεπτό αριθμό ατόμων) καλή.

Η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομά της από τους χριστιανούς και σηματοδοτεί την πνευματική και σωματική «κάθαρση». Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους από το φαγοπότι της αποκριάς. Επίσης μια λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα «Κούλουμα» που η ρίζα τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «Culumus» και σηµαίνει αφθονία.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (50 μέρες), της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Κι επειδή για τον Έλληνα γιορτή και χαρά και σχόλη, αλλά και πένθος και βάσανο σημαίνουν φαγητό και στρωμένο τραπέζι, τα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνουν νηστίσιμα: Ελιές, τουρσιά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, θαλασσινά, φασόλια λαδερά, όστρακα, ταραμοσαλάτα....

Από το ξημέρωμα για μια λαγάνα

Τα νηστίσιμα φαγητά συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος ψωμιού χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα, πεπλατυσμένο για να ψήνεται εύκολα. Η ιστορία της έχει βαθιές τις ρίζες της στη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται» δηλαδή: «Λαγάνες γίνονται». Ο Οράτιος σε κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών». Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Παιδάκι, θυμάμαι, ουρές ατέλειωτες από νοικοκυραίους στους φούρνους της γειτονιάς για να πάρουν ζεστή την πρωινή λαγάνα. Στο φούρνο του Νίκου του Σιόγκα στον Τύμβο του Μαραθώνα στηνόταν γλέντι από βραδύς μέχρι την επομένη το μεσημέρι. Οι πελάτες έφταναν μέχρι τη θάλασσα στον Άγιο Παντελεήμονα περιμένοντας καρτερικά για μια λαγάνα που μοσχομύριζε ξυλόφουρνο, μεράκι και χρόνους παλιούς που πέρασαν και χάθηκαν πια.

Με ζύγια και ουρά πλουμιστή

Καθαρά Δευτέρα, χωρίς χαρταετό είναι Πάσχα χωρίς Ανάσταση! Τώρα ποιος θα πετάξει χαρταετό εφέτος από μπαλκόνια και ταράτσες, είναι άλλο θέμα. Ευτυχείς και προνομιούχοι οι κάτοικοι της περιφέρειας και εξοχικών περιοχών.

Το ταξίδι του χαρταετού στο χρόνο άρχισε από τις χώρες της Ανατολής, και μάλλον όπως λέγεται από την Κίνα. Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. Στην ελληνική χριστιανική παράδοση το πέταγμα του χαρταετού γίνεται την Καθαρά Δευτέρα που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Ο χριστιανικός συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού είναι το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο να πετάει στα ουράνια και έτσι με την ανύψωση του χαρταετού στον ουρανό το ανθρώπινο πνεύμα έρχεται κοντά στον Θεό.

Αρχικά το υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι. Καλή τύχη σ’ όποιον «αμολύσει» τον αετό του, λοιπόν…

Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Εκτός από τα πανελλαδικά έθιμα υπάρχουν και τοπικά, που και σ’ αυτά η πανδημία έχει απλώσει το δίχτυ της και τα κρατάει (και) για φέτος στις αναμνήσεις των νοσταλγών τους. Ας θυμηθούμε κάποια:

Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Έθιμο που έρχεται από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών από τους Τούρκους. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Μπουρανί στον Τύρναβο. Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους μπουρανίδες.

Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.

Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς σκοπούς.

Στον Αρχάγγελο της Ρόδου οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας κορυφώνονται με τα «μουζώματα» και τα «αλευρώματα» , παράλληλα με το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και την σάτιρα.

Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.

Στα Μεγάλα Καλύβια, του νομού Τρικάλων, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και για παραπάνω από έναν αιώνα γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου.

Στον Πεντάλοφο Κοζάνης, οι ντόπιοι δεν πετούν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, αλλά αυτοσχέδια, μικρά αερόστατα που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι.

Στη Βόνιτσα, αναβιώνει κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο του Γληγοράκη.

Το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει στο χωριό Κάινα του δήμου Αποκορώνου στην Κρήτη.

Αυτά προ κορονοϊού. Και πέρυσι πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα είχαν ματαιωθεί αφού μόλις μπαίναμε στο δύσκολο μονοπάτι της πανδημίας· κι εφέτος όλα τα δρώμενα έχουν παραμείνει ζωντανά μοναχά στο νου όσων τα έζησαν και προσέχουν για να τα ξαναζήσουν. Καλή Καθαρή Δευτέρα και η Ανάσταση πλησιάζει!

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 13:20

Σχετικά Άρθρα

  • Το έθιμο της κουλούρας αναβίωσε από το Δήμο Ήλιδας με έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου στην Τοπική Κοινότητα Αυγείου
    Το έθιμο της κουλούρας αναβίωσε από το Δήμο Ήλιδας με έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου στην Τοπική Κοινότητα Αυγείου

    Το έθιμο της Κουλούρας που μετρά πάνω από 130 χρόνια ζωής, αναβίωσε και φέτος στην τοπική κοινότητα Αυγείου, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου ανήμερα της εορτής του, έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Ήλιδας μέσω της Τοπικής Κοινότητας και του προέδρου της κ. Γιώργου Προκόπη και σε αγαστή συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

    Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από το πρωί με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο κοιμητήριο Αυγείου, όπου κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν και στη λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους του χωριού, συνοδεία 6 αλόγων.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην κεντρική πλατεία της κοινότητας ξεκίνησε και η μεγάλη εκδήλωση, που περιελάμβανε και το δρομικό αγώνισμα «Τρέξιμο της Κουλούρας» σε ηλικιακές κατηγορίες.

    Μάλιστα, δεκάδες αθλητές έτρεξαν τη μεγάλη διαδρομή Αρχαία Ήλιδα – Αυγείο, ενώ παράλληλα μικρά παιδιά έτρεξαν εντός του χωριού, κρατώντας ζωντανό το μακραίωνο έθιμο.

    Εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού και των όμορων κοινοτήτων πλημμύρισαν τους δρόμους του Αυγείου, αγκαλιάζοντας το δρώμενο που χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει και ενισχύεται. Στον φετινό αγώνα, μάλιστα, συμμετείχαν περισσότεροι από 90 αθλητές.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που αγκάλιασε το έθιμο της περιοχής, τόνισε ότι ο Δήμος στέκεται και θα στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που τιμούν τις παραδόσεις μας, παρέχοντας κάθε βοήθεια. Όπως επεσήμανε: Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις πρέπει να μεταλαμπαδευτούν από τους παλιούς στους νέους, μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις».

    Ο Πρόεδρος του Αυγείου κ. Γιώργος Προκόπης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Δήμο Ήλιδας για την πολύτιμη βοήθειά που προσέφερε στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

    Στην μεγάλη εορτή του Αυγείου, το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, τα μέλη της δημοτικής αρχής Ήλιδας κ. Κώστας Τσεριώνης – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος – Αντιδήμαρχος Πηνείας, καθώς και η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κα Ρόη Αντωνοπούλου.

    Όλοι τους απένειμαν τα μετάλλια και τα κύπελλα στους μικρούς και μεγάλους νικητές των κατηγοριών, οι οποίοι έλαβαν και την παραδοσιακή κουλούρα του Αγίου Γεωργίου.

    Augeio 2

    Augeio 3

    Augeio 4

    Augeio 5

    Augeio 6

    Augeio 7

    Augeio 8

    Augeio 9

    Augeio 10

    Augeio 11

    Augeio 12

    Augeio 13

    Augeio 14

    Augeio 15

  • Γαστούνη: Τίμησαν το θαύμα της Παναγίας Καθολικής - Έκαψαν τον “Αράπη”
    Γαστούνη: Τίμησαν το θαύμα της Παναγίας Καθολικής - Έκαψαν τον “Αράπη”

    Τρίτη του Πάσχα και όπως κάθε χρόνο στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Καθολικής (μνημείο του 12ου αιώνα) στη Γαστούνη, εορτάστηκε λαμπρά η Σύναξη της «Παναγίας της Καθολικής», για την ανάμνηση του θαύματος στην πόλη της Γαστούνης κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (το 1767).

    Παράλληλα τηρήθηκε και το έθιμο της καύσης του Αράπη με εντυπωσιακά βεγγαλικά και το κρεμασμένο από τον πύργο - καμπαναριό. ομοίωμα να εκρήγνυται.

    Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Έλενα Κουντουρά, ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής κ.α.

    Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, η Καύση του Αράπη και η λιτάνευση της ιερής εικόνας.

    Ιστορική αναδρομή

    Σύμφωνα με τον θρύλο την Δευτέρα του Πάσχα του 1767, εορτή της Παναγίας μας και ξημερώνοντας η Τρίτη του Πάσχα αναμενόταν μεγάλο κακό σαν εκδίκηση στους ραγιάδες που άρχισαν να επαναστατούν κατά των Οθωμανών κατακτητών. Ο Πασάς της περιοχής θέλοντας να τιμωρήσει τους Έλληνες για την ανυπακοή τους, έστειλε έναν ανώτερο στρατιωτικό τον αποκαλούμενο «Αράπη», με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα αυτός εξαφανίσθηκε. Το περιστατικό αυτό γέμισε τρόμο και αγωνία τους υπόδουλους Έλληνες και κατοίκους της Γαστούνης, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει επάνω τους. Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής με επικεφαλής τον Ιερό Κλήρο, ξενύχτησαν προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωί «ο Αράπης», βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της Εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα.

    Όταν συνήλθε διηγήθηκε μία ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο «Αράπης», μόλις πήγε να χτυπήσει την Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία από εκεί που καταγόταν. Συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον Ιερό Ναό στους κατοίκους της περιοχής μαζί με μεγάλη γεωργική έκταση και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί. Το δε «κάψιμο του Αράπη», κρεμασμένο στο κωδωνοστάσιο του Ναού και γεμάτο πυροτεχνήματα αυτή την ημέρα, που φέτος για τεχνικούς λόγους δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να κατασκευασθεί, συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής της Γαστούνης, από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ.

    Katholiki 2

    Katholiki 3

    Katholiki 4

    Katholiki 5

    Katholiki 6

    Katholiki 7

    Katholiki 8

    Katholiki 9

    Katholiki 10

    Katholiki 11

    Katholiki 12

    Katholiki 13

  • Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο
    Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο

    Την Κυριακή του Πάσχα είθισται να σουβλίζουμε τον οβελία. Το εν λόγω έθιμο συνδέεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γη της Επαγγελίας ο Μωυσής, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε από κάθε οικογένεια να θυσιάσει ένα αρνί και με το αίμα να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού, που εκείνο το βράδυ θα έφερνε τον θάνατο στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας, που δεν θα είχε – με αυτό το αίμα του αρνιού – σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά το πλήθος ενός εκατομμυρίου Εβραίων βγήκε από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

    Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

    O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

    Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού - Τι να προσέχετε
    Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού - Τι να προσέχετε

    Τι πρέπει να κάνουμε αν ο χαρταετός μας μπλεχτεί σε καλώδια

    Χρήσιμες συμβουλές για το αγαπημένο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, το πέταγμα του χαρταετού, δίνει στους πολίτες ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

    Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμβουλεύει τους πολίτες να μην πετούν το χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπή της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

    Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

    1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.

    2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

    Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καθαρά Δευτέρα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Τα μέτρα της Τροχαίας
    Καθαρά Δευτέρα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Τα μέτρα της Τροχαίας

    Σε εξέλιξη είναι η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και οι δυνάμεις της Τροχαίας βρίσκονται επί ποδός για να διευκολύνουν την αναχώρηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής (15/3) μέχρι τις 6 το απόγευμα πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 59.874 αυτοκίνητα (32.500 από την Αθηνών - Κορίνθου και 27.374 από την Αθηνών - Λαμίας).

    Αυξημένη η κίνηση σε ΚΤΕΛ και στον Πειραιά

    Την ίδια στιγμή, με πληρότητα 100% και έκτακτα δρομολόγια αναχωρούν τα ΚΤΕΛ για πολλές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως την Πάτρα. Πιο συγκεκριμένα το τριήμερο θα αναχωρήσουν 400 λεωφορεία με επισκέπτες που θα πάρουν μέρος στο καρναβάλι. Στις προτιμήσεις των εκδρομέων εκτός από την Πάτρα βρίσκονται και άλλοι προορισμοί, όπως η Ξάνθη αλλά και η Καλαμάτα.

    Παρόμοια η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει προγραμματιστεί ο απόπλους 6 πλοίων με 3.047 επιβάτες και την Κυριακή 8 πλοίων με 1.322 επιβάτες.

    Τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας για το τριήμερο

    Σε ισχύ είναι μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Με την πληρότητα να βρίσκεται στο 100% αναχωρούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς Πάτρα. Μόνο σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν 200 λεωφορεία.

    Τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, κατά το διάστημα από 15 έως 18 Μαρτίου, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.

    Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού

    • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
    • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
    • αυξημένα μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
    • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
    • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
    • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
    • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
    • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

    Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

    • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
    • υπερβολική ταχύτητα,
    • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
    • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
    • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κλπ,
    • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
    • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
    • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
    • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
    • φθαρμένα ελαστικά και
    • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

    Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου

    Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου στις εθνικές οδούς.

    • Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Παρασκευή (15/3), από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο (16/3) από ώρα 08:00 έως 13:00.
    • Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από την Δευτέρα (18/3), από ώρα 15:00 έως 21:00.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καιρός τριημέρου: Με συννεφιά και βροχές το Σαββατοκύριακο, με λιακάδα το πέταγμα του χαρταετού
    Καιρός τριημέρου: Με συννεφιά και βροχές το Σαββατοκύριακο, με λιακάδα το πέταγμα του χαρταετού

    Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Τι καιρό θα κάνει στα νησιά

    Συννεφιά και βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας στη διάρκεια του τριημέρου, ωστόσο την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση, γεγονός που θα ευνοήσει το πέταγμα του χαρταετού.
    Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του ANT1 Τάσου Αρνιακού, το Σάββατο θα επικρατήσει η συννεφιά, ενώ την Κυριακή αναμένονται βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας και την Κρήτη.
    Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, για την εποχή, την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα, και ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

    Ο καιρός το Σάββατο

    Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις, οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
    Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά τοπικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά της Κρήτης.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί και στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Κυριακή

    Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ ασθενή τοπικά φαινόμενα θα διατηρηθούν στην κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη.

    Η ορατότητα τις πρωινές βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 και στα πελάγη έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

    Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και νότια ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4, στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 5 και στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται και για ποιους είναι αργία
    Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται και για ποιους είναι αργία

    Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τους εργαζομένους του δημοσίου, αλλά όχι τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να μην εργάζονται εκείνη την ημέρα.

    Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί να μην εργάζονται την Καθαρά Δευτέρα σε περίπτωση που υπάρχει σχετικός Κανονισμός Εργασίας της επιχείρησης, η αργία τηρείται εθιμοτυπικά ή η εταιρεία επιλέγει να παραμείνει κλειστή εκείνη την ημέρα.

    Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα

    • Στο δημόσιο, η αργία πληρώνεται κανονικά όπως όλες οι υπόλοιπες
    • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, παράλληλα, αν δεν εργαστούν στο πλαίσιο των παραπάνω τότε δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους
    • Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε) τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Καθαρά Δευτέρα - Μαρουσάκης: Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες το τριήμερο
    Καθαρά Δευτέρα - Μαρουσάκης: Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες το τριήμερο

    Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα (15/3) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, διευκολύνοντας την έξοδο των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη, σε όλη τη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, ωστόσο, προς το απόγευμα θα ενταθούν οι συννεφιές που θα φέρουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί στο νότιο αιγαίο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 18 με 21 βαθμούς.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι πολύ καλός έως αργά το απόγευμα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μπόρες στα ορεινά και βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς.

    Ασταθής ο καιρός από το Σάββατο

    Ήπιες καιρικές συνθήκες θα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο μετά το απόγευμα δεν αποκλείεται να υπάρχουν μπόρες στην ορεινή ζώνη. Οι άνεμοι θα πνέουν 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς.

    Το Σάββατο θα έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν μπόρες σε ορεινές περιοχές.

    Την Κυριακή της Αποκριάς ο καιρός θα είναι ασταθής. Από το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, το εσωτερικό της Κρήτης, το βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι βοριάδες στο νότιο Αιγαίο και θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ