"Παγώνει" το υπουργείο Υγείας το "προσχέδιο εσωτερικής διαβούλευσης" που προέβλεπε τη ριζική αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ - "Το υπουργείο αναγκάστηκε να μαζέψει άρον άρον το προσχέδιο νόμου" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπουργείο Υγείας αποσύρει το προσχέδιο νόμου που προέβλεπε την ριζική αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ που θα έθετε σε δεινή θέση τα θεραπευτικά προγράμματα.
Έπειτα από συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων με την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι εξήγησαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αποφασίστηκε και μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να ζητηθεί από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του φορέα.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια πρώτη νίκη των εργαζομένων με μερική οπισθοχώρηση του υπουργείου Υγείας.
"Το προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ αποδέχθηκε τη δίμηνη διορία που έλαβα για να καταθέσει τις προτάσεις του σημειώνοντας πως "όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία".
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ αναλυτικά:
"Το Προσχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο κατέθεσε επιτροπή που όρισε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προξένησε τέτοιας έκτασης αντιδράσεις που δεν την περίμεναν οι εμπνευστές του αλλά –ομολογούμε– ούτε εμείς οι ίδιοι. Όσοι υπήρξαν μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οικογένειές τους, όσοι διετέλεσαν εθελοντές ή μέλη προηγούμενων διοικήσεων, συλλογικότητες, κόμματα και δήμοι στήριξαν την προσπάθειά μας.
Κυρίως όμως είναι οι χιλιάδες πολίτες που πήραν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας το δικό μας μπόι, με την απλή φράση «Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ». Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους έναν προς έναν και μία προς μία. Είναι τα χέρια όλης της κοινωνίας που έγιναν αγκαλιά για να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης της χώρας
Το Προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε.
Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκαν με την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη. Στη συνάντηση αυτή, εξηγήθηκε τεκμηριωμένα στην πολιτική ηγεσία γιατί το Προσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου. Ως κατάληξη, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, ζητήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.
Ο Σύλλογός μας αποδέχεται αυτή την ευθύνη. Όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία.
Από την αρχή άλλωστε ο Σύλλογος Εργαζομένων, κινήθηκε μακριά από συντεχνιακές λογικές, στο πνεύμα ότι το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει ούτε στη διορισμένη Διοίκησή του, αλλά ούτε σε εμάς που εργαζόμαστε σε αυτό. Ανήκει σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του, σε ολόκληρη την πολλαπλά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Αυτή έχει ανάγκη το ΚΕΘΕΑ και αυτή μπορεί να το κρατήσει τελικά ζωντανό!
Το αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν εποικοδομητική βάση για έναν διάλογο για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, θα αποδειχθεί έμπρακτα το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το Προσχέδιο, παρόλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου".
Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, έφερνε στην επιφάνεια τις διεργασίες: "Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα" σημείωναν οι εργαζόμενοι.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Κικίλιας όρισε νέο Διοικητικό Συμβούλιο αντί του εκλεγμένου που υπήρχε μέχρι τότε, με νέο πρόεδρο τον ψυχίατρο Χρήστο Λιάπη, μέλος του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Το υπουργείο αναγκάστηκε να μαζέψει άρον άρον το προσχέδιο νόμου
"Η κυβερνητική αναλγησία δεν είναι αήττητη" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει στην κυβέρνηση "ανευθυνότητα" και υπογραμμίζει πως «μετά το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων που ξεκίνησε από μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, τις οικογένειές τους και εθελοντές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να μαζέψει άρον άρον το προσχέδιο νόμου".
Το κόμμα της Κουμουνδούρου καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας πως "αυτή η νίκη κατά των κυβερνητικών αντιδραστικών πολιτικών ας γίνει το πρότυπο για τις διεκδικήσεις που έχουμε μπροστά μας".
ΜέΡΑ25: Παρελθόν το προσχέδιο διάλυσης του ΚΕΘΕΑ
Το ΜέΡΑ25, δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη, υπογραμμίζει ότι, «μετά την τεράστια κοινωνική κατακραυγή και τον δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, το κυβερνητικό ουσιαστικά προσχέδιο, υποβάθμισης και διάλυσης του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης της χώρας, του ΚΕΘΕΑ, αποτελεί πλέον παρελθόν».
Ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ότι «η νίκη αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά μετά τον πραξικοπηματικό διορισμό διοίκησης στον φορέα από την κυβέρνηση, μετά την ανάληψη της εξουσίας της. Το προσχέδιο της επιτροπής που διόρισε αυτή η φυτευτή διοίκηση, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, και η κυβέρνηση κατέγραψε άλλη μια ανατροπή των σχεδίων της εξ αιτίας των δίκαιων αντιδράσεων».
Ο κ. Κριθαρίδης εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, τώρα, θα αποστείλουν τις προτάσεις τους εντός δύο μηνών στο υπουργείο Υγείας και θα συνεχίσουν να πιέζουν μαζί με την κοινωνία, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μην διαλύσει τον πολύ σημαντικό αυτό, πετυχημένο και συμμετοχικό φορέα.
Πηγή: News247.gr