Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 19:17

ΥΠΕΞ: Επιτρέπεται από σήμερα η είσοδος στο Αγιο Όρος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Eξακολουθεί να επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους

Επιτρέπεται από σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας, υπό προϋποθέσεις, η είσοδος επισκεπτών στο Aγιον Όρος, με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους σε οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στον Ιερό Τόπο.

Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 18:35

Σχετικά Άρθρα

  • Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ
    Κανένας λόγος ανησυχίας από τους πρόσφατους σεισμούς στο Άγιον Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι του ΑΠΘ

    Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα οι καθηγητές Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, Γιώργος Καρακαίσης, και Μανώλης Σκορδίλης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού.

    «Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν, όπως πάντοτε κάνουν, οι επιστήμονες μας και συζητήσαμε και περαιτέρω κάποιες δυνατότητες για την καλύτερη πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να έχουν πιο ασφαλείς πληροφορίες για ότι φαινόμενα δίνει η περιοχή για να μπορούν να έχουν μια πιο ασφαλή προσέγγιση και εκτίμηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δεν γεννά κανένα λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

    Σε ερώτηση πόσο καιρό ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε. Δεν το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν κράτησαν κάποιους μήνες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και το πότε ακριβώς θα σταματήσει».

    Σε ότι αφορά στο μέγεθος των σεισμών που περιμένουμε τόνισε πως «το ρήγμα το οποίο έχει διεγερθεί είναι σχετικά μικρό, επομένως θα είμαστε στα μεγέθη που γίνονται τώρα οι σεισμοί. Δεν υπάρχει κάποια εικόνα για διέγερση ενός μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα».

    Για το ρήγμα της Ιερισσού είπε ότι είναι βορειότερα και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διεγερθεί από το σεισμό που έγινε στο Άγιον Όρος.

    «Αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε είτε στο site του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, είτε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα θα βλέπατε μια διάσπαρτη σεισμικότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθεις», επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καρακαίσης.

    Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά
    Λέκκας για Άγιο Όρος: Μπορεί να γίνει σεισμός έως 6 Ρίχτερ - Τα μοναστήρια είναι ανθεκτικά

    Για τον σεισμό 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Άγιο Όρος αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αλλά και το κατά πόσο μια μεγάλη δόνηση θα επηρέαζε τα μοναστήρια.

    «Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας στο Mega.

    «Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό»

    Συνέχισε λέγοντας πως «αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».

    Τι είπε για το φαράγγι της Σαμαριάς

    Αναφορικά με το φαράγγι της Σαμαριάς όπου μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν κομμάτι βράχου τη χτύπησε, την ώρα πεζοπορίας, ο καθηγητής σχολίασε:

    «Είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουνε την επικινδυνότητα», κατέληξε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δεν αποκλείει σεισμό 6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος
    Δεν αποκλείει σεισμό 6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος

    Ως σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες, χαρακτήρισε τις σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το Άγιο Όρος, Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

    Μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

    «Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» ανέφερε ο καθηγητής.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ηχηρό «καμπανάκι» για τον σεισμό στο Άγιο Όρος - «Η έντονη επιφυλακτικότητά μου παραμένει»
    Ηχηρό «καμπανάκι» για τον σεισμό στο Άγιο Όρος - «Η έντονη επιφυλακτικότητά μου παραμένει»

    Η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον σεισμό στο Άγιο Όρος

    Nέος σεισμός σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/8) στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, μεταξύ Καρυών και Ουρανούπολης και μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.

    Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

    Σε ανάρτησή του στα social media, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος φάνηκε αρκετά προβληματισμένος γράφοντας:

    «Nέος σεισμός στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω χθες βράδυ μεταξύ Καρυών και Ουρανούπολης. Μέγεθος 4,3, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε στις 23/5 η σεισμική ακολουθία, η οποία δεν δείχνει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς. Η έντονη επιφυλακτικότητά μου παραμένει.»

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Άγιο Όρος: Βίντεο από τη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη με Super Puma
    Άγιο Όρος: Βίντεο από τη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη με Super Puma

    Μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

    Eλικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε 60χρονο τραυματία ορειβάτη από τη Μονή Παναγίας στο Όρος Άθως και τον μετέφερε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως.

    Μάλιστα, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

    Για τη μεταφορά του άνδρα στη θέση Κυρά Παναγιά επιχείρησαν 8 πυροσβέστες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΟΟΕΔ) της 2ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ Καριών Αγίου Όρους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Διπλός σεισμός χτύπησε κοντά στο Άγιο Όρος: Οι πρώτες πληροφορίες
    Διπλός σεισμός χτύπησε κοντά στο Άγιο Όρος: Οι πρώτες πληροφορίες

    Δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, στις 7.16μμ, στο Άγιο Όρος.

    Το χρονικό

    Η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 3,5 ρίχτερ και ακολούθησε δεύτερη, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μεγέθους 3,7 ριχτερ.

    Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο ήταν μεταξύ Καρυών και Ουρανούπολης, από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε τις δονήσεις του τελευταίου

    Το εστιακό βάθος των δύο σημερινών δονήσεων ήταν 10 χιλιόμετρα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τραγωδία σε πλοίο ανοιχτά του Αγίου Όρους: Κύλησε φορτηγό όχημα και σκότωσε ναύτη
    Τραγωδία σε πλοίο ανοιχτά του Αγίου Όρους: Κύλησε φορτηγό όχημα και σκότωσε ναύτη

    Τραγωδία σημειώθηκε σε επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο Ουρανούπολη - Δάφνη Αγίου Όρους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας λάθος χειρισμός από την μεριά του πλοιάρχου είχε ως αποτέλεσμα να κυλίσει ένα ελαφρύ φορτηγό και να χτυπήσει έναν 57χρονο ναύτη, ο οποίος σκοτώθηκε.

    O πλοίαρχος οδηγήθηκε από τις αστυνομικές αρχές για να δώσει κατάθεση, ενώ ο άτυχος 57χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μυστήριο με την σορό άνδρα ανοιχτά του Αγίου Όρους - Βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη
    Μυστήριο με την σορό άνδρα ανοιχτά του Αγίου Όρους - Βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη

    Πληροφορίες για τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός σε θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

    H ανακοίνωση του Λιμενικού

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο άνδρας ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών, ύψους περίπου 1.70-1.75εκ. και κανονικής σωματικής διάπλασης, ενώ έφερε σκουρόχρωμες αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια.

    Σε ό,τι αφορά το περιστατικό επισημαίνεται ότι «τις μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή του Αγίου Όρους ενημερώθηκε από ιδιώτη για την ύπαρξη σορού άνδρα, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αράπης. Αμέσως, στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου ανέσυρε τη σορό και τη μετέφερε στο λιμάνι της Ιερισσού».

    Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Αγίου Όρους.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch