Σάββατο, 29 Μαϊος 2021 09:34

Πομάκοι Θράκης προς Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντιδράσεις Πομακικών Συλλόγων για την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών - Τι λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεινής Περιοχής Ξάνθης, με έδρα την Πάχνη, Αϊντίν Μουμίν

H «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, θα περιοριστεί σε συναντήσεις του με το «αφάν γκατέ» των τουρκόφρονων της μειονότητας και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ενώ ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης και στη συνέχεια τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.

mitsotakis

Το «γαλατικό χωριό της Πάχνης

Κατά την πρόσφατη διαδικτυακή του συνομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη, χρησιμοποίησε τους χαρακτηρισμούς «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα» που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και τουρκόφρονων της μειονότητας που είδαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «άρνηση της Ελλάδας στην αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».

Η Πάχνη είναι ένα γραφικό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων στις πλαγιές της Ροδόπης, περίπου 28 χλμ βόρεια της Ξάνθης. Λίγοι κάτοικοι έχουν μείνει πια που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλο μέρος της νεολαίας μετανάστευσε σε μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι ένα από εκείνα τα Πομακοχώρια που μένουν φανατικά πιστά στην παράδοση και στον πολιτισμό τους, αρνούμενα να δεχθούν… τουρκικό φέσι, που έτσι και αλλιώς ουδέποτε είχε σχέση με την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο πως στην Πάχνη, οι κάτοικοι δεν μασούν τα λόγια τους, απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις, που συστηματικά επιχειρούν τον εκτουρκισμό της μειονότητας.

παχνη
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αντέδρασε η Τουρκία, που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποκάλεσε τα παιδιά μας Ελληνόπουλα. Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που ζουν στην Ελλάδα, που είναι Έλληνες πολίτες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τ’ αποκαλέσει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεινής Περιοχής Ξάνθης, με έδρα την Πάχνη, κ. Αϊντίν Μουμίν, τονίζοντας με νόημα: «Είναι λυπηρό που ένα τρίτο κράτος επιχειρεί συστηματικά να μας εργαλειοποιεί. Αυτό είναι που μας κάνει ζημιά εδώ στην περιοχή μας. Ας μείνει η Τουρκία μακριά από τα χωριά μας. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται, να εκφράζεται και να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, αλλά δεν μπορεί να μας «τσουβαλιάζει» όλους μαζί και να μας παρουσιάζει σαν Τούρκους. Αυτό είναι καταπίεση».

Η λειτουργία του Συλλόγου, οι κοινωνικές του δράσεις και οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του, έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής, που η Άγκυρα και οι τουρκόφρονες της μειονότητας αρνούνται ν’ αποκαλούν με τον όρο «Πομακοχώρια». Ο ταμίας του συλλόγου κ. Ερντίν Μουμίν, επισημαίνει πως: «μια όμορφη συζήτηση του πρωθυπουργού της χώρας με το νηπιαγωγείο μας, έτυχε κακόβουλης εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εμείς είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό και την ιστορία μας και αποτελεί τιμή μας που καταγόμαστε και ζούμε στα Πομακοχώρια».

«Persona non grata» από Συλλόγους Πομάκων
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ» της Καβάλας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Αχμέτ Ιμάμ, δήλωσε πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ανεπιθύμητος: «Δεν τον θέλουμε είναι ανεπιθύμητος, εκτός αν έρθει να ζητήσει συγνώμη για τις σφαγές που μας έχουν κάνει μέσα στους αιώνες».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγων Πομάκων, επίσης είπε πως: «Μας αποκαλεί Τούρκους, αλλά δεν είμαστε, είμαστε Πομάκοι. Καταγόμαστε από τη φυλή των Αγριανών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε - Γιατί πομακοχώρια λέγονται - κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από μεγάλη συνοδεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα καλύψουν λεπτό προς λεπτό, την παρουσία και τις επαφές του στη Θράκη, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής φιέστας που θ’ απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο.

Στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικων Νίκο Δένδια.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Για αυτό και από το 2017, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν το είχε βάλει ευθέως στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Μαϊος 2021 10:07

Σχετικά Άρθρα

  • Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS
    Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS

    Μέτρα στήριξης για την πληττόμενη από ζωονόσους κτηνοτροφία ζητούν οι κτηνοτρόφοι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή, προκαλώντας πολύπλευρες οικονομικές ζημίες στην κτηνοτροφία.

    Ειδικότερα, την περίοδο του Ιουλίου 2024 από την πανώλη των αιγοπροβάτων, θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Δράμας και 841 αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι σήμερα λόγω της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 αιγοπρόβατα (Βόρειος, Νότιος Έβρος και Καβάλα).

    Μόνο ένα μικρό ποσοστό κτηνοτρόφων, προχωρά σε ανασύσταση των εκτροφών με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται μόλις το 15% των ζώων που θανατώνονται

    Χαρακτηριστικό στοιχείο των συνεπειών είναι το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα των ανθρώπων, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωση, του τόσο κρίσιμου για την διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κλάδου.

    Επίσης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά την θανάτωση του νοσούντων ζώων, προχωράει στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις του 15% των απωλειών, ενώ ακόμα και για τις εκτροφές που ανασυστώνται απαιτούνται αρκετά χρόνια για να φτάσει στα πρότερα της σφαγής επίπεδα απόδοσης.

    Τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών, που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι εκμεταλλεύσεις τους και να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν σε συνεργασία με τους φορείς των κτηνοτρόφων της περιοχής.

    Τι ζητείται

    Η Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ως πρώτη πύλη εισόδου στο έδαφος της Κοινότητας και ως συνορεύουσα με άλλες χώρες όπου διάφορα επιζωοτικά νοσήματα ενδημούν, έχει πολλές φορές προσβληθεί από τέτοια εξωτικά νοσήματα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ζημίες για την περιοχή και την χώρα γενικότερα.

    Στα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως καταγράφονται, περιλαμβάνεται:

    Α. Αποζημίωση εγκλεισμού ζώων λόγω της πανώλης μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων:

    Αν και σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία, για την διατροφή των έγκλειστων ζώων δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση, λόγω όμως της ιδιαίτερης κατάστασης (οικονομική κρίση, τεράστια οικονομική δυσχέρεια των κτηνοτρόφων, συνεχόμενα μέτρα απαγόρευσης σφαγής και διακίνησης των αιγοπροβάτων κλπ), με ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ζητείται να δοθεί εφ’ άπαξ ποσό (33€/ζωο), σε όλους τους κτηνοτρόφους που σε κάποια στιγμή βρέθηκαν ή θα βρεθούν μέσα σε Ζώνη Προστασίας.

    Β. Ποσά αποζημίωσης πληγέντων εκμεταλλεύσεων:

    Τα ποσά της αποζημίωσης που προβλέπονται από την ΚΥΑ των Οικονομικών Αποζημιώσεων του 2023 για την θανάτωση των ζώων είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που τελικά δόθηκαν το 2013 και 2014, για την ευλογιά των προβάτων «Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3ετών μέχρι εκατόν εξήντα πέντε (165,00) ευρώ». Αν αναλογιστούμε την αύξηση από το 2013 της τιμής αγοράς των ζώων, την αύξηση του κόστους εκτροφής, αλλά και την αύξηση της αξίας του γάλακτος και του κρέατος, αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται να εισπράξουν οι πληγέντες δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την αξία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    Ζητείται στην μεταβολή της νέας ΚΥΑ των οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2024 να υπάρξει πρόβλεψη για:

    • Αύξηση του ποσού της οικονομικής αποζημίωσης των αιγοπροβάτων με στόχο να φθάνει τα 350€ μέσο όρο ανά ζώο
    • Επιπρόσθετη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους εντός του 1ου έτους
    • Πρόβλεψη για την υψηλότερη αποζημίωση των εγκύων ζώων
    • Επέκταση του μέτρου με 33€/ζώο για όλα τα ζώα που παραμένουν κλειστά στις ζώνες προστασίας σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την νόσο.

    Γ. Ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων:

    • Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000€ ανά 100 ζώα, που με απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι αυτοί προχωρήσουν στην πλήρη ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
    • Αποζημίωση του κόστους απολύμανσης, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
    • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που δεν έσφαξαν τα αμνοερίφιά τους με 33€ / αμνοερίφιο λόγω της απαγόρευσης σφαγής που επιβλήθηκε εντός των ζωνών. Με την βοήθεια αυτή θα καλυφθούν το κόστος της διατροφής των αμνοεριφίων αλλά και η ζημιά που υπέστησαν καθώς η τιμή πώληση των αμνοεριφίων σε κρέας δεν ανταποκρίνεται την πραγματική αρχική αξία τους.
    • Αποζημίωση για το γάλα που δεν συλλέχθηκε λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

    Δ. Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2:

    Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2 που αποσκοπεί στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων εκτροφών με πλήρη χρηματοδότηση 100% της αγοραίας αξίας των ζώων.

    Ε. Εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εισόδους της χώρας:

    • Να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα στα σύνορα της χώρας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δημιουργώντας σταθμούς απολύμανσηςσχήματος αψίδας για την διέλευση των εμπορικών οχημάτων, καθώς και όλων των επιβατικών οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα δύο σημεία εισόδου με την Τουρκία (Καστανιές, Κήποι).
    • Επιπλέον ζητείτε η λειτουργία σταθμών απολύμανσης των έξι σημείων εισόδου της Βουλγαρίας με την Ελλάδα (Ορμένιο, Κυπρίνος, Νυμφαία, Θέρμες, Προμαχώνας, Εξοχή). Αυτή την στιγμή όλα τα οχήματα, εμπορικά ή μη, από αυτά τα σημεία διέρχονται ανεξέλεγκτα προς την Ελλάδα χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης για την απολύμανσή τους.
    • Ζητούν την άμεση επισκευή και ενεργοποίηση του σταθμού απολύμανσης σχήματος αψίδας που υπάρχει στους Κήπους για τα εμπορικά οχήματα και δημιουργία μίας νέας αψίδας για την διέλευση των επιβατικών οχημάτων.
    • Την δημιουργία νέων σταθμών απολύμανσης στο σημείο εισόδου στις Καστανιές του Έβρου αλλά και σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μας από τα Βόρεια σύνορα και την υποχρεωτική διέλευση όλων των οχημάτων από τα σημεία απολύμανσης. Το μέτρο αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα κατόπιν πολιτικής απόφασης και με την ανάθεση της δημιουργίας αλλά και της λειτουργίας των σταθμών απολύμανσης σε ιδιώτες. Το κάθε όχημα θα υποχρεούται να περάσει από το σημείο απολύμανσης πληρώνοντας το αντίτιμο που θα οριστεί από την πολιτεία.
    Πηγή: In.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Ερντογάν: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προκλήσεις
    ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Ερντογάν: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προκλήσεις

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις «σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δήθεν ‘τουρκικής μειονότητας στη Θράκη', αλλά και τον χαρακτηρισμό της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ως ‘ειρηνευτικής επιχείρησης'» και, παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «να αντιδράσει επιτέλους και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις».

    Το κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η επανάπαυση της κυβέρνησης στο ‘θετικό κλίμα' της Διακήρυξης των Αθηνών, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και έχει αφήσει περιθώρια για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι τουρκικές φιέστες μίσους στην Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων, η απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και η εκ νέου αμφισβήτηση του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού στην οποία έχει περιέλθει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο». Προσθέτει ότι «κυρίως δε, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς στο πλαίσιο της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Ο κομβικός ρόλος Μουσταφά στην προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με την μειονότητα
    ΣΥΡΙΖΑ: Ο κομβικός ρόλος Μουσταφά στην προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με την μειονότητα

    Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει το συνδυασμό κέντρου - περιφέρειας στις περιοδείες του.

    Ύστερα από τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία σειρά έχει σήμερα Πέμπτη η Ηλιούπολη.

    Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην αγορά της πόλης θα καταλήξει στις 18:30 στο εκλογικό βαν, στην πλατεία Ηρώων Πολεμιστών (πλατεία Φλέμινγκ), όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με δημότες.

    Το τριήμερο, εξάλλου, 18 με 20 Μαΐου θα βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί ξανά την Κρήτη.

    Προσεχώς τέσσερα ακόμη σποτ - Το ένα θα προκαλέσει αίσθηση

    Όσον αφορά τα σποτ για την υγεία, τη φορολογία και την ακρίβεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι τα πρώτα μιας ολοκληρωμένης σειράς που θα ακολουθήσει, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλα τέσσερα τηλεοπτικά μηνύματα- εξειδικευμένα το καθένα στα κρίσιμα θέματα- συν ένα επιπλέον που θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας για το οποίο η Κουμουνδούρου προϊδεάζει πως θα προκαλέσει αίσθηση.
    Προσπάθεια για «reboot» της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη μειονότητα

    Στο μεταξύ, μπήκαν οι βάσεις κατά την περιοδεία Κασσελάκη στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη για ένα «reboot» της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη μειονότητα, ύστερα κι από την αποχώρηση των δύο μειονοτικών βουλευτών που εντάχθηκαν στη Νέα Αριστερά.

    Οι συναντήσεις- πέρα από τις επαφές που είχε με τους μουσουλμάνους πολίτες- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης ναι μεν ήταν γνωριμίας, αλλά κατά τη διάρκειά τους τέθηκαν πολλά ζητήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η μειονότητα, με τον κ. Κασσελάκη να υπόσχεται τη συνδρομή του πάνω σε τρεις σταθερές: το προηγούμενο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, την ειρηνική συμβίωση των κοινοτήτων, αλλά και τις πάγιες εθνικές θέσεις.

    Ο κ. Κασσελάκης, μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές ένταξης και ιδίως για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση.

    «Ενεργοποιείται» ο Μουσταφά Μουσταφά

    Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος, όπως πληροφορείται το CNN Greece, του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά- το 1996 είχε γίνει ο πρώτος Αριστερός βουλευτής της μειονότητας- η ενεργοποίηση του οποίου θεωρείται σημαντική συμβολή στην επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη Θράκη.

    Ο κ. Μουσταφά, μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, συμμετείχε και σε σχετική σύσκεψη στην Κομοτηνή με τον κ. Κασσελάκη, τον βουλευτή Επικρατείας, Βαγγέλη Αποστολάκη, και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και θα συναντιόταν και με τον μητροπολίτη Ξάνθης αν ο τελευταίος δεν απουσίαζε στο εξωτερικό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΚΟΣΜΟΣ: Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία, master plan για την Ελλάδα του 21ου αιώνα
    ΚΟΣΜΟΣ: Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία, master plan για την Ελλάδα του 21ου αιώνα

    Συνεχίστηκε η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, όπου μαζί με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΚΟΣΜΟΥ Νατάσα Βασιλείου, παρουσίασαν την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, την πολιτική πρόταση του ΚΟΣΜΟΥ για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου.

    Όπως ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης, στόχος μέσα από την Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, με την εγγύηση του κράτους δίκαιου. Η Εθνική πράσινη συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση.

    Σε ερώτηση για τις διαφορές της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας από τις πολιτικές των άλλων κομμάτων για την κλιματική κρίση, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «κανένα άλλο κόμμα δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Βλέπουμε μόνο συρραφές συνθημάτων και ευχολόγια. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση, να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην Πράσινη Μετάβαση και να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι το master plan για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».

    kosmos pras thraki 2

    kosmos pras thraki 3

    kosmos pras thraki 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Θετική ατζέντα αλλά και βλέμμα στα δικαιώματα των ‘ομογενών’ σε Θράκη και Δωδεκάνησα»
    Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Θετική ατζέντα αλλά και βλέμμα στα δικαιώματα των ‘ομογενών’ σε Θράκη και Δωδεκάνησα»

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε σήμερα στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 και αναφέρθηκε στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τη νέα χρονιά.

    Όσον αφορά την ευρύτερη γειτονιά της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Φιντάν αναφέρθηκε πρώτα στη Λιβύη, έπειτα στην Κύπρο και στο τέλος στην Ελλάδα, ανακαλύπτοντας και μία νέα ‘μειονότητα’, πλέον της δυτικής Θράκης, και στα Δωδεκάνησα τώρα...

    4 στρατηγικοί στόχοι

    Ο Χακάν Φιντάν κατηγοριοποίησε τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Εξωτερικών σε 4 κύριους τομείς. «Αυτοί είναι: η ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, η διεύρυνση της θεσμικής βάσης των εξωτερικών μας σχέσεων μέσω νέων συμμαχιών και μηχανισμών εταιρικής σχέσης, η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή μας και ο επηρεασμός του μετασχηματισμού του παγκόσμιου συστήματος».

    Λιβύη: Προσεχώς προξενείο στη Βεγγάζη

    «Στη Λιβύη, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας και να αποτρέψουμε την εκ νέου εμπλοκή της σε συγκρούσεις. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το διάλογό μας με όλα τα μέρη της ανατολικής, δυτικής και νότιας Λιβύης», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας και την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Βεγγάζη στο εγγύς μέλλον.

    Κυπριακό: Κυριαρχική ισότητα και προσπάθειες αναγνώρισης ψευδοκράτους

    «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, αν δεν εξισωθεί το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», δήλωσε.

    Ελλάδα: Επιθυμούμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο

    «Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου μας ήταν μια απτή απόδειξη αυτής της αντίληψης. Με κάθε ευκαιρία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», είπε ο Φιντάν, έχοντας πλέον προσθέσει στο πεδίο προστασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ και μία νέα «μειονότητα», στα Δωδεκάνησα.

    Βαλκάνια

    «Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρώπινοι δεσμοί μεταξύ μας είναι από τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους φορείς στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους σταθερούς δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια», ανέφερε.

    ΝΑΤΟ: «Θα... λάβουμε απόφαση κάποια στιγμή»

    Για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ για στήριξη εχθρών της Τουρκίας.

    «Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευσή μας θα λάβει την τελική απόφαση στη διαδικασία σχετικά με το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όταν εξετάζουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχεται στο PKK-YPG στη Συρία και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας δημιουργούν μια αντίφαση. Την αντίφαση αυτή όχι μόνο την εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα αλλά και εξηγούμε ότι υπονομεύει τους στρατηγικούς κινδύνους και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

    ΕΕ: Προσηλωμένοι στην ένταξη, αλλά εξαρτάται από την Ευρώπη

    «Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσής μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό απαιτεί την απαραίτητη βούληση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαραίτητο ορισμένα μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από κοντόφθαλμους υπολογισμούς ιδιοτελούς συμφέροντος. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες. Πιστεύω ότι, αν η ΕΕ λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», ανέφερε, ρίχνοντας το μπαλάκι των πρωτοβουλιών στις Βρυξέλλες.

    «Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφάλειας, οδηγεί τη χώρα μας στο να αναπτύσσει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς, αλλά έχει καταστεί ανάγκη για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας», υπογράμμισε ο Φιντάν, ο οποίος προανήγγειλε για άλλη μια φορά επίσκεψη Ραίσι στην Άγκυρα.

    Ο Ραίσι θα έρθει στην Άγκυρα

    «Ο πρόεδρος του Ιράν Ραίσι θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας με την ευκαιρία της 8ης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί ο Μητσοτάκης για τις δηλώσεις Ερντογάν για Θράκη – Σοβαρά ερωτήματα
    ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί ο Μητσοτάκης για τις δηλώσεις Ερντογάν για Θράκη – Σοβαρά ερωτήματα

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι έθεσε θέμα Δυτικής Θράκης στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    «Απαντήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν για Θράκη» - Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

    Σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «το βασικότερο θέμα που έθεσε» στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν «τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης» προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών.

    Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα.

    Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα.

    Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε «υποχωρήσεις» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει την κυβέρνηση για τη Ροδόπη: Δεν μας ενημέρωσε κανένας πριν τις εκλογές
    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει την κυβέρνηση για τη Ροδόπη: Δεν μας ενημέρωσε κανένας πριν τις εκλογές

    «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την ΕΥΠ διαρρέοντας πληροφορίες που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα μας όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία για ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Έκθετη την κυβέρνηση της ΝΔ αφήνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί πληροφόρησης της Κουμουνδούρου για το θέμα της Θράκης πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς επίσης και τα περί συζήτησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του γραφείου του. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως το μόνο που συνέβη, ανεξάρτητα από τα όσα διέρρευσε η Πειραιώς και είπε ο Άκης Σκέρτσος, ήταν ότι μετά τις εκλογές εστάλη από το Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη.

    «Επειδή διακινούνται πολλά ψέματα διευκρινίζουμε τα εξής.

    Πρώτον δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση προφορική ή γραπτή για το θέμα της Θράκης από την Κυβέρνηση πριν τις εκλογές όπως ψευδώς αναφέρει ο κ Σκέρτσος και ισχυρίζεται στα ΜΜΕ.

    Δεύτερον ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση ή προφορική επικοινωνία με τον κ. Γεραπετρίτη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ και το γραφείο του Προέδρου για τη Θράκη.

    Τρίτον, μετά τις εκλογές απεστάλη από το Γραφείο του κ Προέδρου της ΝΔ δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη», αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

    «Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την ΕΥΠ διαρρέοντας πληροφορίες που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα μας όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν το κάναμε την περίοδο 2015-2019 ως κυβέρνηση και δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι σήμερα, με πληροφορίες για τις εκτεταμένες προεκλογικές επαφές στελεχών της ΝΔ με το τουρκικό προξενείο και τον ψευδομουφτή. Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις κυπατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Εκλογές 2023: Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της μειονότητας - Τα ερωτήματα που θέτει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη
    Εκλογές 2023: Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της μειονότητας - Τα ερωτήματα που θέτει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

    Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων της Ντ. Μπακογιάννη στη Ροδόπη που προκάλεσαν εστία πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεκίνησε χθες η τριήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και μάλιστα από τα Ζωνιανά όπου ένας νεαρός κάτοικος τού είπε πως “στα Ζωνιανά δεν περνάνε εκβιασμοί και δεν μασάμε”. Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό στο Ηράκλειο.

    Πάντως, μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τον κ. Μητσοτάκη συντηρώντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τους χειρισμούς της για το θέμα της Ροδόπης και καταγγέλλοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα είναι: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πήρε καμία διπλωματική πρωτοβουλία, γιατί δεν έκανε κάποιο διάβημα προς την Τουρκία και γιατί δεν κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη για εξηγήσεις.

    Η Κουμουνδούρου εξακολουθεί ακόμη και μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά να συντηρεί το θέμα που ανακύπτει από την στάση της ΝΔ αναφορικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ροδόπη απαιτώντας από την Πειραιώς να απαντήσει με σαφέστατο τρόπο εάν οι δύο υποψήφιοι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τούς οποίους κατονομάζει είναι ενεργούμενα του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προκαλεί και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “εθνική εξαίρεση” γι’ αυτό και σχολιάζει πως το πρώην κυβερνών κόμμα νεκρανασταίνει τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων. Από την κριτική της Κουμουνδούρου δεν εξαιρείται η άποψή της πως η ΝΔ εργαλειοποιεί προεκλογικά την ΕΥΠ και στοχοποιεί τη μειονότητα πουλώντας “εθνικοφροσύνη” ενώ στην πράξη όπως επισημαίνει εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία “η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τί θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μία ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλωσόρισε τη δήλωση του κ. Σαρμά ότι όλοι οι Έλληνες είναι ισότιμοι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκβιάζονται καθώς είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, συνάντηση που αιτήθηκε για να εκφράσει την ανησυχία του για τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα της μειονότητας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε ότι ήταν θεσμική και πατριωτική του υποχρέωση να επισκεφθεί τον κ. Σαρμά για να καταθέσει την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά και τον προβληματισμό του για την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Της ίδιας ΕΥΠ όπως είπε στη δήλωσή του που μετατράπηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε υπηρεσία που εξυπηρετούσε τα συμφέροντας της στενής εξουσίας του κ. Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών ακόμη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Κατά τον Αλέξη Τσίπρα οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη δεν είναι τίποτε άλλο από μία πρόβα τζενεράλε για το τί θα ακολουθήσει για όποιον πολίτη και όποια κοινωνική ομάδα θα είναι αντίθετος με τις θέσεις της ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο