«Να αποφύγουμε τη διεθνή καταδίκη της χώρας» για τη δικαστική ανεξαρτησία καλεί την κυβέρνηση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και κοινοποιεί το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών και την αναφορά στην Ελλάδα.
«Οι Ευρωπαίοι Δικαστές θεωρούν απειλή για την δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος Δικαίου την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης και καλούν την ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της.»
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), όπου ξεδιπλώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών. Όπως τονίζει η ΕΔΕ, ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης «αφορούσε την κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς».
«Το Ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ήταν ομόφωνο και δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας» υπογραμμίζεται, με την Ένωση να καταλήγει:
«Καλείται πλέον ο Πρωθυπουργός της Χώρας, στον οποίο κοινοποιούμε το Ψήφισμα, να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της Χώρας».
Σύμφωνα με την ΕΔΕ, το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών είναι το ακόλουθο:
«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών -όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος-, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».
Πηγή: iEidiseis.gr