Κραυγή απόγνωσης από κάτοικο που είδε το σπίτι της να πλημμυρίζει στο Ίλιον. Κινδύνεψε η ίδια και τα παιδιά της.
Πηγή: Ethnos.gr
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ένοχοι τρεις από τους 8 κατηγορούμενους - Αθώοι όλοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας ...
Γάζα: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο κατοικιών
Ρωγοί Καλαβρύτων: Άδειασαν στάχτη πήγαν να κάψουν το χωριό
Θέρμανση: Πόσο κοστίζει να «ζεσταθεί» ένα διαμέρισμα - Τι αλλάζει στο επίδομα
Το μυαλό... αλλού
Παππάς: Ο Μητσοτάκης σπέρνει φιέστες και θερίζει ταλαιπωρία
Πάτρα: Επαναλειτουργούν τα ΕΠΑΛ που είχαν κλείσει λόγω κρούσματος μηνιγγίτιδας
Τεράστια έκρηξη από πυροτεχνήματα στην Ινδία - Τουλάχιστον 150 τραυματίες
Ανω Βλασία: 66χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο
Θλιβερή έρευνα: Η ρύπανση από τον καπνό των φωτιών μπορεί να σκοτώσει άλλους 12.000 ανθρώπους ετησίως ...
Πηγή: Ethnos.gr
Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.
Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
«Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.
«Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»
Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.
«Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.
«Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες
Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης
Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024
Οι πιο επικίνδυνοι μήνες
Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.
Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024
Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.
Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία
Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.
Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.
Several vehicles submerged by massive #floods in Rive-de-Gier of Loire, #France 🇫🇷 (17.10.2024)#extremeweather #nature #climate pic.twitter.com/e80srHz5pG
— Genesis Watchman Report (@ReportWatchman) October 17, 2024
«Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.
Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.
Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.
Πηγή: Cnn.gr
Images d'Annonay (07) où d'importantes #inondations ont touché le centre-ville. Il est déjà tombé plus de 600 mm de pluie ces dernières 48 h dans ce département placé en vigilance rouge inondation par Météo France.https://t.co/Z135636HFU pic.twitter.com/BVJkKbuA1j
— CATastrophesNATurelles.net (@catnatnet) October 17, 2024
🚨🇫🇷🌧️ ALERTE INFO | L’Ardèche, la Loire, la Haute-Loire et le Rhône sont placés en vigilance rouge 🔴 pour un risque de crues et de pluie-inondation. Plusieurs automobilistes sont piégés. Les voies TER inondées entre Lyon et Saint-Étienne. (Météo France) pic.twitter.com/H8jqfwPwas
— Cerfia (@CerfiaFR) October 17, 2024
Saint-Martin-de-Londres in Hérault, France is flooding. More than 100mm of rain has fallen since yesterday evening....🌊pic.twitter.com/0JKZj6WOJH
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) September 16, 2023
Ωστόσο, επί δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, έβρεξε έντονα σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, αφού ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πέρασε από τη βορειοδυτική Σαχάρα.
Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 8 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
Εντυπωσιακές εικόνες
Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφονται από στην Σαχάρα καθώς οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που κατέκλυσαν την έρημο δείχνουν μεγάλες λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους.
Sahara desert witnesses first floods in 50 years
— Ravi Chaturvedi (@Ravi4Bharat) October 12, 2024
A rare deluge of rainfall left blue lagoons of water amid the palm trees and sand dunes of the Sahara desert, nourishing some of its driest regions with more water than they had seen in decades. pic.twitter.com/rqI3oSLHrd
«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.
The Sahara Desert is flooding in Morocco for the first time in nearly 50 years after heavy rain. pic.twitter.com/20NDCdxjbP
— Globe Eye News (@GlobeEyeNews) October 13, 2024
Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που λόγω της κλιματικής αλλαγής δύναται να γίνουν ανεξέλεγκτα, κυριάρχησε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η οποία έγινε το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στο χώρο του ΚΠΕ Κρεστένων.
Στο ζήτημα των πλημμύρων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της φθινοπωρινής αντιπυρικής περιόδου και οι πρόεδροι των Τ.Κ. είναι ανάγκη να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να ενημερώνουν τους κατοίκους για την αποφυγή πυρκαγιών.
«Όσο και ήρεμα να είναι τα πράγματα αρκεί δύο ώρες βροχή να έχουμε το χειρότερο αποτέλεσμα. Το ζήσαμε στις αρχές του χρόνου στο Πλουτοχώρι όπου μίας ώρας βροχή παρέσυρε δύο νέους ανθρώπους και τους χάσαμε στην κυριολεξία μέσα στα χέρια μας, ενώ κινδυνέψαμε σε άλλα δύο σημεία, το ένα στα Καλυβάκια που υπήρξε κίνδυνος υπερχείλισης της τάφρου και το άλλο στις εργατικές κατοικίες στην Κρέστενα το ίδιο βράδυ και στην ίδια βροχή, η οποία ευτυχώς δεν είχε μεγαλύτερη διάρκεια» τόνισε αναφορικά με τις πλημμύρες ο κ. Μπαλιούκος.
Ακόμα ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων υπογράμμισε πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές που έχουν σηματοδοτηθεί με κόκκινο και τέτοιες είναι το Πλουτοχώρι, το Κ. Σαμικό, τα Καλυβάκια και τα κατάντι των οικισμών σε όλα τα χωριά, καθώς επίσης και τα ρέματα όπως ο Σελινούντας, οι παραπόταμοι του Αλφειού, ο Αχέροντας, η Κόβιτσα, ο Διάγων, η Τσεμπερούλα, ο Τρίτωνας και ο Μιλάων, αλλά και κάθε ρέμα που τρέχει νερό και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέριμνα.
Οι παρεμβάσεις στον Αλφειό
Εξάλλου όσον αφορά τον Αλφειό ο κ. Μπαλιούκος ανέφερε πως θα πρέπει να προστατεύονται οι περιουσίες των πολιτών, φέροντας σαν παράδειγμα την περιοχή των Καλυβακίων όπου μέχρι στιγμής δεν έχει καθαριστεί το ρέμα που εγκυμονεί κινδύνους για πλημμύρες.
Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ έγινε στα επικίνδυνα δέντρα στο οδικό δίκτυο αλλά και εντός των οικισμών, καθώς και στον καθαρισμό των δρόμων στις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ συγχρόνως εκφράστηκε η ανάγκη για την προστασία των ανθρώπων που μένουν ή έχουν αγροικίες, ειδικά στην κάτω παραποτάμια ζώνη του Αλφειού.
Τέλος ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων δήλωσε ότι ο Δήμος κινήθηκε άμεσα και κατάφερε να πάρει το ναι των αρμοδίων υπουργείων για την κατασκευή της νέας γέφυρας στο Πλουτοχώρι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει το πρόβλημα της ασφάλειας του οικισμού που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν από το Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων κ. Κώστα Δρακόπουλο, το Δασάρχη Ολυμπίας κ. Δημ. Κωνσταντόπουλο, το διοικητή του Α.Τ. Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινή, την διοικήτρια του Νοσοκομείο Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, την αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή και προέδρους τοπικών κοινοτήτων, ενώ ακόμη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος , Δημ. Μικέλης, Παν. Γριβάκης και Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Rommel κ. Ηρ. Ματρώζος, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.
(Δελτίο Τύπου)
Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.
Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.
Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης
Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:
Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.
Πηγή: Cnn.gr
Αρκετές επαρχίες στην κεντρική Ταϊλάνδη βρέθηκαν αντιμέτωπες με πλημμύρες την Κυριακή
Η βροχή σταμάτησε στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, αλλά πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, παρέμειναν αποκομμένοι από τις πλημμύρες που σε ορισμένες περιοχές είχαν ύψος μέχρι τη μέση ή και περισσότερο. Εθελοντικές ομάδες διάσωσης, που συχνά ταξίδευαν με βάρκα, εργάστηκαν για να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα ή να τους απομακρύνουν.
Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σε ορισμένες γειτονιές για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο Associate Press.
Ελέφαντες στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες
Εντυπωσιακό βίντεο καταγράφει την στιγμή που κάτοικοι μετακινούνται με ελέφαντες για να αποφύγουν τα χειρότερα, απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι κεντρικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, έχουν προειδοποιηθεί για πιθανές πλημμύρες, καθώς η Υπηρεσία Άρδευσης σχεδιάζει να απελευθερώσει νερό από το φράγμα Chao Phraya για να το διατηρήσει κάτω από τη χωρητικότητά του. Οι τελευταίες πλημμύρες στο Τσιάνγκ Μάι ξεκίνησαν όταν ο ποταμός Πινγκ, ο οποίος τρέχει κατά μήκος της ανατολικής άκρης της πόλης, άρχισε να ξεπερνά τις όχθες του την Παρασκευή.
Ετήσιο πρόβλημα τα πλημμυρικά φαινόμενα
Οι πλημμύρες αποτελούν ετήσιο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Ταϊλάνδης κατά την περίοδο των μουσώνων.
Η ανησυχία παρέμενε για τα ζώα που βρίσκονται σε πάρκα και καταφύγια στα περίχωρα του Τσιάνγκ Μάι. Οι περισσότεροι από τους 125 ελέφαντες που κρατούνταν στο πάρκο Elephant Nature Park της πόλης οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, αν και ορισμένοι δραπέτευσαν μόνοι τους για να αναζητήσουν υψηλότερο έδαφος.
Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης έδειχναν ελέφαντες μέσα σε νερό τόσο βαθύ που μετά βίας μπορούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από αυτό. Τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί και αρκετοί ακόμη αγνοούνται.
Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAEJO RESCUE ASSOCIATION HANDOUT
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.