Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 13:48

ΤΟ ΕΚΠΑ στην πρώτη θέση των πανεπιστημίων της Μεσογείου, στη 15η της Ευρώπης και στην 85η του κόσμου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στην 85η θέση διεθνώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 15η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.537.572 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ και την 1η θέση τόσο μεταξύ των πανεπιστημίων της Μεσογείου όσο και μεταξύ των πανεπιστημίων στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι για 5η διαδοχική χρονιά το ΕΚΠΑ βρίσκεται στο TOP 100 της εν λόγω παγκόσμιας κατάταξης.

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 12η φορά, περιλαμβάνει 4.234 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 24 ελληνικά.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 20-24 Ιουνίου 2021, και στην τελική λίστα περιλαμβάνονται πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1.000 ετεροαναφορές.

Την «πεντάδα» των καλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 275 με 1.104.907 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 375 με 792.182 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 383 με 777.480 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 403 με 738.216 ετεροαναφορές.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard από τις ΗΠΑ και στην 2η, 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και ΜΙΤ.

Στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στην 7η το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του TOP 10 καταλαμβάνονται από Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των ελληνικών πανεπιστημίων είναι 8.790.596 εμφανίζοντας αύξηση 21,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 13:41

Σχετικά Άρθρα

  • Υπό στενή παρακολούθηση το ηφαίστειο στη Σαντορίνη: Πώς συνδράμουν ΕΚΠΑ και Δήμος Θήρας - Έγινε η δεύτερη ωκεανογραφική αποστολή
    Υπό στενή παρακολούθηση το ηφαίστειο στη Σαντορίνη: Πώς συνδράμουν ΕΚΠΑ και Δήμος Θήρας - Έγινε η δεύτερη ωκεανογραφική αποστολή

    Σε εντατική παρακολούθηση βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο της Σαντορίνης με την πόντιση επιπρόσθετων εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων.

    Τα δεδομένα που καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα στον κρατήρα του ηφαιστείου θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας και την κατασκευή εξειδικευμένων χαρτών ηφαιστειακής επικινδυνότητας. Χτες 15 Ιουνίου 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ωκεανογραφική αποστολή που χρηματοδοτείται από τον Δήμο Θήρας στα πλαίσια της παρακολούθησης του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, και εκτελέστηκε με το Ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛΚΕΘΕ στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει ο Δήμος Θήρας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στόχος της αποστολής ήταν η πόντιση επιπρόσθετων εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων του ερευνητικού προγράμματος «SANTORY: SANTORini seafloor’s observatorY» (www.santory.gr) με Επιστημονική Υπεύθυνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή, για την οπτική καταγραφή του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του ηφαιστείου, την μέτρηση της θερμοκρασίας των υδροθερμικών καμινάδων, την παρακολούθηση των φυσικών παραμέτρων του υδροθερμικού πεδίου και τη συντήρηση των ήδη ποντισμένων επιστημονικών οργάνων (Δεκέμβριος 2022). Η εκτέλεση όλων των εργασιών έγινε με τη χρήση του Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος (Max Rover) που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ.
    Ο Δήμος Θήρας συνέβαλε οικονομικά στην προσπάθεια των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την πόντιση των νέων επιστημονικών οργάνων και τη συντήρηση του ρηχού υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου (SANTORY) στον κρατήρα του Κολούμπο, σε βάθος 500μ. Είναι το μοναδικό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο στην Μεσόγειο. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου μελετάται εντατικά τα τελευταία 20 χρόνια από τους επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ και των κορυφαίων ξένων Ινστιτούτων/Πανεπιστημίων (INGV, GEOMAR, Univ. of Hamburg, Univ. of Rhode Island, ENS) αλλά και του Τμήματος Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και ενημερώνουν για τις υποθαλάσσιες έρευνες και τους θαλάσσιους γεωκινδύνους στην περιοχή της Σαντορίνης-Κολούμπου.
    Το ερευνητικό πρόγραμμα

    Το Ερευνητικό Πρόγραμμα SANTORY "SANTORini's seafloor volcanic observatorY" είναι ένα καινοτόμο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμαπου στοχεύει στη συνεχή παρακολούθηση του Κολούμπου με τη χρήση καινοτόμων οργάνων θαλάσσιας τεχνολογίας όπως υπερφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας, φασματόμετρο ακτινοβολίας, και τη λήψη δεδομένων και δειγμάτων για την ανάλυση των καμινάδων του υδροθερμικού πεδίου. Τα δεδομένα που καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα στον κρατήρα του ηφαιστείου θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας και την κατασκευή εξειδικευμένων χαρτών ηφαιστειακής επικινδυνότητας. Όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο της Αθήνας «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των ωκεανογραφικών αποστολών και να συντηρηθούν τόσο τα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, όσο και να εκτελούνται συνεχώς νέες μετρήσεις στον Κολούμπο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Ο Δήμος Θήρας πάντα θα είναι αρωγός σε καινοτόμες επιστημονικές προσπάθειες σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το SANTORY θα αποτελέσει πρότυπο σύστημα για την ανάπτυξη ρηχών ηφαιστειακών υποθαλάσσιων παρατηρητηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο». Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου είναι η Ερευνήτρια Β Δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου (ΕΛΚΕΘΕ) και η Αναπλ. Καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού (ΕΚΠΑ). Το SANTORY χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας», διάρκεια τριών ετών.

    Πηγή: ethnos,gr

  • ΕΚΠΑ: Τα ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως πέρασες κορονοϊό
    ΕΚΠΑ: Τα ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως πέρασες κορονοϊό

    Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη λόγω της μετάλλαξης Όμικρον όλοι πλέον γνωρίζουμε άτομα από τον κοινωνικό μας περίγυρο που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

    Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί και να το... πέρασαν ελαφρά χωρίς να καταλάβουν καν ότι νόσησαν από την COVID-19.
    Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος ίσως να νόσησε

    Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

    Παρακάτω ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να το καταλάβουν είναι τα εξής:

    • Ένα «κακό» κρυολόγημα. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.
    • Δύσπνοια. Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό της COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.
    • Επίμονος βήχας. Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.
    • Κόκκινα, υγρά μάτια. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.
    • Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος. Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.
    • Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης. Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.
    • Απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.
    • Τεστ αντισωμάτων. Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Θοδωρής Κονδύλης: Πρώτευσε στο Μεταπτυχιακό για τη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ
    Θοδωρής Κονδύλης: Πρώτευσε στο Μεταπτυχιακό για τη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ

    Εδώ και χρόνια φροντίζει για την μετεωρολογική μας ενημέρωση. Με κάθε καιρό είναι εκεί για να προβλέπει και να σχολιάζει τα φαινόμενα που έχουν πλήξει την Ηλεία και την Ελλάδα. Ο Θοδωρής Κονδύλης απέκτησε μια σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα, τον άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πολιτική Προστασία, τομέα που θα πρωταγωνιστήσει στην καθημερινότητά μας σήμερα και τα επόμενα χρόνια.

    Ο Θοδωρής Κονδύλης έχοντας μεγαλώσει σε ένα νομό που οι φυσικές καταστροφές έχουν χτυπήσει πάρα πολλές φορές, με καταστροφικούς σεισμούς, πλημμύρες, καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές, γεωλογικά φαινόμενα, αποφάσισε παράλληλα με την μετεωρολογία να ασχοληθεί και με την διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων.

    Έτσι παρακολούθησε την τελευταία διετία το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Και με βαθμό 9,86 πρώτευσε μαζί με τον συνάδελφό του Ηλία Χρυσάκη. Στη χθεσινή λιτή τελετή αποφοίτησης εκφώνησε τον όρκο για τους επιτυχόντες του τμήματος

    Για εμάς που ξέρουμε το Θοδωρή η επιτυχία ήταν κάτι αναμενόμενο. Για τον ίδιο, είναι η επίτευξη ενός ακόμα στόχου μέχρι τον επόμενο.

    kondylis2

    Όπως και ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του στα social media “… ένα όμορφο ταξίδι δύο ετών ολοκληρώθηκε σήμερα με την τελετή ορκωμοσίας του ΠΜΣ Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας την τιμή να εκφωνήσω τον όρκο ως πρωτεύσας του ΠΜΣ, μαζί με τον συνάδελφο Χρυσάκη Ηλία που αποφοιτήσαμε με τον ίδιο βαθμό (9,86). Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συνάδελφο και σε όλους τους αποφοίτους συμφοιτητές και συναδέλφους.

    Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε ορισμένους ανθρώπους, η συμβουλή και η συμπαράσταση των οποίων ήταν πολύτιμη και καθοριστική στην φοίτησή μου.

    Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, στον καθηγητή κ. Μιχαήλ Διακάκη για την εμπιστοσύνη του, την πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση που μου παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής της διπλωματικής μου εργασίας, καθώς και όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που με δίδαξαν στα μαθήματα του ΠΜΣ.

    Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών σημαντικό κομμάτι είναι οι φιλίες και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται με συναδέλφους φοιτητές. Ευχαριστώ θερμά τους καλούς συναδέλφους Αντώνη Kαπετανάκη, Γιάννη Κουρέτα και Ελένη Μιχοπούλου για τις εποικοδομητικές συζητήσεις και την όλη συνεργασία που είχαμε κατά την διάρκεια των σπουδών μας και μακάρι να τύχει να συνεργαστούμε και σε επαγγελματικό επίπεδο στο μέλλον.

    Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω τον καλό φίλο μετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατή Βουγιούκα ο οποίος πάντοτε ήταν διαθέσιμος σε βοήθεια με τις γνώσεις του.

    Ευχαριστώ θερμά τον, επίσης, καλό φίλο, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Δαλαρούγκα για την βοήθειά του από το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Φυσικά, από τις ευχαριστίες μου δεν θα μπορούσε να λείπει η οικογένειά μου, η μητέρα μου Κωνσταντίνα και η αδερφή μου Μαρία οι οποίες με κάθε τρόπο με εμψύχωναν και με στήριζαν σε αυτή την προσπάθεια. Την σημερινή ημέρα την αφιερώνω στη μνήμη του πατέρα μου Ηλία, ο οποίος ήταν αυτός που με ώθησε από μικρός να αγαπήσω τις φυσικές διεργασίες και πιστεύω ότι ακόμα και τώρα με κάποιο τρόπο με βοηθά στην πορεία μου”.

    Να σημειώσουμε αν και είναι ευρύτερα γνωστό πως χάρη στο πάθος του Θοδωρή Κονδύλη για τον καιρό η Ηλεία μαθαίνει έγκαιρα και έγκυρα κάθε δυνατή πληροφορία για τον καιρό, είτε μέσα από τις προγνώσεις, είτε με τις αναλύσεις, ενώ με το δίκτυο που έχει δημιουργήσει είτε με τις δικές του δυνατότητες, είτε ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον ιδιωτών και επιχειρήσεων, μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο την εικόνα της Ηλείας στον κόσμο…"

    Θερμά συγχαρητήρια και από την ομάδα του ilialive.gr Θοδωρή Κονδύλη, γιατί πραγματικά το αξίζεις. Το βιώσαμε μέσα από τη συνεργασία μας επί σειρά ετών και σου ευχόμαστε πάντα να κάνεις βήματα μπροστά και να προσφέρεις από τη θέση αυτή την κοινωνία…

    kondylis3

  • Συμμαχία φροντίδας για παιδιά με αναπηρίες από το ΕΚΠΑ και το Χαμόγελο του Παιδιού
    Συμμαχία φροντίδας για παιδιά με αναπηρίες από το ΕΚΠΑ και το Χαμόγελο του Παιδιού

    Μια νέα συνέργεια μεταξύ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαμόγελου του Παιδιού ξεκινάει για την υποστήριξη στο σπίτι τους παιδιών και εφήβων με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα «Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» (ΠΚΟΝ) που θα αναπτυχθεί στην Αττική με πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου και του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου. Κλειδί για την υλοποίηση της δράσης είναι η Γ’ παιδιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας ηγείται η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Αναμφίβολα, εδώ και ένα χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Οι ενέργειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν στο επίκεντρο των δράσεων, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα δεν παραλείψαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες ανάγκες, όπως η ιατρική κάλυψη των παιδιών, καθώς και η περίθαλψη άλλων ευάλωτων ομάδων. Το μήνυμα μας είναι σαφές: αντιμετωπίζουμε την πανδημία, χωρίς να υποχωρούμε και σε όλους τους άλλους τομείς που οφείλουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος.

    Αρχικά, η δράση θα αφορά παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα με ή χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με κυστική ίνωση, καθώς και παιδιά με χρόνια σοβαρά νευρομεταβολικά νοσήματα. Στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των παιδιών, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ασφαλής νοσηλεία τους στο σπίτι, κοντά στις οικογένειές τους.

    Το όραμα για την ΠΚΟΝ ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, μάλιστα από την Θεσσαλονίκη. «Ήρθε μια μητέρα στο Χαμόγελο, απεγνωσμένη, και μας είπε ότι είχε το παιδί της στην εντατική. Το παιδί πάσχει από ένα σύνδρομο εξαιτίας του οποίου πρέπει να είναι μόνιμα σε μηχανική υποστήριξη αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχει ιατρικά λόγος να βρίσκεται σε εντατική, καθώς δεν είναι μια επείγουσα κατάσταση, και δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ για να το κρατήσουν στο νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς για να βρεθεί λύση στο σπίτι. Τελικά ζητήσαμε από τον ασφαλιστικό φορέα να παρθούν τα μηχανήματα, να γίνει η εκπαίδευση από τους θεράποντες ιατρούς στη μητέρα και εμείς, η ομάδα μας, που απαρτιζόταν από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, ανέλαβε όλη την κάλυψη της οικογένειας και της υποστήριξης τους παιδιού που τότε ήταν 3-4 χρονών. Ο Γολγοθάς λοιπόν γι αυτό το παιδί και γι αυτή τη μητέρα ξεκίνησε έχοντας όμως δίπλα τους το Χαμόγελο. Ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Σήμερα η Μαρία είναι 17 χρονών και όλα αυτά τα χρόνια καλύφθηκαν από εμάς. Αυτή ήταν η πρώτη μας εμπειρία σε παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία και έτσι ξεκινήσαμε, άτυπα, στη Θεσσαλονίκη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος.

    Η έκταση του προβλήματος δεν άργησε να φανεί. Η δράση στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε πιο μεθοδευμένα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Γ’ παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και όλο και περισσότερες οικογένειες εντάσσονται στην ΠΚΟΝ. «Δεν ξέρουμε πόσα παιδιά να περιμένουμε για την Αττική. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στη Θεσσαλονίκη ξεκινήσαμε με 50 και ξαφνικά φτάσαμε στα 245 στη βόρειο Ελλάδα. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι καν γνωστό στην κοινωνία παρά μόνο σε αυτούς που το περνάνε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί η αντίστοιχη πρόνοια και για τα παιδιά της Αττικής. «Το ΕΚΠΑ έχει μακροχρόνια και πλούσια παράδοση στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας συμμετέχουν ενεργά σε πλήθος επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων. Πρόκειται για έργο που υπερβαίνει το τυπικό πλαίσιο της διδασκαλίας και της έρευνας, το οποίο διεξάγεται μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου και αποτελεί βασική αποστολή κάθε ΑΕΙ. Η κοινωνική αυτή δράση του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει πολλές δράσεις, όπως και η συγκεκριμένη με το Χαμόγελο του Παιδιού» υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος.

    Η υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους θα περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις ιατρού, νοσηλευτή και φυσικοθεραπευτή στο σπίτι, δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας των γονέων με την ομάδα ΠΚΟΝ ανά πάσα στιγμή, καθώς και εκπαίδευση των φροντιστών του παιδιού για την ασφαλή παραμονή του μικρού ασθενή στο σπίτι. Παράλληλα, η ομάδα ΠΚΟΝ αναλαμβάνει τη μεταφορά και νοσηλεία του ασθενή στο νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών και την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας. Στόχος, επί της ουσίας, είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής του παιδιού αλλά και της οικογένειας, με την συνολική αντιμετώπιση και την συνεχή επανεκτίμηση των πολύπλευρων προβλημάτων και της εξέλιξής τους, μέσω συντονισμού όλων των εμπλεκομένων στη φροντίδα του παιδιού.

    «Η ομάδα ελέγχεται και λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες και τις εντολές των θεραπόντων ιατρών του παιδιού» λέει ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το νοσοκομείο. Εμείς δεν ακροβατούμε, δεν κάνουμε φιλανθρωπία της στιγμής και του οίκτου. Αν υπάρχει συνέργεια με τους θεράποντες μπορεί να λειτουργήσει η ΠΚΟΝ γιατί είναι ένα συγκοινωνούν δοχείο. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς βάση». Για το λόγο αυτό, η δικτύωση του ΕΚΠΑ είναι κομβικής σημασία. «Οι κλινικές και τα εργαστήρια του ΕΚΠΑ βρίσκονται ανεπτυγμένες σχεδόν σε όλη την Αττική, σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου το έργο μας προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία των μελών ΔΕΠ και των δομών του ΕΣΥ. Επομένως για εμάς η δικτύωση και η συνεργασία αποτελεί καθημερινή πρακτική, υπηρετεί δε τον βασικό στόχο μας, δηλαδή την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Αυτό επιδιώκουμε να προσφέρουμε και στα παιδιά με τη συνεργασία μας με το Χαμόγελο του Παιδιού. Μάλιστα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία στο προσεχές διάστημα για μια διαδικτυακή συνάντηση όλων των μελών ΔΕΠ και ιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε παιδιατρικές και νεογνολογικές κλινικές της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και στο εργαστήριο προληπτικής ιατρικής, υγιεινής και επιδημιολογίας και σε πανεπιστημιακά τμήματα αιμοδοσίας, με στελέχη του Χαμόγελου του Παιδιού, προκειμένου να προγραμματιστούν περαιτέρω οι δράσεις μας» σημειώνει ο καθηγητής αιματολογίας-ογκολογίας, κ. Δημόπουλος.

    «Ο σκοπός μας είναι η ΠΚΟΝ να γίνει θεσμός. Το Χαμόγελο θα βοηθήσει οπουδήποτε μπορεί αλλά θέλουμε θεσμικά το κράτος να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό υποστηρίζουμε. Γι’ αυτό ξεκινάμε την δομημένη και συστηματοποιημένη δουλειά με το Αττικό νοσοκομείο, την κ. Παπαευαγγέλου, τον κ. Δημόπουλο και το ΕΚΠΑ. Εκείνοι είναι οι άνθρωποι κλειδιά. Με ιδιαίτερη ευαισθησία δέχτηκαν να προχωρήσουμε με πολλή προσοχή και με μεγάλο νοιάξιμο για αυτά τα παιδιά. Αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, δε γίνεται από το Χαμόγελο, γίνεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Το ίδιο και εδώ με το Αττικό, η κ. Παπαευαγγέλου με την ομάδα της θα το κάνει. Άρα λοιπόν μην τους απαξιώνουμε και τους θυμόμαστε μόνο όταν δίνουν μάχες» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

    «Επιστρέφουμε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σαν κοινωνία. Ειδικά τώρα με τον κορονοϊό, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος γι αυτά. Πριν κάποιο καιρό συνάντησα ένα κοριτσάκι που εντάσσεται στο πρόγραμμα στη βόρειο Ελλάδα. Γιατί τα παιδιά μας βγαίνουν έξω, με ειδικό καρότσι, τα έχουμε πάει και διακοπές, τη Μαρία που ήταν η πρώτη μας περίπτωση την πήγαμε στη θάλασσα με τη μονάδα μας. Το κορίτσι αυτό είχε έρθει σε μια εκδήλωσή μας με την αδερφή του. Της είπα ότι είναι πραγματικός ήρωας. Μου απάντησε: "όχι, κ. Γιαννόπουλε, δεν είμαι εγώ. Είναι η αδερφή μου που δέχεται όλη αυτή την κατάσταση και σας ευχαριστώ που δεν είμαι μακριά από την οικογένεια μου. Δεν στερούμαι την οικογένεια μου". Οπότε καταλαβαίνετε την κοινωνική διάσταση που έχει η ΠΚΟΝ» καταλήγει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Εμβόλιο Pfizer: Οι αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολιασμού - Τι δείχνει μελέτη του ΕΚΠΑ
    Εμβόλιο Pfizer: Οι αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολιασμού - Τι δείχνει μελέτη του ΕΚΠΑ

    Από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις

    Στο εμβόλιο της Pfizer, μεταξύ άλλων, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η ανθρωπότητα για να αποκτήσει ανοσία κόντρα στον κορονοϊό και ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς. Από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει οι αλλεργικές αντιδράσεις.

    Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση των Tom Shimabukuro και Narayan Nair στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 21 Ιανουαρίου 2021.

    Κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 23 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (1.177.527 γυναίκες, 648.327 άνδρες, 67.506 αδιευκρίνιστο φύλο). Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας), το οποίο αντιστοιχεί σε 11,1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθείσες δόσεις.

    Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 17 (81%) αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις (95%) είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει.

    Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας. Η διάμεση περίοδος από τη λήψη του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά (εύρος 2 έως 150 λεπτά). Οι 15 ασθενείς (71%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς (86%) είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών.

    Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας

    Δεκαεπτά από τους 21 ασθενείς (81%) με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων, 7 άτομα (33%) είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνομενου και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του H1N1 και ενός ατόμου με αναφυλαξία στο εμβόλιο έναντι της λύσσας.

    Μη αναφυλακτικές

    Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου δηλώθηκαν επίσης 83 περιπτώσεις μη αναφυλακτικών αλλεργικών αντιδράσεων μετά από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Συχνά αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις περιλάμβαναν κνίδωση, εξάνθημα, αίσθημα γδαρμού στο λαιμό και μετρίου βαθμού αναπνευστικά συμπτώματα.

    Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA.

    Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό.

    Τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή και σε σύριγγες αυτοχορήγησης.

    Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

    Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και τα σημεία της αναφυλαξίας και να χορηγεί έγκαιρα ενδομυικά αδρεναλίνη ανάλογα με τις ενδείξεις. Καθώς η πανδημία COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ο καθολικός εμβολιασμός με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας.

    Πηγή: ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο