Ελλάδα

Δεκάδες σεισμοί μέσα σε 4 ώρες, οι περισσότεροι στην Βοιωτία - Ασυνήθιστο αλλά όχι ανησυχητικό φαινόμενο, λένε οι σεισμολόγοι

Δεκάδες σεισμοί μέσα σε 4 ώρες, οι περισσότεροι στην Βοιωτία - Ασυνήθιστο αλλά όχι ανησυχητικό φαινόμενο, λένε οι σεισμολόγοι

Στη Θήβα έγιναν πολλοί σεισμοί έντασης μέχρι 3,4 ρίχτερ μέσα σε τέσσερα λεπτά - Τι λένε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκας και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας

Όλοι οι σεισμοί που καταγράφηκαν από το μεσημέρι έως το απόγευμα δεν ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ειδικά για τη Θήβα, σεισμολόγοι μιλώντας στο protothema.gr τόνισαν ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, επισήμανε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα.

«Εδώ και ένα χρόνο η ευρύτερη περιοχή της Θήβας έχει έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται ενόργανα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι' αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο» λέει στο protothema.gr.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «έχει ενεργοποιηθεί η Θήβα με μικρές σεισμικές δονήσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η ομοβροντία σεισμών συμβαίνει και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στη Θήβα είχαν προηγηθεί και άλλοι σεισμοί πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα είναι σε μια έξαρση στο ρήγμα της Θήβας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος. Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζει πως, «υπάρχει μια μικρή σεισμική έξαρση στην περιοχή όπως φαίνεται από τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι ασθενείς σε μέγεθος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει καμία σχέση αυτή η δραστηριότητα με την σεισμική ακολουθία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 Ρίχτερ όπου είχαμε και ζημιές».
Το απόγευμα σημειώθηκαν σεισμοί μικρής ισχύος, στη Μυτιλήνη, την Αστυπάλαια ακόμη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup