Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτιμήσεις ειδικών για έως 10.000 κρούσματα - «Υγειονομική βόμβα οι ανεμβολίαστοι»

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτιμήσεις ειδικών για έως 10.000 κρούσματα - «Υγειονομική βόμβα οι ανεμβολίαστοι»

Πίεση στο ΕΣΥ – 4Ο κύμα πανδημίας – Επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμούς βλέπουν οι ειδικοί

Στην εκπομπή Τώρα Ό,τι συμβαίνει μίλησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, για τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι η εκτόξευση των κρουσμάτων, που οφείλεται και στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δημιουργεί ανησυχία για πίεση στις ΜΕΘ. «Εδώ και ένα μήνα η ινδική μετάλλαξη που δεν γνωρίζαμε, άλλαξε τα δεδομένα. Νομίζαμε ότι πηγαίναμε σε αποκλιμάκωση αλλά τελικά αναθεωρήθηκαν όλα τα σχέδια για το καλοκαίρι. Είναι ένα κρίσιμο καλοκαίρι», ανέφερε.

Ο κ. Καπραβέλος προέβλεψε, ακόμα, κατακόρυψη αύξηση κρουσμάτων «Ναι, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα στην χώρα μας», υπογράμμισε. Ο κ. Καπραβέλος μίλησε, ακόμα, και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, μετά τους εμβολιασμούς. «Η εφημερία μας τελείωσε με αύξηση των κρουσμάτων. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα, και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Μεταξύ των κρουσμάτων ήταν και μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου που γύρισε από διακοπές και είχε νοσήσει, ευτυχώς ελαφρά γιατί είχε εμβολιαστεί», ανέφερε.

Ο γιατρός χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τον αριθμό των ανεμβολίαστων πολιτών και επισήμανε ότι, εάν αυτοί μολυνθούν, θα πιεστεί πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η πολιτεία εξακολουθεί να μην υιοθετεί προτάσεις του συστήματος υγείας. Πρέπει να γίνει πραγματική στελέχωση των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν προλαβαίνουμε να εμβολιάσουμε όλους τους πολίτες», είπε και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν τέταρτο και πέμπτο κύμα, αλλά υπολογίζεται ότι, το καλοκαίρι του 2022 η πανδημία θα λάβει τέλος. «Τα μέτρα δεν διχάζουν τον κόσμο, τον προφυλάσσουν. Κακώς κάποιοι αντιδρούν στα μέτρα». Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε, ακόμα, πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι «Ο ανεμβολίαστος είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της διασποράς και των μεταλλάξεων. Με την ινδική μετάλλαξη ένα άτομο μπορεί να κολλήσει άλλους 10. Για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, είναι ασυμβίβαστο να μην έχουν εμβολιαστεί. Στους γιατρούς, το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει το 90%», είπε.

Γώγος: Σίγουρο το 4ο κύμα πανδημίας

Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σίγουρο ένα 4ο κύμα της πανδημίας. «Η πανδημία είναι σε σημαντικότατη έξαρση. Η θετικότητα πάει στο 4», είπε ο κ. Γώγος και εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση που θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Το ανησυχητικό είναι ότι το Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να δέχεται πίεση. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών. Το σύστημα υγείας θα πιεστεί από ασθενείς άνω των 50 και με υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε. Ο καθηγητής τόνισε και την ανάγκη να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα, γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που θα πιεστούν στον 4ο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για να πειστεί να εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες. Η μεταδοτικότητα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, κι έτσι αυξάνεται και το ποσοστό κάλυψης», είπε.

Ανεπιφύλακτα οι εμβολιασμοί παιδιών 15 - 17 ετών

Ταυτόχρονα, στον ΣΚΑΪ μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Πνευνομονολογίας,Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι οι φοιτητές θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα. «Οι πρυτάνεις είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα campus των πανεπιστημίων», είπε και τόνισε για τον εμβολιασμό των παιδιών, «Ανεπιφύλακτα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε την επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμούς, αφού, όπως επεσήμανε, «ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανένα μας». «Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση που μάς βρει ανεμβολίαστους, «θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία. Δηλαδή, θα την αποκτήσουμε επώδυνα με διασωλήνωση ή με λίγα συμπτώματα και ήπια; Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή», είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι «αν ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι πολύ καλός και ξεπεράσουμε το 70-75% του ενήλικα πληθυσμού μαζί με τους εφήβους, απομένει μια μικρή δεξαμενή κόσμου, γύρω στο 1,5-2 εκατ. που θα είναι ανεμβολίαστος. Ο εμβολιασμός είναι που αποτρέπει τις νοσηλείες».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις