Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Δεν ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό εργαλείο IRIS 2.0

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Δεν ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό εργαλείο IRIS 2.0
Το σημαντικότερο επιχειρησιακό εργαλείο, IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας φωτιάς δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης.
Μπορεί κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη να είμασταν «κατάλληλα προετοιμασμένοι» για να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο, πολεμήσαμε με «μισές σφαίρες» και αφήσαμε το «υπερ- όπλο» κατά των πυρκαγιών στο συρτάρι.

«Θέλω μόνο να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εκκενώσεις των οικισμών, που πράγματι έγιναν συντονισμένα και δεν είχαμε νεκρούς.

Όμως παίξαμε με την τύχη μας και ίσως την επόμενη φορά δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί. Κατά τα άλλα η πρωινή εικόνα με τα χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, τα δεκάδες αυτοκίνητα και σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες, μόνο υπερήφανο δεν μπορεί να κάνει το επιτελικό κράτος.

Και ναι έχουμε πολύ καλούς αξιωματικούς, κάποιους «καταδρομικούς» με τεράστια εμπειρία οι οποίοι ωστόσο, ρίχτηκαν στη μάχη αφήνοντας στην άκρη ένα εργαλείο που διαθέτει άλλη μια χώρα στην Ευρώπη και μια μόλις πολιτεία των ΗΠΑ.

Το υπερσύγχρονο σύστημα IRIS 2.0 μπορεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τη στιγμή που ξεσπάσει μια φωτιά να κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων και να ενημερώσει την Πυροσβεστική (πάντα σε real time) για την πορεία της φωτιάς. Για το που θα κατευθυνθεί και επι της ουσίας ποιες περιοχές η πύρινη λαίλαπα θα μετατρέψει σε στάχτη.

Έτσι, όλοι οι φορείς (ΓΓΠΠ, ΠΥ, ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ και όχι μόνο) μπορούν να είναι μπροστά από την φωτιά και όχι να τρέχουν πίσω της.

Μάλιστα, και επειδή οι άνεμοι δεν ήταν ισχυροί (ΒΔ 4 μποφόρ) σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι όπως εξαπλώθηκε η φωτιά, όσοι επιχειρούσαν θα είχαν στα χέρια τους χάρτη ο οποίος θα τους έδειχνε πού και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η φωτιά, η οποία σημειώστε δεν ήταν απλά δασική αλλά αστική μέσα σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το iEidiseis, επικοινώνησε με τον Θοδωρή Γιάνναρο, Εντεταλμένο Ερευνητή του ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ και όσα μας είπε είναι αποκαλυπτικά.

«Οι ριπές είναι κάτι στιγμιαίο, μπορεί να παίξουν έναν ρόλο αλλά δεν παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την εξάπλωση μίας πυρκαγιάς μόνο με τις ριπές» με τα δεδομένα που υπήρχαν στις 13:25 που ξέσπασε η φωτιά να είναι 4 μποφόρ ΒΔ ανέμων.

Η νέα πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο αυτό που πρέπει να δούμε στην Ελλάδα– το είδαμε στο Μάτι, στην Κινέττα, το είδαμε το 2007, είναι ότι έχουμε μία νέα πραγματικότητα.

«Κάποιες πυρκαγιές μπορούν να αναπτύξουν τεράστιο θερμικό φορτίο, να μεταβάλλουν πάρα πολύ τις μετεωρολογικές συνθήκες σε τοπική κλίμακα. Πρέπει να τα ξαναδούμε όλα αυτά, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όσο προσπαθούμε κάθε φορά να βρούμε μία αιτία που ξέφυγε μία πυρκαγιά, πχ ο στρατηγός άνεμος, δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε» και συμπληρώνει.

«Ζούμε μία νέα πραγματικότητα στις δασικές πυρκαγιές. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι φέτος είναι η χρονιά που έχουμε τα περισσότερα εναέρια Μέσα – και καλά κάνουμε και τα έχουμε – αλλά κατά τα άλλα, είναι και η χρονιά στην οποία φαίνεται να κινούμαστε πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δωδεκαετίας (2008 - 2020) (σ.σ. σε πυρκαγιές)».

Το πολύτιμο εργαλείο που έμεινε στην άκρη

«Το Iris 2.0 δυστυχώς, παρότι έγινε πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα στο χειμώνα, φέτος έχει χρησιμοποιηθεί μόλις τρεις φορές. Η ενεργοποίησή του δεν γίνεται από εμάς, γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη δεν ενεργοποιήθηκε. Έχει ενεργοποιηθεί για μία μικρή πυρκαγιά στην Ιστιαία, στην Αχαΐα και στον Έβρο. Αν ενεργοποιούνταν το Iris θα μπορούσε να δώσει μία εικόνα για το πώς θα εξαπλωθεί η φωτιά σε 20 λεπτά.

IRIS AXAIA

Η αποτύπωση για την φωτιά της Αχαΐας από το IRIS 2.0

Το 2019 είχε ενεργοποιηθεί 17 φορές και 31 το 2020. Φέτος είμαστε μόλις στις 3 φορές» επεσημαίνει με νόημα.

«Φαίνεται ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προβλέποντας την πορεία εξάπλωσής της. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Πυροσβεστική, γιατί είναι ένα εργαλείο, για να μπορέσουμε να το βελτιώνουμε κιόλας.

Είναι ένα από τα λίγα στην Ευρώπη. Με επιφύλαξη, σας λέω ότι είναι το μοναδικό επιχειρησιακά έτοιμο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει στη Γαλλία ένα αντίστοιχο, το οποίο δεν γνωρίζω εάν είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Στην Αμερική αντίστοιχα, υπάρχει σύστημα το οποίο βασίζεται στο ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιούμε και εμείς, στο Κολοράντο αν δεν κάνω λάθος».

Για την φωτιά στην Βαρυμπόμπη ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου ανέφερε ότι είχε μία ιδιαιτερότητα. «Στις πρώτες φωτογραφίες που βγήκαν από την Πάρνηθα, η εξάπλωσή της ήταν σαν να ήταν από εγχειρίδιο. Αν έχεις ένα σημείο από όπου ξεκινάει η πυρκαγιά και δεν έχεις πολύ ισχυρούς ανέμους, η φωτιά αναπτύσσεται σε μία έλλειψη και η πορεία της δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, τουλάχιστον τις πρώτες 1-2 ώρες».

Για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες ο κ. Γιάνναρος δεν ήταν αισιόδοξος.

«Και η Τετάρτη θα είναι μια δύσκολη μέρα αλλά Πέμπτη και περισσότερο την Παρασκευή θα είναι πιο δύσκολες, γιατί πλέον θα έχουμε και πιο ενισχυμένους Βορειοδυτικούς/Δυτικούς ανέμους στα πέντε - έξι μποφόρ. Η Παρασκευή θα έλεγα ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα» κατέληξε κρούοντας εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup