Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 13:49

Μιχαηλίδου: Εμβολιάστηκε το 85%-90% των εργαζόμενων σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις εν λόγω δομές τα στοιχεία σημειώνουν ανοδική πορεία

Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας τα στοιχεία σημειώνουν ανοδική πορεία.
Συγκεκριμένα την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.


Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, σε ιδιωτικές, δημόσιες, δημοτικές και εκκλησιαστικές δομές, μπορούν να εργαστούν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας, μέχρι να εμβολιαστούν, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας.
Στο σύνολό του, το μέτρο παρουσιάζεται αποτελεσματικό και δεν φαίνεται να προκύπτουν μεγάλα κενά. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.


Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στις δομές, δεν είναι προσπάθεια επιβολής μιας άποψης. Είναι ουσιαστικό κομμάτι της προσπάθειάς μας όλους αυτούς τους μήνες για τη διαφύλαξη της υγείας των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Η πρώτη εβδομάδα, μας δείχνει πως αυτό γίνεται αντιληπτό. Η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός των εργαζομένων, αυξάνει ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί, Πολιτεία, εργαζόμενοι και διοικήσεις εδώ και ένα χρόνο, χτίζουμε το τείχος ανοσίας απέναντι στον κίνδυνο του ιού. Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας, με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε.»
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 18:04

Σχετικά Άρθρα

  • Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια
    Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως σκεφτόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια «έφοδο με βάρκες» σε μια ολλανδική αποθήκη, προκειμένου να αρπάξει τα εμβόλια κατά του ιού.

    Ο Τζόνσον συζήτησε τα σχέδια αυτά με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, Unleashed, που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.

    Εκείνη την περίοδο επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca και ο Τζόνσον πίστευε ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία», αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη την Daily Mail.

    Ο Τζόνσον φέρεται να είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να ερευνήσουν «εάν θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει μια επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.

    Στη συνέχεια θα έφταναν στο στόχο τους και αφού εισέβαλαν στην αποθήκη και εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον.

    Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να εντοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εισβάλουμε ουσιαστικά σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

    «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά: ότι το όλο ζήτημα ήταν παράλογο», κατέληξε ο Τζόνσον.

    Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα στο περίφημο πάρτι για τα 56α γενέθλιά του (Partygate) κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Όπως ισχυρίστηκε, απλά βρισκόταν στο γραφείο του και κάποιοι συνεργάτες του, πήγαν να του ευχηθούν χρόνια πολλά και δεν υπήρχε καμία τούρτα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WILL OLIVER
  • Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου
    Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου

    Ελπίδες ότι τα ρινικά εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 θα περιορίσουν την εξάπλωση των των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους, εκφράζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

    Τα εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 που στοχεύουν στα σημεία εισόδου του ιού, δηλαδή τη μύτη και το στόμα, μπορεί να κάνουν αυτό που τα παραδοσιακά εμβόλια δεν μπορούν: Να περιορίσουν την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους.

    Αυτό διαπίστωσε μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Χρησιμοποιώντας ένα ρινικό εμβόλιο, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Ινδία και αναπτύσσεται περαιτέρω στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα χάμστερ που εμφάνισαν λοιμώξεις, είχαν επίπεδα του ιού στους αεραγωγούς 100 έως 100.000 φορές χαμηλότερα από εκείνα που είχαν λάβει το ενέσιμο εμβόλιο ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα χάμστερ που είχαν λάβει το ρινικό εμβόλιο δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλα σπάζοντας τον κύκλο της μετάδοσης. Αντίθετα, ένα εγκεκριμένο εμβόλιο που χορηγείται με ένεση, απέτυχε να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια βλεννογόνου, που ψεκάζονται στη μύτη ή εισπνέονται από το στόμα, μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και ο Covid-19 που συνεχίζουν να μεταδίδονται και να προκαλούν νόσηση και θάνατο. «Για να αποτρέψεις τη μετάδοση, πρέπει να κρατήσεις την ποσότητα του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς σε χαμηλά επίπεδα», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας, Τζέικο Μπουν, καθηγητής Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας, Παθολογίας και Ανοσολογίας. «Όσο λιγότερος είναι ο ιός που υπάρχει εκεί εξαρχής, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να μολύνεις κάποιον άλλον αν βήξεις ή φτερνιστείς ή ακόμα και αν απλώς αναπνεύσεις πάνω του. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια του βλεννογόνου είναι ανώτερα από τα ενέσιμα εμβόλια όσον αφορά στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς και την πρόληψη της εξάπλωσης στο επόμενο άτομο. Σε μια κατάσταση επιδημίας ή πανδημίας, αυτό είναι το είδος εμβολίου που θα θέλαμε», προσθέτει ο ίδιος.

    Σημειώνεται ότι μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και ο Μπουν, εργάζεται για την ανάπτυξη ρινικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σπανάκης: «Ο νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές»
    Σπανάκης: «Ο νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές»

    Επίσκεψη Υφ. Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη στην Ηλεία - «Οι απαντήσεις για τα Πανεπιστήμια δόθηκαν…» - Πρόβλημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών η υποστελέχωση στα Νοσοκομεία - Εξετάζεται η λύση για τον δρόμο Πύργος-Τσακώνα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πεποίθηση ότι η Ηλεία μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά και πως η έλευση επενδύσεων είναι προ των πυλών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης κατά την χθεσινή του επίσκεψή στο νομό, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και τον γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Υγείας Άρη Αγγελή. Ωστόσο, σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την υποστελέχωση των Νοσοκομείων της περιοχής όπως και την απουσία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, δεν διαφάνηκε να υπάρχει άμεση λύση στα συγκεκριμένα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή.

    Στο Επιμελητήριο Ηλείας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο κ. Σπανάκης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Μαντά και Αγγελή, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο, εκπροσώπων φορέων της πόλης και τοπικών κομματικών στελεχών. Νωρίτερα είχε προηγηθεί περιοδεία, με τον Υφ. Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, σε Δήμους της βόρειας Ηλείας, συναντήσεις με Δημάρχους, πολίτες, εργαζόμενους και επισκέψεις σε επιχειρήσεις.

    «Ο Νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές. Τα τελευταία χρόνια έχει θετικό πρόσημο τόσο στους δείκτες όσο και σε ζητήματα απασχόλησης. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 3000 οι θέσεις εργασίας και κατά 500 οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός στην επιχειρηματικότητα είναι θετικός αλλά θα δουλέψουμε ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην περιοχή» τόνισε ο κ. Σπανάκης. «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη στην πράξη. Η Ηλεία είναι ένας αναπτυσσόμενος νομός, με μεγάλο πλούτο που είναι το παραλιακό της μέτωπο. Οι επενδύσεις είναι ταυτισμένες με το νομό Ηλείας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μόνο θετικά νέα».

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ποσοστού ανεργίας τονίζοντας πως «Από το 17%, η ανεργία βαδίζει σε μονοψήφιο ποσοστό, οι εργοδότες καλούνται να καλύψουν θέσεις εργασίας και το ζήτημα είναι πώς θα βρεθούν εργαζόμενοι προκειμένου να αυξηθεί ο κύκλος εργασίας των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».

    Αναφορική για την μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν επιπρόσθετες ενέργειες των αρμοδίων Υπουργείων που αφορούν και επιχειρήσεις της Ηλείας. «Εκτιμώ ότι είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Η τροπολογία που δίνει άδεια εργασίας σε ανθρώπους που ήταν στην Ελλάδα και εργαζόντουσαν για μια 3ετία έλυσε μερικώς το πρόβλημα και προσπαθούμε για τη συνολική λύση» τόνισε.

    Spanakis EVE 2

    Πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές

    Επίσης ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία αλλά έχουν πολλαπλά μηνύματα. «Η ΝΔ διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με προσωπικότητες, διαφορετικής ιδεολογικής και κομματικής αφετηρίας. Όμως η κοινή λογική και η στόχευση για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη, έχουν τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορούν μια σειρά ζητημάτων όπως τη νέα ΚΑΠ, το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, και την καθιέρωση κοινών πολιτικών για την Άμυνα και το Μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας όπως την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας. Ζητάμε από τους πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για να έχει η χώρα μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ραγδαίες και η Ελλάδα χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική σταθερότητα αλλά και ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα στο εξωτερικό».

    Δρόμος Πύργος-Τσακώνα, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αγγελής για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της Ηλείας, τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα κοινό για όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Δεν είναι μόνο θέμα του νομού ή εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. αφορούν τον σχεδιασμό ποικιλόμορφων κινήτρων οικονομικών και μη ώστε να μπορέσουν τα Υπουργεία όλων των χωρών της Ε.Ε. να σχεδιάσουν με το βέλτιστο τρόπο, σωστά οικονομικά κίνητρα και μη, για να κλείσουν τα κενά στο σύστημα υγεία».

    Επιπλέον ο γ.γ. ενημέρωσε ότι στο Υπ. Υγείας σχεδιάζεται ο νέος Χάρτης Υγείας που θα δημοσιευθεί σύντομα και βάσει αυτού θα σχεδιαστούν οι πολιτικές ώστε να καλυφθούν τα κενά.

    Ο κ. Μαντάς πήρε το λόγο αναφορικά με το δρόμο Πύργος-Τσακώνα-Καλό Νερό, τονίζοντας ότι έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις από την Ολυμπία Οδό στο Υπ. Υποδομών, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 22 χλμ στην περιοχή του Καϊάφα «Οι προτάσεις αξιολογούνται και σύντομα εκτιμώ ότι θα έχουμε την απόφαση της κυβέρνησης ώστε να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο και να έχουμε τη σύνδεση των δύο Νομών».

    Σε ερώτηση που τέθηκε για την απουσία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία, ο κ. Σπανάκης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός απαντώντας «Είναι ένα θέμα που έχουν δοθεί απαντήσεις στο παρελθόν. Δεν θα πούμε κάτι που δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε».

  • Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»
    Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»

    Για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα ότι, το σκεύασμα, μπορεί πράγματι να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Η παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων.

    Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ευθύνεται για θανάτους ή σοβαρές παρενέργειες σε συγγενείς τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι οικογένειες που κινούνται νομικά κατά της AstraZeneca διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν πως, για κάποιες από τις περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι ύψους και 20 εκατομμυρίων λιρών.

    Η περίπτωση του Τζέιμι Σκοτ

    Η Telegraph, σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ. Ο Σκοτ, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα, παρουσίασε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία, με αποτέλεσμα να του προκληθεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Πλέον, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να εργαστεί. Ο ενάγων εμβολιάστηκε τον Απρίλιο του 2021 κατά του κορονοϊού. Μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε, από το νοσοκομείο τηλεφώνησαν στη σύζυγό του, για να της ανακοινώσουν ότι επρόκειτο να πεθάνει. Ο Σκοτ είχε εμβολιαστεί με τρεις δόσεις του σκευάσματος.

    Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι, η AstraZeneca προτίθεται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο. Ωστόσο, υπάρχει νομικό έγγραφο στο οποίο οι αρμόδιοι της εταιρείας παραδέχονται πως, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρασκεύασε, «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS - θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ.

    Εάν τελικά η εταιρεία παραδεχθεί πως το εμβόλιό της ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει, στις οικογένειες όσων υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και έχασαν τη ζωή τους θα είναι μεγάλες. Ωστόσο, σε επιστολή του Μαΐου του 2023 προς του δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ, η AstraZeneca σημειώνει ότι, «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Η επιστολή, ωστόσο, είναι αντιφατική με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».

    Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι, επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η σύζυγος του Τζέιμι, Κέιτ Σκοτ, μίλησε στο βρετανικό μέσο όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

    Τις αποζημιώσεις θα πληρώσουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι

    Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι, πράγματι, το σκεύασμα της AstraZeneca υπήρξε αποτελεσματικό κατά της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στη Βρετανία, μετά τις καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες που οδήγησαν την φαρμακευτική εταιρεία στις δικαστικές αίθουσες. Εάν τελικά αποφασιστεί από το δικαστήριο ότι οι οικογένειες των πληγέντων από τις παρενέργειες του σκευάσματος πρέπει να αποζημιωθούν, τα ποσά θα καταβληθούν από την κυβέρνηση – δηλαδή τους Βρετανούς φορολογούμενους.

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail, αυτό θα συμβεί γιατί, AstraZeneca και βρετανική κυβέρνησηκατά τη διάρκεια της πανδημίας και όσο η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από τα παρατεταμένα lockdown, είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις, υπό τον όρο να παραδώσει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά της AstraZeneca έχουν καταθέσει αγωγή Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή 51 οικογένειες ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που διεκδικούν υπολογίζεται στα 100 εκατ. λίρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα
    Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

    Περίπου 64.000 είναι ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, που έχουν δηλώσει έως τώρα την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, λαμβάνουν, από τις αρχές του 2024, τη σύνταξή τους στο ακέραιο και όχι το 70%, που λάμβαναν έως το τέλος του 2023, ενώ υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους.

    Με το μέτρο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να δώσει κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι, με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας, 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την απασχόλησή τους, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι εγγραφές στην πλατφόρμα των εργαζόμενων συνταξιούχων ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ, σήμερα, ο αριθμός είναι υπεράνω κάθε προσδοκίας, καθώς πλησιάζει τους 64.000.

    Όπως εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου, «πέρα από τον βασικό στόχο, που δεν ήταν άλλος από την αποκατάσταση μίας μεγάλης αδικίας που "ποινικοποιούσε" την εργασία των συνταξιούχων, παρακρατώντας σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, η επιτυχία του μέτρου σηματοδοτεί και την επίτευξη τριών σπουδαίων στόχων: τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας τους, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους επαγγελματίες, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και την αύξηση εσόδων για το κράτος, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους συντελεστές».

    «Σήμερα, μπορούμε πλέον να μιλάμε ξεκάθαρα για ένα μεγάλο κέρδος, με αποδέκτες τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους, όσο και την οικονομία της χώρας» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

    Η διαδικασία

    Ο απασχολούμενος συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php), στην οποία δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης, αλλά και η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι, λόγω αναπηρίας. Επίσης, από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους, όμως, προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

    Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους απασχολούμενους συνταξιούχους επιβάλλεται πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει ως εξής:

    α) Οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 2,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    β) Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    γ) Οι αγρότες καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    δ) Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ε) Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    στ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και, ύψους 2,3%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ζ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    Ειδικά, για τους αμειβόμενους με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του π. ΟΓΑ, το ποσό του πόρου προσδιορίζεται, μετά από εκκαθάριση, που διενεργείται σε ετήσια βάση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται σήμερα η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση από 1η Απριλίου
    Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται σήμερα η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση από 1η Απριλίου

    Στον Πρωθυπουργό σήμερα η εισήγηση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει και 19 επιδόματα.

    Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα υπάρξει η σχετική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί, όπως έχει προαναγγελθεί, από την 1η Απριλίου 2024.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

    «Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12%» είπε η κυρία Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

    Μάλιστα, η υπουργός τόνισε πως η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη Τετάρτη, με βάση την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας, είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

    Προαναγγελία Χατζηδάκη για την αύξηση κατώτατου μισθού με τον αριθμό «8» μπροστά

    Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% έως 5%. Όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα ξεκινάει από το αριθμό «8» και «την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ακριβές ύψος του».

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο διαφορετικές ανάγκες: Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και πρόσθεσε:

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει αυτές τις ανάγκες μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μέχρι τέλη Μαρτίου η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση
    Μέχρι τέλη Μαρτίου η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

    Για τα αναδρομικά έως 16.500 ευρώ που θα λάβουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αρκετοί συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, μίλησε σε συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

    «Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση.

    Και πρόσθεσε πως «στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό», δεδομένου ότι ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στο να επαναϋπολογίσει σωστά τις συντάξεις των συμπολιτών μας που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού - Τι αποκαλύπτουν οι εξετάσεις που έκανε
    Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού - Τι αποκαλύπτουν οι εξετάσεις που έκανε

    Εμμονή με το εμβολιασμό κατά της covid-19 είχε ένας 62χρονος άνδρας από τη Γερμανία, ο οποίος αψήφησε τις ιατρικές συμβουλές και εμβολιάστηκε συνολικά 217 φορές!

    Η περίεργη περίπτωση καταγράφεται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases και τα εμβόλια φέρεται να αγοράστηκαν και να έγιναν ιδιωτικά μέσα σε διάστημα 29 μηνών.

    Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση του 62χρονου, ερευνητές του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ερλάνγκεν τον προσέγγισαν για να ερευνήσουν σε βάθος τι συμβαίνει με την περίπτωσή του. Να σημειωθεί πως εναντίον του η εισαγγελία έχει διεξάγει έρευνα για απάτη, όπως αποκάλυψε ο δρ Κίλιαν Σομπερ του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου. «Ήλθαμε σε επαφή μαζί του και τον καλέσαμε να υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις στο Ερλάνγκεν. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να το κάνει», είπε.

    Παγκόσμιο φαινόμενο

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργούσε φυσιολογικά ενώ ορισμένα ανοσοκύτταρα και αντισώματα κατά του Sars-CoV-2 ήταν πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άτομα που είχαν κάνει μόνο τρεις εμβολιασμούς. Ωστόσο, ο 62χρονος ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό ή να γίνουν συστάσεις βάσει των αποτελεσμάτων, τόνισαν οι ερευνητές.

    ‘Όταν ρωτήθηκε ο 62χρονος για τον λόγο που προχώρησε στον εμβολιασμό του 217 φορές, αποκάλυψε ότι το έκανε για προσωπικούς λόγους. H εισαγγελική έρευνα επιβεβαίωσε 130 εμβολιασμούς του σε διάστημα εννέα μηνών με οκτώ διαφορετικά εμβόλια, ανάμεσά τους και εμβόλια mRNA, εξήγησε ο δρ Σόμπερ.

    Καμία παρενέργεια στο ανοσοποιητικό του

    Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του 62χρονου άνδρα, που δεν έχει νοσήσει ποτέ με covid-19, δεν έπαθαν κόπωση, όπως αρχικά φοβόντουσαν οι επιστήμονες αλλά παραμένουν σε θέση να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό τόσο αποτελεσματικά παρά τον υπερβολικό εμβολιασμό. Επίσης ο αριθμός των αντισωμάτων του αυξήθηκε σημαντικά και το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν αποτελεσματικό και έναντι άλλων παθογόνων.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch