Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, η νοσηλεία της 54χρονης στον «Ευαγγελισμό» ήταν επεισοδιακή - Ο εισαγγελέας θα αναζητήσει τυχόν κακουργηματικές πράξεις από τρίτα πρόσωπα που μπορεί να εμπόδισαν ή να καθυστέρησαν τη διασωλήνωσή της
Συγκεκριμένα, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή τα δημοσιεύματα - με πρώτο αυτό στο protothema.gr - έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και σε βαθμό κακουργήματος.
Η έρευνα, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Νούλης, θα στραφεί κατά εκείνων των προσώπων που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Αντίθετα, η εισαγγελική παρέμβαση δεν αφορά τους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ζητώντας ακόμη και εισαγγελική παραγγελία για να διασωληνώσουν την ασθενή.
Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, η νοσηλεία της 54χρονης στον «Ευαγγελισμό» ήταν επεισοδιακή. Η ασθενής η οποία ήταν ανεμβολίαστη νοσηλευόταν στον νοσοκομείο με κορωνοϊό και άκουσε τους γιατρούς να συστήνουν τη διασωλήνωσή της καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε εξαιτίας και των υποκειμένων νοσημάτων που την ταλαιπωρούσαν.
Παρά την σοβαρότητα της κατάστασής της, ωστόσο, η 54χρονη αρνήθηκε τη διασωλήνωση ζητώντας μάλιστα από δικηγόρο να την εκπροσωπήσει και να μην επιτρέψει το ιατρικό προσωπικό να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Η ίδια μάλιστα με αναρτήσεις της στα social media καλούσε σε βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τη διασωλήνωση.
Η συνέχεια ήταν επίσης επεισοδιακή αφού η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη και το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση. Τελικώς αποφασίστηκε και προχώρησε η διασωλήνωση, ωστόσο η 54χρονη δεν τα κατάφερε χάνοντας την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Η διασωλήνωση θεωρείται μονόδρομος όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από 80%-75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το οξυγόνο της ασθενούς είχε πέσει τόσο χαμηλά που η διασωλήνωση κρίθηκε αναγκαία.
Πότε αποφασίζεται η διασωλήνωση ενός ασθενούς
Σε ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το πότε κρίνεται απαραίτητη η διασωλήνωση ενός ασθενής απάντησε από πλευράς του διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Δημήτρης Πιστόλας.
Όπως λέει ο ίδιος «στις περιπτώσεις που οι γιατροί κρίνουν αναγκαία την ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, έχει διαπιστωθεί υποξυγοναιμία, δηλαδή πολύ χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στον οργανισμό, ή σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Και στις δυο περιπτώσεις, διαταράσσεται και το επίπεδο συνείδησης του ασθενή».
Λέει δε πως αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται πως ο ασθενής σε αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του. Όπως λέει ο κ. Πιστόλας στο protothema.gr «γι΄ αυτό ζητείται η σύμφωνη γνώμη του οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού με τους ιατρούς, ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη».