Αυτόπτης μάρτυρας ρίχνει φως στις συνθήκες συντριβής του Τσέσνα στη Σάμο.
Φως στις συνθήκες συντριβής του Τσέσνα, που είχε απογειωθεί από το Ισραήλ με προορισμό τη Σάμο, προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές.
Την ώρα που οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, νέες μαρτυρίες μιλούν για τα τελευταία δευτερόλεπτα της μοιραίας πτήσης.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι κατά την προσπάθεια προσγείωσης του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Αρίσταρχος» της Σάμου προηγήθηκε έκρηξη, πιθανότατα στον κινητήρα, με το Τσέσνα να καταλήγει στο νερό.
Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν κοντά στο σημείο πρόσκρουσης μιλά στη Realnews και περιγράφει πώς κατέληξε στη θάλασσα το μονοκινητήριο αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες, ο Χαΐμ Γκαρόν, πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ, και η σύζυγός του, Εστί.
«Ήμουν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, το οποίο απέχει λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Είχε σουρουπώσει και παρατηρούσα τα φώτα από τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στον ουρανό. Ξαφνικά, άκουσα μια εκκωφαντική έκρηξη και αμέσως μετά έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Δεν κατάλαβα τι είχε γίνει. Τρόμαξα και αμέσως έστειλα μήνυμα στον γιο μου, να τον ενημερώσω», δηλώνει στην «R» κάτοικος της περιοχής όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος και προσθέτει:
«Τα επόμενα λεπτά άκουγα σειρήνες και τελικά έμαθα ότι συνετρίβη ένα μικρό αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες». Όπως διευκρινίζει ο κάτοικος της περιοχής, πέρα από τους δύο δυνατούς θορύβους, δεν είδε κάποια λάμψη στον ουρανό.
Το ιδιωτικό μονοκινητήριο αεροσκάφος, τύπου Cessna 172, προερχόμενο από το Ισραήλ, προσπάθησε αρχικά να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό καυσίμων, αλλά δεν τα κατάφερε και λίγο μετά τις 20:15, το βράδυ της Δευτέρας, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ποτοκάκι, στη νότια ακτή της Σάμου, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ξεκινά ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του νησιού.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν οι έρευνες, στις οποίες πήραν μέρος ελικόπτερο Super Puma, πλωτά σκάφη του Λιμενικού, σκάφος της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Το αεροσκάφος δεν είχε βυθιστεί πλήρως, παρά το γεγονός ότι ο βυθός της περιοχής είναι στα 32 μέτρα.
Το Τσέσνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να αντιμετώπισε πρόβλημα στο ύψος του αεροδρομίου «Αρίσταρχος», ταλαντεύτηκε στον αέρα, εξερράγη και κατέπεσε στη θάλασσα.
Η δίκη
Ο 70χρονος Χαΐμ Γκαρόν ήταν πρώην αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ και ένας από τους μάρτυρες στη δίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για διαφθορά, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.
Στον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς, κατά την περίοδο 2014-2017. Οι εισαγγελείς, σε μία από αυτές, την «υπόθεση 4000», υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου προώθησε ευνοϊκές ρυθμίσεις, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, για τον ιδιοκτήτη εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν πως ο Χαΐμ Γκαρόν δεν ήταν από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση και ο θάνατός του δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη συνέχιση της δίκης.
Η δίκη του κ. Νετανιάχου αποτελεί θέμα κεντρικού ενδιαφέροντος στο Ισραήλ και οι κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσαν βασικό λόγο της αποτυχίας του να παραμείνει στην εξουσία, καθώς προκάλεσε συνασπισμό εναντίον του από ετερόκλητα κόμματα, που κυβερνούν πλέον με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews
πηγή: Εnikos.gr