Αγωνία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για την ανοδική πορεία των δαπανών στη χώρα - Ποιες προτάσεις κατέθεσαν οι εταιρίες
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης, για τον περιορισμό των συνεχώς διογκούμενων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με το μηχανισμό του clawback και προανήγγειλε παρεμβάσεις, ώστε να συγκρατηθεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ξεχωριστή μνεία έγινε στην φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων για την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές.
Επιπλέον, από την πλευρά του υπουργείου δόθηκαν διαβεβαιώσεις για το πως θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων και των διαδικασιών και θα ενταθούν οι πάσης φύσεως έλεγχοι. Για το σκοπό αυτό, θα ολοκληρωθεί τάχιστα η άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην συνταγογράφηση φαρμάκων και στα αναλώσιμα που καταναλώνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, αλλά και η δημιουργία πλήρους φακέλου με το ιατρικό ιστορικό του κάθε πολίτη.
-επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στα 3 τμήματά της: δαπάνη ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομειακή δαπάνη, Φάρμακα κατηγορίας 1Α ΕΟΠΥΥ,
-εξορθολογισμό της ζήτησης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πόρων,
-διασφάλιση της εισόδου καινοτόμων θεραπειών στη χώρα,
-αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας,
-διατήρηση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών κινήτρων, ώστε να προωθηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό του χώρου.
Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω ο κλάδος του φαρμάκου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας τις δυνάμεις του για μια νέα εξορθολογισμένη φαρμακευτική πολιτική ως ασπίδα προστασίας σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας.