Η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, ο πρόεδρος των εργαζομένων και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου μιλούν στο ethnos.gr
Mετά το νέο mini lockdown που τέθηκε σε ισχύ στη Δράμα το ethnos.gr ανιχνεύει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση με εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Δράμας να αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από το καλοκαίρι τo μηχάνημα διενέργειας μοριακών τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα όλα τα ύποπτα δείγματα να εξετάζονται από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και να καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων δυο με τρεις μέρες.
Παράλληλα σοβαρά προβλήματα για την αύξηση κρουσμάτων και την επιβολή lockdown έχει προκαλέσει η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον νομό αλλά και το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Σοβαρές καθυστερήσεις στα ύποπτα κρούσματα
«Μέχρι τότε όσα ύποπτα κρούσματα παραμένουν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου λόγω της καθυστέρησης πολλές φορές θετικοποιούνται ακόμη και αν είναι αρνητικά από άλλους που είναι θετικοί και βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο και περιμένουν το αποτέλεσμα». Τα παραπάνω ανέφεραν στο ethnos.gr. τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας Γιάννης Παπαδόπουλος όσο και η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας Όλγα Βασιλείου λίγες ώρες μετά την επιστροφή σε καθεστώς lockdown της μακεδονικής πόλης.
Όπως εξηγούν και οι δύο το μηχάνημα παραχωρήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο νοσοκομείο με χρησιδάνειο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετά από παρέμβαση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μπλούχου χωρίς όμως να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα αντιδραστήρια για να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
Το πρόβλημα με τα αναλώσιμα λύθηκε προσωρινά μέσω δωρεών από το δήμο Δράμας. «Οι δωρεές, ωστόσο, τελείωσαν μέσα στο καλοκαίρι και στέλνουμε τα δείγματα στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι καθυστερούμε 2-3 μέρες ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε αποτέλεσμα σε 2-3 ώρες» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Παρά το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει εξαιτίας της πανδημίας η Δράμα μέχρι σήμερα, καταγράφοντας πάνω από 400 θανάτους η εμβολιαστική κάλυψη του νομού παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με την διεύθυνση υγείας μόλις το 41% είναι εμβολιασμένοι στο νόμο, καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα ποοσοστά σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά η Δράμα έχει κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα περίπου 40 κρούσματα ημερησίως ενώ υπήρξε μέρα που έφτασε και τα 61.
«Το πρόβλημα είναι σύνθετο» εξηγεί η κ. Βασιλείου και προσθέτει: «Υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα στο νομό. Συγκεντρώνονται σε πλατείες, δημιουργούν εντάσεις και όλο αυτό οδηγεί μια κατάσταση στα άκρα. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και στη Δράμα κάποια πλαστά πιστοποιητικά νόσησης».
«Λειτουργούν μη πιστοποιημένα κέντρα τεστ στο νομό»
Μεγάλη συρροή κρουσμάτων παρατηρείται και στα φαρμακεία όπου «ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται με ράπιντ τεστ δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικά τεστ ράπιντ. Έρχονται πληροφορίες ότι γίνονται με σάλιο. Τεστ ράπιντ με σάλιο δεν γίνεται. Είναι σελφ τεστ. Λειτουργούν μη πιστοποιημένα κέντρα από προσωπικό που δεν ξέρει πως γίνονται οι λήψεις. Υπάρχουν παραρτήματα φαρμακείων δίπλα από το αυτά, ένας χώρος έξω από αυτά, ένα τραπεζάκι και δυο καρέκλες. Εκεί συνωστίζεται κόσμος. Μετακίνηση πληθυσμού υπήρξε και στο φεστιβάλ μικρού μήκους. Όλα αυτά έφεραν πιο κοντά τη Δράμα στο νέο lockdown» συμπλήρωσε η κ. Βασιλείου. Εξαιτίας των πολλών περιστατικών στο νοσοκομείο της Δράμας έχει δημιουργηθεί μία άτυπη πτέρυγα κορονοϊού όπου παραμένουν όλα τα ύποπτα κρούσματα. Αυτά καλούνται να τα διαχειριστούν μόλις 4 παθολόγοι και ένας αναισθησιολόγος σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων.
Τι απαντά η διοίκηση του νοοσομείου
Το μηχάνημα για PCR test λειτουργεί με δωρεές των δημόσιων φορέων αλλά και ιδιωτών σύμφωνα με την Διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, υπενιυμίζοντας ότι κανένα άλλο περιφερειακό νοσοκομείο δεν διαθέτει αντίστοιχο μηχάνημα. «Κάθε φορά που υπάρχουν κενά στις δωρεές εξυπηρετούμαστε από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο χρόνος αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων δεν ξεπερνά την μία μέρα» τόνισε η κ. Καρατζόγλου.
Απαντώντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τόνισε ότι «ποτέ ίσως δεν θα φτάσουμε στην τελειότητα σε όλα. Πάντα θα εμφανίζονται ελλείψεις, γιατί είναι δυναμικό πράγμα η ανθρώπινη ανάγκη σε νοσηλεία» και συμπλήρωσε: «Η ασφάλεια παροχής φροντίδας του Νοσοκομείου είναι το κύριο ζητούμενο. Και πρέπει να είναι ήσυχοι και σίγουροι οι πάντες ότι παρέχεται απολύτως. Ναι, με προσωπικό που κάποιες φορές ξεπερνά τον εαυτό του, αλλά χωρίς την παραμικρή αμφιβολία από τον κόσμο ότι όποιος προσέρχεται, σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα, θα έχει την καλύτερη υπηρεσία. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται ή να διστάζει να έρθει στο Νοσοκομείο για ο,τιδήποτε εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτό. Όλοι μας θα πρέπει να ομονοήσουμε, ώστε η λειτουργία του Νοσοκομείου να συνεχίσει απρόσκοπτα, υψηλά, με στάνταρ τα οποία κάθε μέρα θα προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Η αλυσίδα θα πρέπει να μείνει αδιάσπαστη. Θα συνεχίσουμε παλεύοντας για το καλύτερο» κατέληξε.
Πηγή: Ethnos.gr