Την προσεχή Τρίτη θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πόρισμα της έρευνας
Μετά την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι εργάζεται για διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα social media, οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το πόρισμα της ΔΙΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει τέσσερις ιστοσελίδες που παρακινούν τους πολίτες για μη συμμόρφωση στη νομοθεσία προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Σημειώνεται ότι αρκετοί είναι οι πολίτες που στέλνουν στις αρχές τέτοιου είδους σελίδες αλλά και προφίλ στα social media.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος. Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών.
Η ανακοίνωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Ακολουθώντας την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».
Πώς εντοπίζονται οι υποκινητές
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι των ερευνών σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές σελίδες οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει την οδό της δικαιοσύνης.
Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας. Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.
Η «φάμπρικα» των αντιεμβολιαστών
Υπενθυμίζεται ότι σε ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το ΑΝΤ1, ακούγεται αντιεμβολιαστής να προσπαθεί να πείσει πολίτη να δώσει χρήματα για να τύχει αυτής της «κάλυψης», που προφανώς και δεν ισχύει και δεν μπορεί να παρασχεθεί, προκειμένου να γίνει διαβίβαση εγγράφων προς διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία να αναφέρεται ότι ο πολίτης δεν αναγνωρίζει την «κυριαρχία» του Δημοσίου και τις αποφάσεις του σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία, στις οποίες εντάσσονται και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Απλώς οι άθλιοι εδώ άλλα μας λένε εμάς εδώ στις τηλεοράσεις προσπαθούν με το ζόρι να μας βάλουν ας πούμε μέσα σε μια ζωή ηλίθια και στην Ευρώπη πήγαν και ψήφισαν πριν από 3 μήνες ότι η ζωή είναι έτσι είναι ωραία και ότι δεν θα μας υποχρεώσουν να κάνουμε να βάλουμε μάσκα ή να κάνουμε το εμβόλιο υποχρεωτικά. Το καταλαβαίνεις; Είναι πολύ απλό.
Έγκυρος και έγκριτος νομικός που γνωρίζει νομική θα σου πει ότι με αυτό εδώ δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, ίσα-ίσα που μπορείς να τους κάνεις και μήνυση στην Ευρώπη και να τους πεις εδώ με δουλεύουν.
Ο δικαστικός επιμελητής για σένα, για το δικό σου όνομα, θα πάει και θα κάνει 40 ως 60 επιδόσεις, κάθε μία είναι περίπου 44 ευρώ. 44 ευρώ επί 40 ως 60 φορές κάνουν πόσο δεν ξέρω 4Χ4=16 1.700 ως 3.000 ευρώ ένα ποσό το οποίο ο καθένας μεμονωμένα δεν μπορεί να το κάνει οπότε αυτό το πράγμα, το μοιράζουν 100 άτομα, 120, 130 βγαίνει μέσο όρο 30 ευρώ, 25 ευρώ ή 20 ευρώ κοκ. Είναι ένα επιχείρημα αυτό ό,τι κοίταξε, θα το κάνουν πολλοί μαζί ταυτόχρονα και μοιράζουν το κόστος και το κόστος για να βγει περίπου στα 20 ευρώ είναι αυτά τα χρήματα, 2.500-3.000 τα οποία τα μοιράζονται 150 άτομα και βγαίνει περίπου ένα 20αρικο, κάπως έτσι το εννοούν οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν αυτό το πράγμα.
Είναι μια προσπάθεια να τους πούμε ότι αυτό που λένε είναι μια βλακεία και μισή δεν τους κάνουμε κάτι, λέμε απλά ότι είστε λίγοι και ότι αυτά που λέτε είναι ηλίθια.
Εγώ μέσα στο κορμί μου βάζω ότι θέλω, δεν υπάρχει περίπτωση να μου επιβάλλει κάποιος άλλος τι θα βάλω μέσα στο κορμί μου τι να βάλω. Είναι δυνατόν, τι συζητάμε τώρα τα αυτονόητα;»
Δόξα τω θεώ, πολλά ή λίγα δεν ξέρω αν είναι, πάντως είναι πάνω από 2.000 με υπογραφή».
Πηγή: Ethnos.gr