Στο σχέδιο «Νταντάδες της Γειτονιάς» που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα καλύψει κενά ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ακόμα και άντρες επιμελητές και επιμελήτριες αναλαμβάνουν ρόλο νταντάς μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα στρέφονται οι γονείς, σίγουροι, τόσο για την πιστοποίηση όσο και για την εκπαίδευση όσων θα φυλάνε παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών.
Επίσης, όπως σημείωσε, δίνεται τέλος στη μαύρη αγορά αφού εξασφαλίζεται εργόσημο ασφαλιστικής κάλυψης και συντάξιμων χρόνων.
«Θα ξεκινήσουμε από εργαζόμενες με ατομικά εισοδηματικά κριτήρια, και ο στόχος είναι όλες οι γυναίκες να μην έχουν πλέον το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια».
Στο πιλοτικό πρόγραμμα οι νταντάδες θα έχουν ήδη περάσει εκπαίδευση από ΕΠΑΛ, ΙΕΚ σχολές βρεφονηπιοκομίας και πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν εκπαιδευόμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι:
Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
- είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,
- είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες,
- έχουν γνώσεις παροχής Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά,
- έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,
- δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,
- δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς,
- δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων,
- έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.
Κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο:
- μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους,
- μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι:
- Μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
- Πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος, που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
- Γυναίκα στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
- Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.
Πηγή: Cnn.gr